szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fidesz és a Jobbik is kettős mércéről beszél az Európai Bizottság Magyarországról szóló friss előrejelzésével kapcsolatban. Az MSZP szerint a kormány újabb vizsgán bukott el, a DK-s Varju László pedig úgy látja, hogy a kormánynak szüksége lenne egy uniós kézikönyvre.

A Fidesz reméli, hogy az Európai Bizottság igazságos döntést hoz, nem alkalmaz kettős mércét, és Magyarország kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól - mondta Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője újságíróknak.

Arra a felvetésre, hogy Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős alelnöke szerint van esély erre, de további intézkedésekre kellene, Zsigó Róbert azt mondta: nem gondolják, hogy bármilyen intézkedésre szükség lenne a költségvetéssel kapcsolatban. Szerinte a 2013-as költségvetésben elég tartalék és mozgástér van arra, hogy ha bármilyen kisebb kiigazításra szükség van, akkor meg tudják tenni.

Ugyanakkor úgy vélte: Magyarország 2010 óra befutott pénzügyi-gazdasági pályáját nézve, "egy kicsit talán jobb indulatú is lehetett volna az Európai Bizottság", amely három éve mindig rosszabb adatokat közölt az államháztartási hiány tekintetében, mint a magyar kormány, de eddig még mindig a kabinet előrejelzései igazolódtak be.

Szerinte nagyobb EU-s tagországok "ha vért izzadnak", akkor sem tudnak olyan teljesítményt elérni, mint Magyarország az elmúlt években. Felhívta a figyelmet arra, hogy míg a baloldali kormányoknak, 2004. május 1-je, uniós csatlakozásunk óta egyszer sem sikerült 3 százalék alá csökkenteni a hiányt, de ez mostani kormánynak 2010 óta minden évben sikerül.

Úgy vélte: a Gyurcsány-Bajnai korszak embereinek az a jó, ami Magyarországnak rossz, ők mindig annak örülnek, ha uniós bírálat éri Magyarországot. "A maffiabaloldal emberei nem képesek a magyar emberek oldalára állni" – fogalmazott.

Jobbik: kettős mérce után újra megszorítás jöhet

A Jobbik szerint az Európai Bizottság pénteken nyilvánosságra hozott prognózisa ismét bizonyította, hogy az unión belül Magyarországgal szemben kettős mércét alkalmaznak, és újra megszorítások jöhetnek itthon.

Míg más tagországok esetén jelentős könnyítéseket engedélyeznek az államadósság vagy a megengedettnél jóval magasabb államháztartási hiány esetén, addig Magyarország esetében nemhogy engedményt nem tesznek, de a magyar családok anyagi erőfeszítései ellenére sem szándékoznak megszüntetni a súlyos milliárdokról szóló túlzottdeficit-eljárást – olvasható Volner János alelnök pénteki közleményében.

MSZP: az unió továbbra sem hisz Orbánéknak

A szocialista párt szerint a kormány újabb vizsgán bukott el. Burány Sándor országgyűlési képviselő azt mondta: az uniós szakértők továbbra sem hisznek az Orbán-kormány által közölt számoknak.

Szerinte a kormány nem néz szembe a tényekkel: azzal, hogy a magánszektorban csökken a foglalkoztatás, egyre kisebb a fogyasztás, a beruházások aránya mélyponton van, emiatt gazdasági növekedés sem várható. Bár a kormány kitart amellett, hogy idén 1 százalékkal nőhet a GDP, a szakértők legjobb esetben is stagnálásra számítanak – jegyezte meg.

Az MSZP-s politikus szerint a gazdasági növekedés hiánya az oka annak, hogy a hiánycélt a kormány két éve csak megszorításokkal tudja tartani.

Burány Sándor elmondta azt is: a szocialisták úgy látják, az idei hiánycél teljesülhet, és az MSZP az ország érdekében szurkol is, hogy ez így legyen, és Magyarország kijusson a túlzottdeficit-eljárás alól. A jövő évi hiánycél megvalósulása viszont kétséges, és az is rontja az országgal szembeni bizalmat, hogy a kormány havonta módosítja a költségvetést, így nincs mire alapozni a számításokat – tette hozzá.

DK: uniós kézikönyvre van szüksége a kormánynak

A Demokratikus Koalíció szerint gazdasági fordulatra van szükség ahhoz, hogy Magyarországon meginduljon a növekedés és véget érjen "az évekkel ezelőtt megkezdett zuhanórepülés" – így reagált az Európai Bizottság pénteken nyilvánosságra hozott prognózisára Varju László. A független képviselő azt nyilatkozta: az előrejelzés alapján az látszik, hogy a kormánynak szüksége van egy "európai uniós kézikönyvre", tájékozatlansága és hozzá nem értése kifejezetten káros ugyanis Magyarországnak.

LMP: hiábavaló volt a kormány gazdasági ámokfutása

Bár a kormány az elmúlt három évben mindent a hiány alacsonyan tartásának rendelt alá, hiábavaló volt a magyar állampolgárok áldozata – véli az LMP-s Vágó Gábor. A független képviselő azt mondta, hogy hiába vezettek be "megszorító csomagokat", és hiábavaló volt a "gazdasági ámokfutás" is, mert visszaütött a kormányzati gazdaságpolitikára jellemző kiszámíthatatlanság, az ország valószínűleg idén sem tud kikerülni a túlzottdeficit-eljárás alól.

Az Európai Bizottság pénteken nyilvánosságra hozott prognózisa idén 0,2, jövőre 1,4 százalékos magyar GDP-növekedést jósol, valamint 3 százalékos idei, 3,3 százalékos jövő évi költségvetési hiányt. A téli prognózis még 3,4 százalékos államháztartási hiányról szólt idénre és jövőre is. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter úgy látja, hogy Brüsszel magyarországi jóslatai tévesek.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
A Puch-cégbirodalom egyik gyémántja újra hasít

A Puch-cégbirodalom egyik gyémántja újra hasít

Lezárt jégpályán debütált a 820 lóerős legújabb BMW M8

Lezárt jégpályán debütált a 820 lóerős legújabb BMW M8

Azonnali home office-t kérnek Orbántól a kormánytisztviselők

Azonnali home office-t kérnek Orbántól a kormánytisztviselők