szerző:
hvg.hu/MTI

Kedden reggel fél kilenckor folytatódik a Kaposvári Törvényszéken a tavaly ősszel brutálisan meggyilkolt 11 éves Szita Bence vélt gyilkosainak pere. Kertész József és P. Erika a rendőrségen részleges beismerő vallomást tett, Bogdán József tagadta a bűncselekmény elkövetését.

Mint megírtuk, a Kaposvári Törvényszéken megkezdődött a tavaly októberben 11 éves korában brutális körülmények között megölt Szita Bence vélt gyilkosainak pere. A szembesítésekre már csak kedden kerülhet sor, a bíró délután négy körül lezárta a hétfői tárgyalást, a per kedden reggel fél kilenckor folytatódik.

A Sonline.hu tudósítása szerint P. Erika, Szita Bence nevelőanyja saját szavaival akarta elmondani vallomását, ám végül a jobb érthetőség kedvéért Vadócz Attila vállalta az ismertetést.

"Nem kértem a halált, nem vagyok torzszülött"

A korábbi vallomásából a felbujtás tényét elismerő részt visszavonta, de szerepét a gyilkosságban elismerte. 2012 tavaszán ismerkedett meg Kertésszel, akivel beszélgettek a problémáikról, de nem jutottak el addig, hogy a halál legyen a megoldás rájuk.

P. Erika
©

Bogdán valóban leszólította a Cserben, s felajánlotta, ő tud megoldást a problémájára. Kertésztől ugyan kapott két üveget, az egyikben méreggel, de nem használta fel. Az ominózus napon a Facebookon üzent Bencének, akivel elmentek a Corsóba, majd a Desedára, ahol megjelent Bogdán, majd a Muskátli presszóban csatlakozott hozzájuk Kertész. Bogdán azt mondta, itt az idő a problémája megoldására. Ő csak Sántoson jött rá, mire gondolt a férfi.

©

"Nem kértem a halált, nem vagyok torzszülött" – állítja a nő. "Miért akartam volna megölni egy gyereket, akiért három évet küzdöttem?" – kérdezte. Azt mondta, nem volt semmiféle felbujtás, a pénzt nem Bence megöléséért adta Bogdánnak, hanem hogy az újrakezdhesse az életét.

"Tudott rólam mindent, megfenyegetett"

"Miért bíztam volna meg néhány nap ismeretség után egy ilyen feladattal?" – kérdezte az asszony, aki szerint azért kellett részt vennie a gyilkosságban, mert Bogdán így akarta fedezni magát. "Tudott rólam mindent, megfenyegetett, ha be is viszik, bentről kicsináltatja még a családomat is."

©

Az elsőrendű vádlott, Bogdán József és másodrendű társa, Kertész József vállalják arcukat és nevüket, az egykori nevelőanya viszont arctalan és P. Erika akar maradni. A tárgyalóteremben Szita Bence nevelőapja, Gyöngyi Sándor és lánya, Lilla, valamint a kisfiú édesanyja, Szita Szilvia is megjelentek.

Kertész József és P. Erika a rendőrségen részleges beismerő vallomást tett, Bogdán József tagadta a bűncselekmény elkövetését. A hétfői tárgyaláson elsőként meghallgatott Bogdán József a bíróságon nem tett vallomást. Azt mondta: fenntartja korábbi, rendőrségen tett vallomását. "Nem vagyok érintett ebben a bűncselekményben" - jelentette ki, mielőtt a tanácsvezető bíró felolvasta volna korábbi, sokszor egymásnak ellentmondó vallomásait. Az elhangzottakhoz végül annyit fűzött hozzá: "soha, semmilyen pénzért nem ölnék embert, főleg nem gyereket".

A társtettességgel vádolt Kertész József a bírónak arra a kérdésére, bűnösnek érzi-e magát, nemmel válaszolt. Felolvasta előre megírt vallomását, amelyben azt állította: nem tudott a gyilkosság előkészületeiről, és kényszer hatására - BogdánJózsef egy kést szorított a nyakához és négy gyermeke megölésével fenyegette - ásta meg a kisfiú sírját, közben P. Erika egy zseblámpával világított és fogta a gyerek bokáját.

Csomagtartó

Elmondása szerint ő később visszament, hogy kiássa és kórházba vigye a gyereket, de már nem találta meg a helyet, ahol elásták. Az ügyész kérdéseire válaszolva részletesen elmondta, hogy miként bántalmazta az elsőrendű vádlott a gyermeket. Elismerte azt is, hogy egyszer ő is megütötte az ásóval a fiú arcát. 

A gyilkosságra való felbujtással vádolt P. Erika a bíróságon tett vallomásában azt mondta: nem akarta a gyerek halálát, a gyilkosságban nem vett részt, nem is tudja, az hogy történt; azért ment Sántosra, mert Bogdán József erre késsel kényszerítette, őt és a családját is megfenyegette. 

Állítása szerint a fiúnak a férfi azt mondta, hogy buliba mennek. Az erdőben Kertész József várta őket. Bogdán József a fiúval kiszállt az autóból, Kertész József szintén, kezében az ásóval. Ő az autóban maradt. Később a gyerek ruháit ő vitte az autóhoz, de a fiút nem nézte meg. A két vadász akkor ért oda, amikor a két férfi visszatért az autóhoz, s Kertész József beszélt belük (Kertész József elmondása szerint a másik férfi beszélt a vadászokkal, ő mondta nekik, hogy szexelni jöttek az erdőbe), majd Bogdán József visszament a fák közé és betette a csomagtartóba a fiú becsomagolt testét, amelyet később máshol elrejtett. 

©

Bogdán József korábbi vallomásaiban P. Erikával folytatott szexuális kapcsolatáról beszélt, s hogy Sántosra egy hármas aktus miatt mentek. Rendőrségi vallomásában Kertész József is ezt mondta, a bíróságon ezt visszavonta. P. Erika tagadta, hogy bármelyikükkel is szó lett volna szexről. A pénzről a nő azt mondta: az újrakezdéshez adta a börtönből nemrég szabadult férfinak.

Miért?

Bogdán József állítása szerint a másod- és a harmadrendű vádlott tervelte ki és követte el a gyilkosságot. Kertész József szerint Bogdán József és P. Erika, míg P. Erika szerint a két férfi a bűncselekmény elkövetője, ám a miértre nem tudott választ adni. Mivel a harmadrendű vádlott meghallgatását a bíróság hétfőn nem tudta befejezni, kedden P. Erika, valamint tanúk meghallgatásával folytatódik a tárgyalás. A szakértőket június 4-én és 5-én hallgatják meg a Kaposvári Törvényszéken.

Az ügy kapcsán 1436 oldalnyi nyomozati anyag készült, a hatóságok tizenkét szakértői véleményre támaszkodhattak, harminc tanút hallgattak ki, a bűnügyi költség pedig elérte a tízmillió forintot. A három vádlottat négyszeresen minősített emberöléssel vádolták meg.

©

A magyar kriminalisztikában rendkívül ritka, hogy négy minősítés is megvalósuljon: az első- és a másodrendű vádlott – Bogdán József és Kertész József – 14. életévét be nem töltött személy elleni, nyereségvágyból, előre kitervelten és különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés társtetteseiként, P. Erika pedig felbujtóként áll bíróság elé. A vádhatóság Bogdán Józsefre tényleges életfogytiglant kért, kizárva a valamikori szabadlábra helyezést.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Közölte a Boeing, hogy egy darabig még biztosan nem szállnak fel a 737 MAX-ok

Közölte a Boeing, hogy egy darabig még biztosan nem szállnak fel a 737 MAX-ok

Az egész országban el kell zárni a baromfikat

Az egész országban el kell zárni a baromfikat

Újabb szög került a Flash koporsójába, az Apple verte bele

Újabb szög került a Flash koporsójába, az Apple verte bele

Felfüggesztette a WADA a moszkvai doppingellenőrző laboratórium működését

Felfüggesztette a WADA a moszkvai doppingellenőrző laboratórium működését

Egy BMW is összetört a 4-es főúton történt karambolban – helyszíni fotók

Egy BMW is összetört a 4-es főúton történt karambolban – helyszíni fotók

Újra koncertet ad a Heaven Street Seven

Újra koncertet ad a Heaven Street Seven