szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több mint egy hónappal a szülés után halt meg nemrégiben egy pécsi kismama baktériumfertőzés miatt – közölte a bama.hu Baranya megyei hírportál. A kismama ismerősei húsevő baktériumra gyanakszanak.

A pécsi szakácsnő május elején adott életet első gyermekének, egy kisfiúnak a pécsi szülészeti klinikán – idézte fel a történteket a bama.hu. Az újszülött ma is jól van, de a császármetszéssel végzett szülést követően a kismamát baktérium támadta meg, és a szülészetről előbb a volt Honvéd, majd a volt megyei kórház intenzív osztályára szállították, később pedig életét vesztette.

"Nem tudjuk, mit mondjunk, mit gondoljunk, csak azt, hogy érthetetlen, felfoghatatlan, ami történt, és leírhatatlan, amit érzünk Ildikó elvesztése miatt" – mondta a 33 éves korában elhunyt kismama testvére. A tünetek alapján a nő néhány ismerősében az is felvetődött, hogy húsevő baktérium felelős a tragikus halálesetért, és ők úgy vélik, bármilyen baktérium is fertőzte meg a kismamát, azt a klinikán szerezte, mert nem volt beteg, amikor bekerült.

Drozgyik István egyetemi docens, a szülészeti klinika igazgatója azt mondta, őket is megrendítette az eset, ugyanakkor miután rendőrségi vizsgálat folyik az ügyben, egyelőre nem kívánnak nyilatkozni. Annyit erősített meg, hogy baktériumfertőzés okozta a kismama halálát. Arra a kérdésre, hogy történt-e az elmúlt években húsevőbaktérium-fertőzés a szülészeti klinikán, határozott nemmel felelt.

A család feljelentésére a baranya megyei rendőrség szakértők bevonásával foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt nyomoz.

Több baktériumot is illetnek a húsevő vagy húsfaló jelzővel, leginkább a Streptococcus pyogenest, illetve a Staphylococcus aureust – közölte a beszámoló. Ezek nem rendkívüliek Európában, hazánkban sem, még ha nem is tartoznak a legelterjedtebbek közé. Védekezni ellenük leginkább gyors felismeréssel és szakszerű ellátással, főként antibiotikumos kezeléssel lehet, megelőzni pedig a higiéniai szabályok fokozott betartásával.

A fertőzés milyenségét, lefolyását a rendkívül agresszív baktérium mellett leginkább az befolyásolja, hogy az adott egyén milyen fizikai, immunológiai állapotban van. A legveszélyeztetettebbek azok, akiknek legyengült az immunrendszerük.

A terhes nők amiatt különösen veszélyeztetettek, minden más fertőzéssel szemben is, mert a szervezetük védekezőrendszere természetesen legyengíti magát, hogy ne „lökje ki” a magzatot. A húsevő baktérium a megfertőzött szervezetben méreganyagokat, enzimeket termel, ezek kapcsolatba lépve a megtámadott szervezettel, azt belülről emésztik fel.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!