szerző:
hvg.hu

A kormányfő szerint a szocialisták nem képesek élni a lehetőségeikkel, így buknak 2014-ben, öt fideszes választókerületi elnöknek viszont véget ért a politikai pályafutása a visegrádi kihelyezett frakcióülésen. Orbán Viktor utalva a 2002-es helyzetre, azt hangsúlyozta beszédében, bármennyire is jók a közvélemény-kutatási eredmények, „senki nem dőlhet hátra”. Szerinte különösen az egyes választókerületekben van szükség nagy munkára, mert ott kell megnyerni 2014-et.

Öt fideszes választókerületi elnököt fosztott meg a posztjától Orbán Viktor szerda este, és így a leendő képviselőjelölti lehetőségtől, mert elégedetlen volt a helyben végzett munkájukkal – forrásaink szerint ezt jelentette be a kormányfő a Fidesz politikai szezonnyitó visegrádi frakcióülésén, ahol a választási felkészülésről és a kampányteendőkről beszélt. A Fidesz és a KDNP képviselőcsoportja szerda és péntek között tartja szokásos évadnyitó ülését, ahol Orbán – szintén a hagyományos menetrendnek megfelelően – először általános helyzetértékelést tartott.

Forrásaink szerint Orbán egy órás csúszással, nyolc órakor kezdte beszédét, közel 45 percen keresztül folyamatosan értékelt, majd kérdésekre válaszolva este 11-ig beszélgetett a két frakció képviselőivel. A hvg.hu úgy tudja, a képviselők többsége főleg helyi ügyeket hozott fel a „kibeszélő show” során, így útépítési ügyek, vagy az öntözés fejlesztése is felmerült. Forrásunk szerint egyedül Pokorni Zoltán tett kritikus észrevételt, aki arra figyelmeztetett, a felsőoktatásban tanulókra külön oda kellene figyelni, nehogy megismétlődjenek a választások előtt a „tavalyi események” – utalt a téli diáktüntetésekre. A kormány ugyanis néhány hete egyértelműen jelezte, emelni kellene a most minimális 240-es ponthatárt a bejutáshoz.)

Mint a hvg.hu szerdán megírta, a Visegrádon gyülekező képviselők két dologra számítottak: arra, hogy a kormányfő értékeli a Fidesz és az ellenzék helyzetét, a választási esélyeket; illetve beszél a 2014-es büdzséről, azaz arról, milyen intézkedésekre lesz pénz a választások évében. (Ebből a szempontból a devizahiteleseken segítő csomag az egyik legfontosabb elem, illetve a népesedéspolitikai intézkedések, például a rugalmas gyed bevezetése, ami több tízmilliárdos költségvetési kiadást jelenthet.)

Neveket nem mondott, de néhányan a képviselő-jelöltség terhétől "megkönnyítve" távozhatnak Visegrádról
©

Orbán Viktor azt hangsúlyozta beszédében, bármennyire is jók a közvélemény-kutatási eredmények, „senki nem dőlhet hátra”. Itt a 2002-es helyzetre utalt vissza, mert „már veszítettek egyszer kormányról”. Különösen az egyes választókerületekben van szükség nagy munkára, mert ott kell megnyerni 2014-et. Ezzel kapcsolatban többször hangsúlyozta, a rezsicsökkentés lesz az egyik legfontosabb kampányeszköz, amit folytatni kívánnak. A frakcióülés előtt Lázár János, Rogán Antal és Kocsis Máté is arról beszélt, nem a korábban beharangoztatott jövő januártól, hanem 2013 novemberétől jön a rezsicsökkentés újabb szakasza.

Figyelmeztetésnek szánta
Nem Visegrádon váltotta le a választókerületi elnököket, de még pontos számot sem mondott, csak arról beszélt Orbán, hogy néhány kerületi pártvezetővel elégedetlen, aminek következményei lettek - közölte a hvg.hu-val egy, a szerda esti tanácskozást végigülő kormánypárti képviselő csütörtök reggel. A Népszabadság csütörtökön arról írt, hogy a kerületi elnököket pár nappal korábban, a választókerületi elnökök értekezletén váltotta le a pártelnök, Visegrádon pedig a képviselőkkel közölte a döntését mintegy figyelmeztetésként (több képviselőnek fel van ajánlva a 2014-es újraindulás lehetősége). Az Index információi szerint a menesztettek között legalább két megyei közgyűlési elnök és egy nagyváros polgármestere van.

Öt képviselő nem önként búcsúzott

Negatív példaként a vasárnapi szigetszentmiklósi helyi önkormányzati választási buktát említette (az MSZP, a DK, és az Együtt-PM jelöltje visszahódított egy szavazókörzetet a Fidesztől a 2010-es vereség után). Orbán állítólag arról beszélt, nem baj, ha valaki egy versenyben kikap, de ez csak akkor elfogadható, ha a jelölt és a helyi szervezet „tisztességesen elvégzi a munkát”, viszont szerinte Szigetszentmiklóson nem fektettek kellő energiát a felkészülésre.

A Fidesz elnöke áttekintette a választókerületeket, és öt esetben elégedetlen volt, ezért a helyi választókerületi elnököt – akik a Fidesz gyakorlatában a képviselőjelöltek is – úgy tudjuk, elmozdított. Úgy tudjuk, a kormányfő név szerint nem nevezett meg senkit, így azt nem lehet tudni, hogy a szigetszentmiklósi ezek között volt-e. Orbán Viktor egy fideszes forrásunk szerint nem tért ki külön a múlt heti Mesterházy–Bajnai-megállapodásra. Ennek kapcsán egy képviselő szerint arról beszélt, „a szocik nem fognak átütő sikert elérni, mert nem alkalmasak erre, nem tudják kihozni a helyzetből, amit lehet”.

Egy másik képviselő szerint ugyanakkor mindenkit igyekezett megnyugtatni azzal, hogy a 106 egyéni jelölt mellett más politikusokról is „igyekszik gondoskodni” (hiszen jövőre, a parlamenti létszámcsökkentés eredményeképpen, úgy tudjuk, azt mondta, „mindenkinek meglesz a helye a hivatalokban, állami cégekben”). Ugyanakkor figyelmeztetett, aki nem végzi el a munkát, annak „nincs kegyelem”.

Információink szerint a Fidesz több komoly bejelentésre készül, így elsősorban a népesedéspolitikában, a kis keresetű családok adókedvezményében fognak dönteni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Taylor Swift beszólt Soros Györgynek

Taylor Swift beszólt Soros Györgynek

Letartóztatták az iskolásokat, akiket a budai rablásokkal gyanúsítanak

Letartóztatták az iskolásokat, akiket a budai rablásokkal gyanúsítanak

Ez lesz a következő iPhone nagy dobása?

Ez lesz a következő iPhone nagy dobása?

Hilton, Intercontinental – a legnagyobb szállodaláncok is részt vettek a szexkereskedelemben?

Hilton, Intercontinental – a legnagyobb szállodaláncok is részt vettek a szexkereskedelemben?

Ingyen kapja meg az Ybl-villát a Türk Tanács a kormánytól

Ingyen kapja meg az Ybl-villát a Türk Tanács a kormánytól

Újra fellángolt az erőszak Hongkongban

Újra fellángolt az erőszak Hongkongban