szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hatósági tanúk meghallgatásával folytatódott csütörtökön a vörösiszap-katasztrófa ügyében indított büntetőper tárgyalása a Veszprémi Törvényszéken.

Az ügyben első fokon eljáró háromtagú büntetőtanács a 2010. október 4-én szolgálatot teljesítő négy rendőrt és egy tűzoltót a gátszakadás napjának eseményeiről, az intézkedések időpontjáról, illetve dokumentálásáról kérdezte. (A vádirat szerint a katasztrófa 12 óra 14 perckor következett be.) 

A devecseri rendőrőrs volt parancsnoka szerint 12.20 és 12.30 között elsőként észlelték a bajt a tározóknál. Szavai szerint kétszer hívta az ajkai rendőrség ügyeletét azzal, hogy "vörös trutyi" folyik Kolontár felé. A tárgyaláson a nyomozati vallomásával szemben helyesbítette azt az ügyeleti naplóban szereplő 12.26-os bejegyzést, miszerint az "iszapgát átszakadt", azzal, hogy azt akkor még nem tudhatták.

Az ajkai rendőrség ügyeletese azonosította az ügyeleti naplóban szereplő bejegyzéseit, és megerősítette, hogy 12.26-kor nem tudtak a gátszakadásról. A tanácsvezető rámutatott: az elektronikus ügyviteli rendszerben olyan események szerepelnek, amelyeket nem rögzítettek a kézzel írt ügyeleti naplóban. A tanú szerint a bejegyzéseket "a megye vagy a később felállított operatív törzs koordinálta". 

A megyei rendőr-főkapitányság ügyeleti osztályvezetője kizártnak tartotta, hogy az elektronikus rendszert a katasztrófa napján intézkedés közben vezették volna. A bíró ismertette az eseménynapló bejegyzéseit, amelyek percnyi pontossággal tartalmazták a megtett intézkedéseket. A tanú vallomása szerint azt nem aznap vezették, de nem tudott választ adni arra, hogy ki szerkesztette. 

A rendőrség Veszprém megyei ügyeletvezetője azonosította az írását az ügyeleti naplóban, ahová bejegyezte: 12.35-kor az Ajka-Kolontár iszaptározó gátja átszakadt. 

A négy rendőr egybehangzóan állította, hogy a rendőrséget senki nem értesítette a Mal Zrt. részéről. Többen felidézték, hogy Kolontáron és Devecserben a történtek miatti döbbenet mindenki arcáról leolvasható volt.

Az utolsóként meghallgatott ügyeletes tűzoltó fenntartotta a nyomozati vallomását, de a tárgyaláson azt mondta, az időpontokra nem emlékszik. Vallomása szerint 12.30-kor két ajkai tűzoltóegységet irányított a helyszínre, mivel egy rendőr telefonált az ügyeletükre, hogy a lőrintei víztározó felé a 8-as főúton ömlik a víz. A tűzoltók 12.45-kor értek Kolontárra. Felidézte, hogy ezután a Mal Zrt.-nél a tizenharmadrendű vádlott W. Ferenccel beszélt telefonon, ő azt mondta neki, hogy a tározó falának megerősítési munkálatai miatt folyhat a víz a tározóból. Megismételte, hogy a vádlottal "ömlő vízről" beszéltek, az iszap szó nem hangzott el. Az, hogy katasztrófahelyzet van, csak a későbbi lakossági bejelentésekből derült ki - mondta a tanú. Az ügyész kérdésére elmondta: a vádlott nem hívta vissza új információkkal, de szerinte ez akkor már nem segített volna.

A Mal Zrt. ajkai telephelyén lévő X-es számú vörösiszap-kazettánál 2010. október 4-én bekövetkezett gátszakadás ügyében halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emeltek vádat a cég vezetői és alkalmazottjai, összesen 15 ember ellen, a büntetőtárgyalás tavaly szeptemberben kezdődött. A tárgyalás pénteken folytatódik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A tavalyinál is drágább lesz idén nyáron a Balaton

A tavalyinál is drágább lesz idén nyáron a Balaton

Van egy kiskapu a Facebook rendszerében, több politikus visszaél vele

Van egy kiskapu a Facebook rendszerében, több politikus visszaél vele

Fülöp hercegre egy eddig nem látott fotóval emlékezik az unokája

Fülöp hercegre egy eddig nem látott fotóval emlékezik az unokája