szerző:
Kovács Áron - M. László Ferenc
Tetszett a cikk?

Hét fővárosi választókerületben mutathatja meg az Együtt-PM pártszövetség, mit érnek a képviselő-jelöltjei. Vidéken több necces kerületben mérkőzhetnek a Fidesszel és a Jobbikkal. Összeszedtük, kiket indít Bajnai Gordon szervezete az ország 31 választókerületében.

A Millás Juhász Péter mérkőzhet meg a Fidesz celebpolitikusával, Rogán Antallal, a Szolidaritás méretteti meg magát „vörös Csepelért”, több volt fővárosi LMP-s politikus vidéken küzdhet a parlamentbe való bekerülésért.

Mesterházy Attila és Bajnai Gordon csütörtökön állapodott meg arról, hogy az MSZP és az Együtt 2014 nem állít közös listát, nem lesz közös miniszterelnök-jelölt, de az egyéni választókerületekben nem indulnak egymás ellen. Végül – győzelem esetén – az lehet a miniszterelnök, akinek listájára a legtöbben szavaznak, ezt pedig a másik fél feltétel nélkül elfogadja. Az MSZP 75, az Együtt 31 helyen indíthat képviselő-jelöltet, a felek ezzel oldották fel a köztük lévő ellentéteket.

Az Együtt-PM arányaiban a legtöbb kerületet a fővárosban kapta. Az MSZP által a koordinált indulás jegyében átengedett 31 egyéni választókerületből 7 Budapesten van. Pest megyében ötöt kaptak, a többiben egy-kettő jutott a szervezetnek a 106-ból. Bajnai stábjában információink szerint úgy gondolják, a pártszövetség a fővárosban a legerősebb, itt indulhat a szervezet a legtöbb, országosan is ismert – nagyrészt az LMP-ből kilépett – politikusa.

31-ből 16

"Legkésőbb a jövő héten elkezdjük bemutatni a jelöltjeinket, rövidesen véglegesítjük a jelöltek listáját" – mondta a hvg.hu-nak Karácsony Gergely, az Együtt-PM egyik vezetője. A parlamenti képviselő szerint a megállapodásban megkapott vidéki kerületek egy részében már van jelöltjük, több választókerület esetében viszont még nincs végleges döntés. „Előbb le akartuk zárni a tárgyalásokat az MSZP-vel, hogy legyen világos, hol indulunk mi, és ennek fényében fogunk a Millával, Szolidaritással. illetve a Haza és Haladással megállapodni házon belül, hogy ki hol indít embert” – mondta Karácsony. A hvg.hu Bajnai-stábból származó információja szerint a csütörtöki állás szerint a megkapott 31 kerületből 16-ban volt jelöltje az Együttnek.

Juhász Péter - Rogánnal mérkőzhet
©

Szinte biztos, hogy Karácsony és a Bajnai-stáb vezetője, Szigetvári Viktor nem indul egyéniben, mert „nagy valószínűség szerint” ők ketten irányítják majd az Együtt országos kampányát (Karácsony az LMP, Szigetvári az MSZP kampányfőnöke volt korábban – a szerk.) Más forrásból származó információnk szerint Bajnai Gordon és Mesterházy Attila sem indul majd egyéniben, ők lesznek a listavezetők. Egy forrás azt mondta, még bizonytalan, hogy indul-e egyéniben az PM társelnöke, az LMP volt frakcióvezetője, Jávor Benedek, illetve a Szolidaritás vezetője, Kónya Péter.

Tónival Juhi mérkőzhet

Többek között Bajnai szervezetének jelöltje veheti fel a versenyt a Belvárosban a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjével, a kerület polgármesterével Rogán Antallal. Vele szembe a Milla vezetőjét, kormányellenes tüntetések egyik szervezőjét, Juhász Pétert indítják.

Az előzmények fényében nem lesz könnyű dolguk a II. kerületben, amely a Szigetvári-dolgozat szerint „átbillenthető”, de inkább jobboldali kerület. Ez a legutóbbi – időközi – választáson Karácsony terepe volt, de jövőre ő nem indul. 2011 novemberében a kerületi polgármester, Láng Zsolt főlényesen nyert az ellenzéki jelöltekkel szemben, az MSZP-s Lévai Katalin és az LMP-s Karácsony együtt sem ért el akkora eredményt, mint ő. Láng viszont tavaly októberben úgy nyilatkozott, a következő ciklusban polgármesterként folytatja. (Az új választási rendszer 2014 őszétől bevezeti a két poszt összeférhetetlenségét – a szerk.) A Fidesz jelöltjével Szabó Tímea, az PM társelnöke fog megküzdeni.

Megkapta az Együtt a másik ügyészségi célkeresztbe került MSZP-s politikus, Hunvald György kerületét, amit Szigetvári tanulmánya szintén „átbillentendőnek” nevezett. Ez a választókerület a VI. kerület egy részét is magába foglalja, ahol szintén ingatlanbotrányok rázták meg az MSZP-t. Itt Szelényi Zsuzsát, a Fidesz egykori politikusát indítják, aki még az első nagy vita idején 1994-ben szállt ki a Fideszből, majd pár év múlva a politikából is. Egy forrásunk szerint Szelényi pozicíója még nem 100 százalékos, ráadásul korábban az MSZP is igényt tartott a kerületre. A szocialisták szintén egy női politikust, a párt oktatáspolitikusát, Kunhalmi Ágnest akarták indítani.

Vörös Csepel a Szolidaritásé

Megkapta a pártszövetség a baloldali fellegvárnak számító Csepelt is. Itt a balos retorikájú Szolidaritás embere, Szabó Szabolcs indulhat.

Karácsony Gergely - oszt, szoroz
©

Nem kell viszont megmérkőzniük a Fidesz másik budapesti sikeremberével Pokorni Zoltánnal, akiről áprilisban írta meg az Origó, hogy visszavonul az országos politikától, a következő parlamenti ciklusban inkább polgármesterként kíván tevékenykedni. Viszont a főváros XII. kerületéről még a Bajnai jobbkeze által írt tavalyi tanulmány is leszögezte: „jobboldali adottságú”, azaz szinte kiárt a győzelem. Korábban még az MSZP is így kezelte, itt volt helyi pártelnök Hagyó Miklós, a büntetőeljárás alá volt főpolgármester-helyettes.

Vidéken ex-LMP-sek, ex-SZDSZ-ek is indulnak

Két olyan volt LMP-s politikus is vidéken indul, aki egyébként Budapesten él. Dorosz Dávid Vecsésen, Scheiring Gábor pedig Balatonfüreden mérkőzhet (bár az utóbbi nevet a PM-es forrásaink nem tudták megerősíteni, a politikust cikkünk megjelenéséig nem értük el). Egy forrás azt mondta, a két politikus maga kérte, hogy vidéken indulhasson, ott építkezhessen. Reaktivált SZDSZ-es politikusok indulhatnak Szentendrén és Vásárosnaményban. Az előbbiben Gulyás József lehet a jelölt – bár nem végleges a döntés, még folyik az egyeztetés a szocialistákkal –, aki a város alpolgármestere, illetve az SZDSZ parlamenti képviselője, a nemzetbiztonsági bizottság tagja volt, aki gyakran kritizálta a szocialistákat. Utóbbiban pedig Sértő-Radics István indulhat, aki 1994 óta az ukrán határ melletti Uszka polgármestere.

Gúr Nándor - átatda a helyét
©

Több olyan választókerületet is megkapott az Együtt, ahol korábban az MSZP „erős emberei” voltak országgyűlési képviselők. Igazi szócsata alakult ki a napokban arról, hogyan kapták meg a szocialisták borsodi vezetőjének, az Éhségmenet egyik szervezőjének Gúr Nándornak a miskolci kerületét. Mesterházy múlt pénteken azt mondta, hiába kérte a tárgyalópartner, nem vehette volna el Gúrtól a kerületét. Gúr viszont azt nyilatkozta, ő az összefogás érdekében szívesen átadta volna, mire az Együtt jelezte, ők nem is kérték, a másik miskolci kerületre pályáztak. Itt egy értelmiségit, Nagy-Korsa Juditot, a Magyar Rádió bezárt miskolci stúdiójának egykori szerkesztőjét indítják. Nemcsak Miskolcon, hanem Baján, Gyulán és Győrben is médiásokat, újságírókat indít az E14.

Ugyanakkor az Együtt-PM megkapta az MSZP-s frakcióvezető-helyettes, Tóbiás József érdi kerületét is, sőt ők indítnak jelöltet Veres János egykori pénzügyminiszter nyírbátori kerületében. Egy MSZP-s forrás szerint mind a három szocialista politikus befutó helyet kap majd az országos listán. Az E2014-PM által megkapott szigetvári körzet nehezen lesz nyerhető, az MSZP épp ezért nem is igazán ragaszkodott hozzá. Bár Szigetvár maga egészen 2010-ig baloldali vezetésű volt, a térség egyéni képviselője már 2002 óta a fideszes Pichler Imre, a választókerület átszabása pedig itt sem növelte a baloldali esélyeket. Az E2014-PM egyetlen baranyai jelöltje, Berkecz Balázs itt indulhat; a már majdnem hivatalos képviselőjelölt korábban a regionális fejlesztési ügynökségen dolgozott.

Forrásunk szerint az MSZP-ben egyébként úgy számolnak, az Együttnek átadott helyek közül 7 könnyebben nyerhető, néhány esetleg átbillenhető. Kérdés, hogy a pártszövetségként induló Együtt-PM megugorja-e a 10 százalékos parlamenti küszöböt, és tud-e további politikusokat listáról bejuttatni az Országgyűlésbe. Bajnai az összefogást bejelentő csütörtöki sajtótájékoztatón, arról beszélt, ezt az akadályt könnyen veszik majd.

Mesterházy Attila az InfoRadióban csütörtökön azt mondta, a szocialisták az Együtt-PM-mel kötött megállapodás után várhatóan még négy egyéni körzetet és listás helyeket adhatnak át a többi baloldali ellenzéki pártnak.

Itt találja a 31 kerületet, a jelölteket és az esélylatolgatást, melyet a Haza és Haladás Alapítvány tavalyi tanulmányából gyűjtöttünk ki (a részletes magyarázatot a táblázat alatt találja, gördítsen).

megye és evk. száma központja besorolás a Szigetvári-féle elemzésben várható jelölt megjegyzés
Bács-Kiskun 6. Baja jobboldali adottságú Michna Ottó  
Baranya 4. Szigetvár átbillentendő, inkább kétpólusú Berkecz Balázs az ország legtöbb települést magában foglaló körzete
Békés 3. Gyula visszaszerzendő, közép- és nagyvárosi Bod Tamás  
Borsod 1. Miskolc visszaszerzendő, közép- és nagyvárosi Nagy-Korsa Judit  
Budapest 1. V. kerület átbillentendő, inkább kétpólusú Juhász Péter (Milla) magában foglalja az I. kerületet is
Budapest 3. XII. kerület jobboldali adottságú nincs döntés  
Budapest 4. II. kerület átbillentendő, inkább kétpólusú Szabó Tímea (PM)  
Budapest 5. VII. kerület átbillentendő, inkább kétpólusú Szelényi Zsuzsa (Haza és Haladás) magában foglalja a VI. kerületet is
Budapest 13. XVI. kerület baloldali adottságú nincs döntés  
Budapest 17. XXI. kerület baloldali adottságú Szabó Szabolcs (Szolidaritás) magában foglalja a XXIII. kerületet is
Budapest 18. XXII. kerület átbillentendő, inkább kétpólusú Somfai Ágnes  
Csongrád 2. Szeged átbillentendő, inkább kétpólusú nincs döntés  
Csongrád 3. Szentes meghódítandó, inkább hárompólusú Komáromi Zoltán  
Fejér 5. Sárbogárd meghódítandó, inkább hárompólusú nincs döntés  
Győr-Moson-Sopron 2. Győr jobboldali adottságú Fábián György  
Győr-Moson-Sopron 4. Mosonmagyaróvár meghódítandó, inkább kétpólusú nincs döntés  
Hajdú-Bihar 1. Debrecen jobboldali adottságú Barabás Richárd (volt HaHa-s aktivista)  
Heves 1. Eger visszaszerzendő, közép- és nagyvárosi Szalóczi Géza  
Komárom 2. Esztergom átbillentendő, inkább kétpólusú nincs döntés  
Pest 1. Érd átbillentendő, inkább kétpólusú nincs döntés  
Pest 3. Szentendre meghódítandó, inkább kétpólusú nincs döntés  
Pest 7. Vecsés átbillentendő, inkább kétpólusú Dorosz Dávid (PM)  
Pest 11. Dabas meghódítandó, inkább hárompólusú nincs döntés  
Pest 12. Cegléd meghódítandó, inkább hárompólusú nincs döntés  
Somogy 1. Kaposvár átbillentendő, inkább kétpólusú nincs döntés  
Szabolcs-Szatmár-Bereg 4. Vásárosnamény jobboldali adottságú Sértő-Radics István  
Szabolcs-Szatmár-Bereg 6. Nyírbátor meghódítandó, inkább hárompólusú nincs döntés  
Tolna 2. Dombóvár meghódítandó, inkább kétpólusú nincs döntés  
Vas 3. Körmend jobboldali adottságú Zsawa Pál 127 település
Veszprém 2. Balatonfüred meghódítandó, inkább kétpólusú Schering Gábor (PM)  
Zala 3. Nagykanizsa meghódítandó, inkább kétpólusú nincs döntés  

"Átbillentendő, inkább kétpólusú"

A körzetek gyors értékeléséhez a Bajnai által létrehozott Haza és Haladás Alapítvány tavaly nyáron publikált tanulmányát használtuk, amelynek egyik szerzője Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke volt. Az új választókerületeket elemezve Szigetvári hét kategóriát állított fel, ezek alapján az Együtt-PM-nek jutó 31 körzetből csak kettő (Budapest 13. és 17. evk.) nevezhető „baloldali adottságúnak”, vagyis olyannak, ahol jó eséllyel nyerhet a baloldali jelölt, bár Szigetvári hangsúlyozta, hogy ezekben sem lehet garantálni a mandátumszerzést.

Tíz, az Együtt-PM-nek jutó választókerület (például a budapesti körzetek zöme, vagy Szeged, Esztergom, Érd és Kaposvár) tartozik az „átbillentendő, inkább kétpólusú” kategóriába. Ez azt jelenti, hogy ezekben a körzetekben van hagyománya a baloldalnak, vagyis 2006-ban és korábban szereztek itt mandátumot, és 2010-ben a Jobbik is az országos átlag alatt szerepelt. További három választókerület (Gyula, Miskolc és Eger) a „visszaszerzendő, közép- és nagyvárosi” kategóriába került. Ezek a területek korábban hagyományosan baloldaliak voltak, de 2010-ben már viszonylag erős volt a Jobbik.

Tíz körzet tartozik a „meghódítandó” kategóriákba, amelyek fele „inkább kétpólusú”, fele pedig „inkább hárompólusú”, ami a Jobbik támogatottságára utal. A „meghódítandó, inkább kétpólusú” körzetekben (Mosonmagyaróvár, Szentendre, Dombóvár, Balatonfüred és Nagykanizsa) Szigetvári szerint a győzelemhez olyan szavazók támogatását is meg kell nyerni, akik még 2006-ban sem szavaztak az MSZP-re, vagy az SZDSZ-re. A „meghódítandó, inkább hárompólusú” körzetekben (Szentes, Sárbogárd, Dabas, Cegléd és Nyírbátor) a „balközép összefogás számára kevés a tartalék”, vagyis igen nehéz lesz nyerni.

A Haza és Haladás tanulmánya alapján viszont „jelenleg lehetetlen” a mandátumszerzés abban a hat választókerületben (Baja, Budapest XII. kerület, Győr, Debrecen, Vásárosnamény és Körmend), amelyet a „jobboldali adottságú” kategóriába soroltak. Ezekben a körzetekben az Együtt-PM jelöltjeinek legfeljebb az lehet a célja, hogy minél több töredékszavazatot szerezzenek az országos listára, hogy arról minél többen jussanak be a parlamentbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Se Bajnai, se Mesterházy nem lesz miniszterelnök-jelölt

Közös egyéni jelöltek, külön lista – ebben állapodott meg az MSZP és az Együtt 2014-PM csütörtökön. Közös miniszterelnök-jelölt sem lesz, ellenzéki győzelem esetén az alakíthat kormányt, akinek listájára többen szavaznak – ezt pedig a másik fél feltétel nélkül elfogadja.

Köves Slomóék perlik a Mazsihiszt

Köves Slomóék perlik a Mazsihiszt

Szegedi találmányt akasztanak a kenyai elefántok nyakába: jelez, ha valaki lő a közelben

Szegedi találmányt akasztanak a kenyai elefántok nyakába: jelez, ha valaki lő a közelben

Kriptovalutában is fizet dolgozóinak a Toyota

Kriptovalutában is fizet dolgozóinak a Toyota