szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jogerősen is pénzbüntetésre – 900 ezer forint megfizetésére – ítélte magánokirat-hamisítás miatt Gyenesei Istvánt, a Somogyért Egyesület elnökét szerdán a Kaposvári Törvényszék.

A bíróság döntésével helybenhagyta az ügyben első fokon eljáró Kaposvári Járásbíróság határozatát.

A Gyurcsány-kormány önkormányzati miniszterét, a Somogyért Egyesület színeiben korábban megyei közgyűlési elnökként és országgyűlési képviselőként is tevékenykedő Gyenesei Istvánt azért marasztalta el a bíróság, mert 2011 őszén, miután Ormai István (Nagyatádért), Nagyatád polgármestere kilépett a Somogyért Egyesületből, az érintett politikus tudta nélkül adta be a Somogyért Egyesület delegáltjaként 2010-ben a Somogy Megyei Közgyűlésben mandátumhoz jutó Ormai István lemondó nyilatkozatát a választási bizottsághoz.

A másodfokú tárgyaláson Gyenesei István nem jelent meg. Védője, Bárándy Péter korábbi igazságügy-miniszter a járásbíróság ítéletét megalapozatlannak tartva ezúttal is felmentést, illetve hatályon kívül helyezést kért. A másodfokon eljáró törvényszéki tanács álláspontja szerint azonban az elsőfokú bíróság döntése megalapozott volt.

Gyenesei István ellen – pénzbüntetés kiszabását kérve a bíróságtól – a Székesfehérvári Városi Ügyészség emelt vádat. A per múlt év szeptemberében kezdődött meg a Kaposvári Járási Bíróságon. A vád szerint Gyenesei István a Somogyért Egyesület elnökeként 2011. szeptember 14-én a Somogy Megyei Területi Választási Iroda vezetőjének egy olyan valótlan tartalmú iratot adott át, amely szerint Ormai István, a Somogyért Egyesület korábbi alelnöke lemond megyei közgyűlési mandátumáról.

Két nappal később Ormai István írásban azt közölte a területi választási bizottsággal, hogy a beadott lemondó nyilatkozatra az azon lévő 2011. szeptember 12-i dátumot nem ő írta rá. Egyúttal azt is bejelentette, nem mond le a mandátumáról. A két, egymásnak ellentmondó dokumentum alapján a Somogy Megyei Területi Választási Bizottság feljelentést tett ismeretlen tettes ellen magánokirat-hamisítás miatt.

Gyenesei István korábban a bíróságon az egyesület alapszabályára hivatkozva közölte: a kilépést írásban kell bejelenteni az egyesület elnökségének, amit Ormai István szeptember 12-én tett meg. Ennek alapján érvényesítették a lemondó nyilatkozatát, és nyújtották be a mandátumról való lemondását. (A mandátumot szerző három egyesületi tag a 2010. október 6-án kelt írásbeli nyilatkozatában felhatalmazta az elnökséget, hogy ha bármelyikük kilép az egyesületből, akkor érvényesítsék – azaz lássák el a kilépés dátumával – a mandátumról való lemondásról szóló nyilatkozatukat.)

A perben tanúként meghallgatott Ormai István azt mondta, amikor az egyesület 2011 májusában megtartott közgyűlésén bejelentette, hogy lemond az egyesületben betöltött tisztségeiről, azt egyúttal a kilépésének is tekintette, és erről a megyei közgyűlést is tájékoztatta.

A Somogyért Egyesület beadványával a Somogy megyei mellett az Országos Választási Bizottság, valamint a Legfelsőbb Bíróság (LB) is foglalkozott, és más-más okból, de azt minden szinten elutasították. Az LB határozata szerint Ormai István függetlenként továbbra is tagja a Somogy Megyei Közgyűlésnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újra elérhető a trumpisták kedvenc közösségi oldala, de használni nem tudják

Újra elérhető a trumpisták kedvenc közösségi oldala, de használni nem tudják

Kásler Miklós összerakná Hunyadi Mátyás csontjait

Kásler Miklós összerakná Hunyadi Mátyás csontjait

26 év után véget érhet az 5-ajtós Lada Niva gyártása

26 év után véget érhet az 5-ajtós Lada Niva gyártása