szerző:
hvg.hu

Az ELTE által elkövetett hiba miatt eshet el tanulmányai őszi folytatásától akár több száz, rossz esetben ezernél is több idén alapszakot végzett diák. Az ELTE Bölcsészkar ugyanis olyan igazolásokat is adott ki az érintetteknek, amelyeket a felvi.hu, illetve az Oktatási Hivatal nem fogad el. Az egyetem szerdán ugyan még kicseréli a hibás dokumentumokat, ám arra, hogy mi történik, ha valaki már nem ér be hozzájuk, mindenki csak a vállát vonja.

Bajba kerülhetnek az ELTE Bölcsészkar (BTK) idén alapszakot végző diákjai, akik most jelentkeznek mesterképzésre – hívta fel a figyelmet egy olvasónk. Mint a hvg.hu-hoz eljuttatott levelében leírta: közel 1500 társával együtt végzett idén az ELTE BTK-n, a diplomájukat a jövő héten fogják megkapni. A mesterképzésre jelentkezéshez azonban szükségük van egy oklevéligazolásra, amelyet el kell juttatniuk a felvi.hu-n keresztül az Oktatási Hivatalhoz. Az adatok beküldésének határideje július 10. éjfél. Az igazolásokat az elmúlt héten kapták meg, ekkor fel is töltötték a felvi.hu-ra, ám a feldolgozásnál – július 9-én, azaz egy nappal a határidő lejárta előtt – kiderült: a dokumentumok nem igazolják a végzettségüket, mert nem tartalmazzák a kiállítandó diploma sorszámát. 

Lépett az egyetem?

 A hvg.hu Facebook-oldalán írásunk megjelenése után egy olvasónk a következő üzenetet jutatta el szerkesztőségünknek: „Kedves HVG.HU munkatársak! Nem tudom van-e információjuk, de a TO elkezdte e-mailben továbbküldeni az érintetteknek a helyes dokumentumot PDF-ben. Mi hallgatók eddig csak azt tudjuk, hogy nem ABC rendben haladnak. Legyenek kedvesek informálják olvasóikat erről is, hogy holnap csak az menjen a Tanulmányi Osztályra, aki nem kapott e-mailt! Köszönettel.” A bejegyzést köszönjük, reméljük, hogy senkit sem ér kár. Azért azt javasoljuk, aki szerda reggelig nem kap ilyen e-mailt, ellenőrizze, rendben van-e az igazolása.

Olvasónk, ha nehezen is, de elérte az ELTE BTK Tanulmányi Hivatalát is, ahol közölték vele: július 10-én még van lehetőség arra, hogy a hozzájuk személyesen forduló diákoknak kicseréljék a hibás oklevelüket egy olyanra, amelyen van sorszám. A TH-n ugyanakkor elmondták: ők semmilyen kapcsolatban nem állnak a Felvételi Központtal, és ezen nem is kívánnak változtatni. 

A hibáról egyébként a diákokat sem az egyetem, sem az Oktatási Hivatal nem értesítette. Az igazolások elbírálásáról csak egyéni utánajáráskor szereztek tudomást azok, akik szerdán ellenőrizték a jelentkezésüket. Így előfordulhat, hogy sokak még most sem tudják: hiába tettek eleget minden feladatnak, valójában nem érvényes a jelentkezésük.

Olvasónk felkereste a felvi.hu ügyfélszolgálatát is, ahol úgy tájékoztatták, hogy aki nem szerez új igazolást július 10-ig, azt kizárják a felvételi eljárásból, azaz az érintettek önhibáján kívül valóban elesnek a szeptemberi továbbtanulástól. Arra a kérdésére, hogy mi történik azokkal, akik nincsenek az országban, vagy egyszerűen nem értesültek a problémáról, az oktatási hivatal munkatársa állítólag annyit válaszolt: "Nézze! Mindenki szeretné időben és rendben leadni a jelentkezését, de ez nem mindenkinek adatik meg."

Érintett? Írja meg!
Ha ugyanúgy járt, mint olvasónk, és cserélnie kell az ELTE igazolását, írja meg esetét az [email protected] címre.

Az ügyben a hvg.hu is felkereste a BTK Tanulmányi Hivatalát, ahol megerősítették a diákoknak elmondottakat: szerdán az ügyfélfogadási időben (hivatalosan délig) még ki lehet cseréltetni az igazolásokat. Azokra a kérdéseinkre azonban még nem kaptunk választ, hogy értesítette-e külön a diákokat az egyetem a problémáról, hány diák kaphatott hibás oklevelet, és mi lesz, azokkal akik nem szereznek tudomást időben az ügyről.

Ennek ellentmond azonban, hogy cikkünk megjelenése után Tóth Ilona, a tanulmányi hivatal vezetője írásban feltett kérdésünkre azt a választ adta, hogy "az alapszakos hallgatók az oklevélszámmal ellátott igazolást már megkapták. Az okleveleket a végzett hallgatóink július 17-19. között vehetik át a hivatalos diplomaosztó ünnepélyen".

A felvi.hu-t üzemeltető Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. kommunikációs osztályával is felvettük kapcsolatot, ahol azt mondták, hogy nem értesültek eddig a hibás oklevelekről. Emellett elmondták, hogy bármilyen dokumentumot fel lehet tölteni a rendszerbe, ám ha az oklevelet helyettesítő igazolás nem megfelelő (például hiányzik a sorszám), akkor az Oktatási Hivatal később elutasíthatja a jelentkezést.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI/hvg.hu Itthon

Listázás az ELTE BTK-n: megvan a vizsgálat eredménye

Nem állapítható meg összefüggés a listán szereplő megjegyzések és az azon évben elosztott szociális ösztöndíjak, illetve kollégiumi helyek között – írja a Magyar Nemzet az ELTE bölcsészettudományi karának listaügyével összefüggésben felállított vizsgálóbizottság jelentésére hivatkozva.

Új ruhát kapott a konyhás néni Áder tiszteletére

Új ruhát kapott a konyhás néni Áder tiszteletére

20 fok is lehet ma

20 fok is lehet ma

Tavares a Fidesz néppárti felfüggesztéséről: Szégyen, amit Weber tett

Tavares a Fidesz néppárti felfüggesztéséről: Szégyen, amit Weber tett

Videó: Piros lapokkal tüntettek az MTA szétverése ellen

Videó: Piros lapokkal tüntettek az MTA szétverése ellen

Kiképzés nélkül repült a pilóta az új Boeinggel, amelyik később aztán lezuhant

Kiképzés nélkül repült a pilóta az új Boeinggel, amelyik később aztán lezuhant

Mindenre felkészül a CEU – az egyetemi közösség előtt beszélt a rektor

Mindenre felkészül a CEU – az egyetemi közösség előtt beszélt a rektor