szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az áprilisi pártpreferencia-felmérések alapján készült mandátumbecslés szerint egy fiktív most vasárnapi választáson a Fidesz akkor is kétharmadot szerezne, ha az ellenzék összefogna.

Az ellenzéki pártok számára kedvezőtlen pártpreferenciákat mért a négy közvélemény-kutató intézet áprilisban, a kormánypárt mind a négy mérés eredményei szerint növelni tudta támogatói bázisát – írja a Voksblog, amely a közvéleménykutatók adatai alapján készített mandátumbecslést, vagyis hogy hány helyet szereznének az egyes pártok a parlamentben.

A múlt havi becsléshez képest az MSZP elvesztette az egyetlen biztosan győztes fővárosi egyéni kerületét is, a szocialisták országos támogatottsága a biztos pártválasztók között (22,5%) kevesebb, mint fele a Fidesz táborának (48,5%), ilyen arányok mellett pedig nagyon valószínűtlen, hogy lenne olyan kerület, ahol a baloldali párt képes lenne megelőzni a kormánykoalíció jelöltjét. Abban az esetben tehát az ellenzéki pártok nem fognak össze, a 106 kerületből 106-ban a Fidesz jelöltje nyer mandátumot.

Az országos listás eredményekben a blog számításai szerint 43 mandátumot szerezne a Fidesz, az MSZP 24-et, a Jobbik 18-at, az E2014 pedig 8-at. A kormánypárt elsöprő egyéni győzelmének hozadéka a nagyarányú listás győzelme is, a kormánypárti jelöltek így összesen 149 mandátumot, az összes 74,87%-át szereznék meg, ez pedig jelentősen több, mint amennyire a kétharmados parlamenti többséghez szükség van.

A blog szerint a széles MSZP – E2014 – LMP – DK együttműködés márciusban 25, az áprilisi adatok alapján azonban már csak 11 egyéni mandátum megszerzésére lenne képes. Az összefogás listán 34 mandátumot nyerne, a Fidesz 41-et, a Jobbik 18-at.

A Fidesz összesen 136 mandátumot szerezne így a parlamentben (68,34%), az összefogás 45-öt (36,56%), a Jobbik pedig 18-at (9,05%). Az előző hónaphoz képest ebben az esetben még az ellenzéki összefogás sem képes meggátolni a Fideszt abban, hogy megszerezze az országgyűlési helyek kétharmadát és alkotmányozó többséggel alakítson kormányt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!