szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Minden hallgató hozzájut a teljes ösztöndíjához abból a hárommilliárd forintból, amelyet a kormány biztosít a felsőoktatási átalakításokhoz - közölte a köztévé Híradója. Emellett létrehoznak egy egymilliárd forintos tartalékalapot is arra az esetre, ha valamelyik intézménynél fizetési problémák merülnének fel.

Néhány egyetemen a keretszámok változása miatt a hallgatók egy része valamivel kevesebb ösztöndíjat kapott kézhez, mint ami járt neki, ezért egy úgynevezett struktúraváltási alapba négymilliárd forintot csoportosítottak át - hangzott el a köztévé Híradójában. Ebből hárommilliárdot költenek ösztöndíjra és szociális kifizetésekre, melyet az egyetemek osztanak majd szét a hallgatóik között; a maradék egymilliárdot pedig tartalékolják.

"A hallgatói önkormányzatok jelezték, hogy az ösztöndíjak kifizetésénél problémák lehetnek a nyári hónapoktól. Ez rendeződik hárommilliárd forint értékben, a fennmaradó egymilliárd forint pedig tartalékként a Felsőoktatási Államtitkárságon marad. Ha bármilyen fizetési gond lép fel július, augusztus vagy szeptember hónapban a magyar felsőoktatásban, akkor ebből lehet rendezni" - mondta a Híradónak pénteken Klinghammer István, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) felsőoktatási államtitkára.

A Szegedi Tudományegyetem rektora azt mondta, az intézménynek nagy segítséget jelent a pénz. "A szükséges összeg valahol 200 és 300 millió forint közé tehető, úgy gondoljuk, hogy ennyi érkezik majd az Emmi-ből. Még a pontos számokat nem ismerjük, de Klinghammer államtitkár úr telefonon jelezte, hogy a megfelelő részt meg fogjuk kapni" - mondta Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) is örül a kormány döntésének. Így utólag megkaphatják az intézmények azt a pénzt is, amit más források terhére több helyen már kifizettek a végzősök ösztöndíjára. "A végzősöknek megszűnik a hallgatói jogviszonyuk, tehát nagyon gyorsan kellett cselekedni ahhoz, hogy még ők is meg tudják kapni az ösztöndíjukat" – állapította meg Nagy Dániel, a HÖOK elnökségi tagja.

A felsőoktatásra idén 123 milliárd forint jut a költségvetésből, ezen felül 58 milliárd forintot terveztek be az évek óta húzódó kifizetésekre. A korábbi, sokszor az egyetemek számára előnytelen úgynevezett PPP-beruházások kiváltására pedig 27 milliárd forint lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó: #freenavalny feliratot fújt a külügyminisztérium elé Fekete-Győr, Hadházy és Szél

Videó: #freenavalny feliratot fújt a külügyminisztérium elé Fekete-Győr, Hadházy és Szél

Napokig tarthat a helyreállítás az újfehértói vonatbaleset után, új menetrendet vezettek be

Napokig tarthat a helyreállítás az újfehértói vonatbaleset után, új menetrendet vezettek be

Gyerekverziója is van már a Microsoft böngészőjének, még telepíteni sem kell

Gyerekverziója is van már a Microsoft böngészőjének, még telepíteni sem kell