szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az egyik legnagyobb baromfi-feldolgozó, a Hajdú-Bét Rt. felszámolása kilenc évvel a történtek után újra téma, és a jelek szerint a Fidesz fő eszköze lesz az Együtt 2014 vezetőjével szemben a választási kampányban. A Hajdú-Bét ügyében több feljelentést tettek, nyomozás is folyt, sőt a Legfelsőbb Bíróság is ítéletet hozott egy, a felszámolással kapcsolatos perben, ám ez mit sem változtatott a százas nagyságrendben tönkrement libatenyésztők helyzetén. Az összeroppant cég vagyonának egy része köddé vált, a károsultak – ötszáz család – ma is futnak pénzük után. Milyen szerepe volt az ügyben az ellenfelei által a libatenyésztők tönkretételéért felelősnek tartott Bajnai Gordonnak? Milyen érdekek mozgatták a cég nagy hitelezőit, köztük az akkoriban a későbbi Haza és Haladás-alapító Felcsuti Péter vezette Raiffeisen Bankot? Hová tűnt a Hajdú-Bét vagyona, és a szavakon túl történt-e bármi a termelők kárainak enyhítése érdekében? Volt-e a tönkrement tenyésztők között halálos áldozata a Hajdú-Bét csődjének?

Emlékezetes tüntetés volt Budapesten 2009. április 14-én, azon a napon, amikor a parlament miniszterelnökké választotta Bajnai Gordont. Az Országházzal szemközti Alkotmány utcában demonstráló több ezer ember közt megjelentek a Magyar Gárda tagjai is, akik egy teherautóval hatvan élő libát hoztak, és engedtek szabadon. Így történt, hogy miközben a rendőrök könnygázzal próbálták megfékezni a kordont rángató tüntetőket, a téren fehér libák sétálgattak.

A libákkal egyértelműen Bajnainak üzentek: sokan őt tették és teszik ma is felelőssé a Hajdú-Bét baromfifeldolgozó csődjéért. A Fidesz tavaly év végén ismét elővette a témát, legutóbb hétfőn a parlamentben ismét "Hajdú-Bét-eztek": a fideszes Zsigó Róbert napirend előtt azt mondta, Bajnai családokat tett földönfutóvá, egész életek munkája veszett oda, és akad olyan károsult, akinek a családtagja is a Hajdú-Bét összeomlásának áldozata lett.

Idén május elején Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára anyagi támogatást ígért a kilenc évvel ezelőtt felszámolás alá vont Hajdú-Bét Rt. és leányvállalata, a Novafarm Rt. károsultjainak. A tárca gyors és hatékony megoldást ígér, de kérdés, hogy egy évtized után ez mennyire sikerülhet. Már az sem biztos, hogy mindenki pontosan emlékszik arra: mi is volt a Hajdú-Bét? Mi történt a céggel?

A csúcsról a felszámolásig

„A Hajdú-Bét cégcsoport az ország egyik legnagyobb baromfi- és víziszárnyas-feldolgozója és -értékesítője volt. A társaság finanszírozási problémái 1998-ban kezdődtek, amikor az ázsiai, a brazil és az orosz válság miatt elveszítette külpiacainak egy részét, és ezzel egy időben a belföldi piacokon is csökkentek az árak. A társaság jelentősen eladósodott, mintegy 25 milliárd forint hitelt halmozott fel” – ez szerepelt abban az anyagban, amelyet a hitelezők számára készített el a Hunyadi Válságmenedzser és Felszámoló Rt. vezérigazgatója tájékoztatásként még 2004-ben, mint arról a Magyar Narancs ugyanannak az évnek a nyarán beszámolt.

A Hajdú-Bét-ügy lesz valószínűleg a Fidesz fő fegyvere a Bajnai Goron elleni kampányban
©

Az 1998-ban veszteségessé vált cégnél egy évvel később tulajdonosváltás történt. Az új pénzügyi befektető, a Wallis Rt. nyolcmilliárd forinttal szállt be a társaságba. Ennek köszönhetően a Hajdú-Bét 2001-ben nullszaldóssá vált, azonban a hazai piacon az állami tulajdonú konkurenciával, a Bábolna Rt-vel a versenyt nem tudta felvenni. „2003-ban a víziszárnyas-piac összeomlása miatt további jelentős veszteségek érték” – állapította meg a felszámoló. Bajnai Gordon nyilatkozataiban ezzel kapcsolatban még két tényezőt szokott megemlíteni: egyrészt a minimálbér 100 százalékos emelését a megelőző időszakban, ami jelentősen megemelte a termelési költségeket, másrészt azt, hogy az állam 35 milliárd forinttal támogatta a Bábolna Rt-t, amely így olyan árakkal jelenhetett meg a piacon, amivel a Hajdú-Bét nem tudott konkurálni.

Ekkor több beszállító felszámolási eljárást kezdeményezett a céggel szemben a Hajdú-Bihar Megyei Bíróságon, majd 2004. január elejére a bankok felmondták a hitelszerződéseket. A legnagyobb hitelező pénzintézet, a Raiffeisen Bank bejelentette vételi jogát a Hajdú-Bét Rt. nagy értékű ingatlanjaira, és kivonta a társaság vagyonából a debreceni, a kisvárdai és a zagyvarékasi gyár-ingatlant, valamint több csirke- és víziszárnyas-telepet.
 
Ezt követően az adóhivatal sem várt tovább, és inkasszót nyújtott be a cég bankszámlái ellen, ami miatt a Hajdú-Bét Rt. már a bankszámlára érkező bevétellel sem rendelkezhetett. Mivel a bankszámlák zárolása csak a felszámolás jogerős megindulásával oldható fel, ezért a 2004. január 22-én megtartott közgyűlésen döntöttek arról, hogy a társaság bejelenti fizetésképtelenségét, és azonnali felszámolást kér önmaga ellen.

Így maradtak hoppon a hitelezők

A vállalkozás záró mérleg szerinti vagyona 10,5 milliárd, míg a vele szemben megfogalmazott követelés értéke 14,6 milliárd forint volt. Ebből ötmilliárd forintot tett ki a termelői követelés. A Hajdú-Bét beszállítói közül a kis- és közepes vállalkozások kára mintegy 1,3 milliárd forintot tett ki, a kistermelők kára pedig mintegy 200 millió forintra rúgott. A Hajdú-Bét felszámolása mintegy ötszáz családot érintett, közülük száz állt közvetlenül kapcsolatban a céggel.

Akik biztosan nem tehetnek semmiről a történetben
©

A felszámolás alatt álló cég vagyontárgyainak értékesítését adott esetben ellenőrizni képes hitelezői választmányt 2004-ben a hitelezők nem tudták megalakítani, mivel létrehozására a jogszabályok által előírt feltételek nem voltak meg az erre a célra összehívott kecskeméti ülésen (a választmány megalakításához a hitelezők egyharmadának kellett volna jelen lennie a hiteligények egyharmadának birtokában). A Hajdú-Bét 409 regisztrált hitelezőjéből minimum 137-nek kellett volna megjelennie úgy, hogy legalább 6,2 milliárd forint követeléssel rendelkezzenek a 19 milliárdból. (Négymilliárd forint a felszámoló szerint kétes követelés volt, ezért tér el az összeg a záráskor rögzített 14,6 milliárdtól). Az ülésen azonban csak 122-en vettek részt, az ő összes követelésük pedig 300 millió forinttal elmarad a 6,2 milliárdtól.

A nagy hitelezők, a bankok – az OTP, a Postabank, az Eximbank és a Raiffeisen – nem mentek el Kecskemétre, nekik ugyanis nem állt érdekükben a választmány megalakítása, mert számukra előnyösebb, ha enélkül nélkül folyik a felszámolás. A termelők - a Magyar Narancs korabeli, már idézett cikke szerint - a bankok eljárásából arra következtettek: a pénzintézetek nem partnerek abban, hogy a Hajdú-Bét vagyontárgyainak értékesítése a hitelezői választmány ellenőrzése mellett  történjen.

Az évek óta vissza-visszatérő fideszes vádak szerint a károsultak ki nem fizetéséért, 6 milliárd forint offshore cégeken történő kimenekítéséért a felelősség Bajnai Gordont, a Wallis Zrt. egykori vezetőjét, az Együtt-PM pártszövetség potenciális miniszterelnök-jelöltjét terheli. Az Együtt-PM részéről viszont azt hangsúlyozták, hogy Bajnai Gordon másfél évvel azt követően került a Wallis Zrt.-hez, Magyarország egyik vezető magánvállalkozásához, hogy a cégcsoport beruházott a Hajdú-Bétbe. Bajnai a Wallis vezetőjeként közvetlenül nem vett részt a Hajdú-Bét irányításában, ezért jogilag nem tehető felelőssé sem a cég csődjéért, sem a termelők tönkremeneteléért – ezt több helyreigazítási és rágalmazási perben hozott ítélet is kimondta. Más kérdés, hogy erkölcsi és politikai értelemben Bajnai szabadulhat-e a bizonyos értelemben jóvátehetetlen tragédiát okozó összeomlás következményeitől.

Voltak-e halálos áldozatai a Hajdú-Bét csődjének?

Az elmúlt közel tíz évben számtalan adat keringett a nyilvánosságban arról, hogy a Hajdú-Bét egykori, a társaság összeomlása nyomán tönkrement beszállítói közül hányan lettek öngyilkosok. Az általunk fellelt első erre vonatkozó adat - első pillantásra meglepő módon - nem  fideszes nyilatkozatokban, de nem is a jobboldali sajtóban, hanem a Népszabadság 2004. augusztusi írásában található. Eszerint "a cég fizetésképtelenné válása több száz szerződéses termelőt és beszállítót érintett, Hajdú-Bihar megyében tavaly ősz (tehát 2003 ősze - a szerk.) óta már számos esetben demonstráltak emiatt a kistermelők. Az ügy tragédiához is vezetett: egy hajdúnánási libatenyésztő asszony a pénzügyi veszteségei miatt öngyilkos lett".

Kósa Lajos őügyet tanulmányoz: morbid licitbe kezdett a Fidesz az öngyilkosok lehetséges számáról
©

2006 nyarán, miután Bajnai Gordon kormánybiztosként bekapcsolódott a második Gyurcsány-kormány munkájába, Karsai József akkori szocialista országgyűlési képviselő immár kilenc tenyésztő öngyilkosságát kérte számon rajta az MSZP-frakció előtt; ám nézeteltéréseiket később "tisztázták". A Hajdú-Bét ügy idei felmelegítésekor Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter már tizenkét ember öngyilkosságáról beszélt, Kósa Lajos debreceni polgármester pedig meg sem állt a több tucatnyi halálos áldozat emlegetéséig.  

Bár a jelenlegi kormánypártok politikusainak morbid licitje látszólag alkalmas lehet a Hajdú-Bét csődje nyomán bekövetkezett tragédiák elbagatellizálására, a Népszabadság korabeli cikke, valamint a tendenciózus, de készítők prekoncepciója mellett a valódi áldozatok valódi problémáival is foglalkozó Tolvajok ideje című filmben megszólalók beszámolója alapján annyi túlzás nélkül kijelenthető: voltak libatenyésztők, akiknek élete közvetlenül vagy közvetve a Hajdú-Bét csődje következtében siklott ki és emiatt öngyilkosságba menekültek.

Eredménytelen vizsgálódások

A felelősség megállapítására a Hajdú-Bét felszámolásával kapcsolatban több nyomozás is folyt, de azokat megszüntették. Így a 2005-ben a rendőrség és a 2009/2010-ben az APEH, illetve a NAV által hűtlen kezelés, csődbűntett és hivatali visszaélés gyanújával ismeretlen tettes ellen folyatott eljárást is. A baromfi-feldolgozó társaság felszámolásával kapcsolatban a cégek megszüntetésének visszásságaival foglalkozó, a Hajdú-Béttel szemben követelések megvásárlásával hitelezővé vált extravagáns Tempo Párt több kifogást is emelt. A szervezet azért tett feljelentést, mert szerinte a felszámolást elrendelő kecskeméti bíró törvénysértően járt el.

A Hajdú-Bét felszámolásában ugyanis az a kecskeméti bíró járt el, akivel szemben vesztegetés gyanúja miatt folytattak büntetőeljárást, mivel felszámolókkal együttműködve irányítottan végeztek több cég megszüntetésével kapcsolatos, általa levezényelt eljárást. A lehallgatások anyaga alapján a bíró hivatali hatalmát felhasználta fel, hogy ilyen-olyan juttatásokért a jól jövedelmező vagy más szempontból fontos felszámolásokat a vele bizalmi viszonyban állókra szignálta. A bírót, aki egyébként a vele szembeni büntetőeljárás megindulása ellenére továbbra is intézhette a Hajdú-Bét ügyeit, 2005-ben végül saját kérésére mentette fel az államfő a bírói tisztség alól.

Aránytalan előny az ingatlanok értékesítésében

Az avantgárd politikai szervezet azt is kifogásolta, hogy bár a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság már nem járhatott el a Hajdú-Bét ügyében, 2004 januárjában és februárjában mégis végrehajtott olyan vagyonzárlati rendelkezéseket, amelyek a kishitelezőket milliárdokkal károsították meg. Az viszont már nem csupán az ő állításuk, hogy a hitelezői vagyont szabálytalanul értékesítették - ezt a Legfelsőbb Bíróság jogerős ítélete is kimondta 2009-ben.

A bíróság szerint a Hajdú-Bét esetében megsértették a törvényt, mivel a Raiffeisen Bank (amelynek élén az adott időszakban Felcsuti Péter állt, aki 2012 őszén a Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás Egyesület alapítói közé tartozott), illetve az általa vevőként kijelölt Békésfact Kft. aránytalan előnyt kötött ki a maga számára a 21 ingatlan megvételekor. Nem a forgalmi értéket vették ugyanis alapul, hanem annak csupán 50 százalékát, azt állítva, hogy ez volt a hitelfedezeti érték. Az ítélet indoklása rögzítette: a vételi jog gyakorlásakor is ingatlanok adásvétele történik. Mivel az ingatlanok értéke és a vételár között feltűnően nagy volt az értékkülönbség, az adásvétel érvénytelen. A különbözetet, amelyet a bizonyítékok alapján a szegedi táblabíróság 600 millió forintban határozta meg, a banknak vissza kellett juttatnia a felszámolási vagyonba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Itthon

Dübörög a kampány: újranyitja a Fidesz a Hajdú-Bét aktáit

A Fidesz szóvivője szerint Bajnai Gordon korrupcióellenes kérdésekben hiteltelen. A párt álláspontja szerint a Bajnai nevéhez köthető Hajdú-Bét-ügyet "elsumákolták", ám erkölcsileg nincsen lezárva ez az ügy – mondta Hoppál Péter.

MTI Gazdaság

Nyár elején kezdik kárpótolni a Hajdú-Bét-ügy libatenyészőit

A jogszabályi háttér megteremtését követően, várhatóan nyár elején megkezdődhet a Hajdú-Bét-ügyben kárt szenvedett baromfitenyésztőknek szánt mintegy 200 millió forint kiutalása – jelentette be Pósán László fideszes országgyűlési képviselő csütörtökön sajtótájékoztatón, Debrecenben.

MTI Itthon

PM: a Fidesz túszul ejtette a Hajdú-Bét ügyet

Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért (PM) választási szövetség szerint a Fidesz "túszul ejtette" a Hajdú-Bét ügyet azért, hogy Bajnai Gordont, az ellenzéki szövetség vezetőjét lejáratva terelje el a figyelmet a "trafikmutyiról", és ehhez a kormánypárt az egykori cég károsultjait is eszközként használja fel.

hvg.hu Itthon

Volt bírót és felszámolót jelentettek fel hamis tanúzásért

Hamis tanúzás miatt jelentett fel idén év elején a Tempo Párt elnöke, Borbély József egy volt felszámolót, Magyari Józsefet és egy volt bírót, Varga Miklóst. Az ügyben nyomoz a Szegedi Nyomozó Ügyészség, de mint a hvg.hu-val közölték, egyelőre csak ismeretlen tettesek ellen.