szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ügyész a másodfokú eljárásban érintett 12 vádlott többsége esetében az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését indítványozta megalapozatlanság miatt a Hunvald-ügy másodfokú tárgyalásán, amely csütörtök délelőtt kezdődött meg a Szegedi Ítélőtáblán.

Scherné Bagi Edit ügyész perbeszédében azt mondta, hogy az ítélet hiányosságai csak egy megismételt eljárásban korrigálhatók. Álláspontja szerint az első fokon eljáró bizottság nem tett eleget indoklási kötelezettségének, lényeges bizonyítékokat nem vett figyelembe. Szerinte a bíróság részben iratellenesen, azaz a periratra tévesen hivatkozva, hiányosan állapította meg a tényállást.

A Fővárosi Törvényszék az erzsébetvárosi, milliárdos nagyságrendű ingatlanpanama és korrupciós ügyek miatt indított perben 2012. február 24-én első fokon, nem jogerősen másfél év letöltendő szabadságvesztésre ítélte Hunvald Györgyöt, a budapesti VII. kerület korábbi szocialista polgármesterét, valamint nyolc és fél évre Gál Györgyöt, a kerületi önkormányzat volt szabad demokrata gazdasági bizottsági elnökét.

Az elsőfokú ítélet szerint a vádlottak különböző módon és eltérő mértékben felelősek egyebek mellett VII. kerületi ingatlanok pályázat nélküli értékesítéséért, fiktív szerződések megkötéséért, hivatali telefonok szabálytalan használatáért.

Az ügyben a Fővárosi Ítélőtábla elfogultságot jelentett be, ezért a Kúria a Szegedi Ítélőtáblát jelölte ki másodfokú bíróságként. Az eredetileg 25 vádlottat érintő per több személy esetében jogerőre emelkedett, így a másodfokú eljárásban 12-en álltak a táblabíróság elé.

Scherné Bagi Edit azt mondta: az erzsébetvárosi képviselő-testület annak ellenére döntött az ügyben érintett ingatlanok pályáztatás nélküli értékesítéséről, hogy a tendereztetést jogszabályok írták elő. Az első- és másodrendű vádlottak azzal indokolták a versenyeztetés mellőzését, hogy az ingatlanokra nem volt kereslet, a korábbi tenderek jelentkező hiányában eredménytelenek voltak. Ennek ellentmond ugyanakkor, hogy rövid idő alatt több vételi ajánlat érkezett az érintett ingatlanokra, melyek közül több is "tiltólistán" volt, vagyis értékesítésükre nem lett volna lehetőség. Az ingatlanok értékesítésével kapcsolatos előterjesztések részben nem feleltek meg a tartalmi és formai követelményeknek – tette hozzá.

Az első fokon egy év börtönnel sújtott K. Lajos negyedrendű vádlott az ingatlanok értékbecslését sematikusan végezte, előfordult, hogy azt nem előzte meg helyszíni bejárás. Az ingatlanok értékét Gál György kérésének megfelelően állapította meg, előfordult, hogy a becsérték forintra megegyezett a vételi ajánlattal. Olyan eset is volt, amikor a bizottsági elnök az értékbecslés módosítására kérte K. Lajost, mondván ilyen alacsony áron nem tudja megszavaztatni az eladást képviselőtársaival – közölte az ügyész.

Scherné Bagi Edit kifogásolta, hogy az elsőfokú bíróság nem látta bizonyítottnak, hogy az első-, másod- és negyedrendű vádlott bűnszervezetben követte el a bűncselekmények egy részét, holott a vádhatóság álláspontja szerint a vádlottak összehangolt tevékenysége feladatmegosztáson alapult.

Bárándy Péter, Gál György védőügyvédje szintén az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését indítványozta, mert szerinte a bíróság nem tett eleget indoklási kötelezettségének. Úgy fogalmazott: fájdalommal teszi ezt, hiszen az elsőfokú eljárás több mint ötven tárgyalási napon keresztül zajlott, és egy megismételt eljárás újabb éveket vesz majd igénybe.

A Hunvald György védelmét ellátó Sebes Péter ügyvéd szerint az első fokon eljáró bíróság ugyanakkor az ügyészségnél lényegesen szélesebb körű bizonyítást végzett.

A tárgyalás délután a többi vádlott védőjének perbeszédével folytatódik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem a Fidesz nyakába varrják a járvány miatti válságot a magyarok

Nem a Fidesz nyakába varrják a járvány miatti válságot a magyarok

Karambol az 52-esen, egy kamion a fákig csúszott az ütközés után – helyszíni fotók

Karambol az 52-esen, egy kamion a fákig csúszott az ütközés után – helyszíni fotók

Novák Hunor szerint rosszul oltották be Orbán Viktort

Novák Hunor szerint rosszul oltották be Orbán Viktort