szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MSZP elsősorban Gyurcsány Ferenc megosztó személyisége miatt nem támogatta, hogy a Demokratikus Koalíció elnöke a szocialista párt támogatásával induljon a 2014-es választáson – mondta Mesterházy Attila kedden.

Mesterházy Attila az MSZP székházában rendezett fórumon olyan kérdésekre válaszolt, amelyeket országjárása során is gyakran megkap. A pártelnök elmondta, hogy 200-300, az interneten feltett kérdésből válogattak, ezeket a közönség tagjai tolmácsolták. Az eseményt az ATV közvetítette.

Az első kérdés az ellenzéki összefogás alakulásáról szólt. Mesterházy Attila azt mondta, jónak tartja az Együtt-PM-mel kötött megállapodásukat, szerinte így egyetlen ellenzéki szavazat sem veszik el. Hozzátette: a Demokratikus Koalícióval és Fodor Gábor liberális pártjával nem sikerült megegyezni, mert társadalmi támogatottságukhoz képest túlzó kéréseket, elvárásokat fogalmaztak meg.

Megerősítette, nem egyeztek bele, hogy Gyurcsány Ferenc DK-elnök akár egyéni választókerületben, akár listán az MSZP támogatásával induljon a 2014-es választáson. Ezt azzal magyarázta, hogy a kormányváltáshoz bizonytalan szavazókat is meg kell nyerni, a szocialisták pedig úgy ítélték meg, Gyurcsány Ferenc indulása távolítana ettől a céltól.

Mesterházy Attila közölte, nem kifogásolták, hogy a DK a második helyet kérte a listán, csak azt, hogy Gyurcsány Ferenc akarta betölteni. Emellett azt sem tartották elfogadhatónak, hogy ne legyen beleszólásuk abba, a DK kiket jelöl az egyéni körzetekben. Ezt azzal indokolta, hogy a Demokratikus Koalíció részben az MSZP-ből kivált politikusok pártja, ők pedig sok konfliktust hagytak maguk után, így a szocialista aktivisták nem mindegyikükért dolgoznának jó szívvel.

Mesterházy Attila ugyanakkor jelezte, hogy felajánlottak négy egyéni választókerületet és két listás helyet, ám a Gyurcsány-párt ennél többet akart. Fodor Gábor pártja pedig olyan irreális igénnyel lépett fel - három egyéni körzetet és hat listás helyet kért -, hogy az MSZP nem is tett együttműködési ajánlatot.

Az MSZP elnöke egy kérdésre válaszolva azt mondta, tanultak a szocialista kormányzás alatt elkövetett hibákból, az elmúlt három évben megújították politikájukat és a pártvezetést is. Ám szerinte az embereknek a választás előtt azt is érdemes mérlegelniük, jobban élnek-e, kevesebb adót fizetnek-e, olcsóbban veszik-e a benzint, kevesebbet költenek-e élelmiszerre, megélhetésre ma, mint 2010 előtt, amikor folyamatosan csökkentek a jövedelmi különbségek, és fejlődött, "épült az ország". Hozzátette: az MSZP kormányzása alatt senki sem akarta lebontani a demokráciát vagy megfélemlíteni a médiát.

Mesterházy Attila arról is szólt, hogy a szocialisták megfizették a fővárosban, például a BKV-nál napvilágot látott korrupciós ügyek árát, és megtanulták, hogy "tűzzel-vassal irtani kell" a korrupciót.

Szerinte mindazonáltal a Fidesz bukását is részben a korrupciós ügyek okozzák majd. Kijelentette, ha kormányra jutnak, igazságot szolgáltatnak a "trafik- és a földmutyi" károsultjainak.

"Nem politikai boszorkányüldözésre készülünk. (...) Nem lesz Budai Gyulánk, se újabb Keller Lászlónk, de az ügyészség és a rendőrség tenni fogja a dolgát. Ha valaki közpénzt lopott, lesz következménye" - hangoztatta.

A rezsicsökkentést firtató kérdésre közölte, a Fidesz állításaival szemben minden tehercsökkentést megszavaztak a parlamentben. Ugyanakkor igazságosabb és fenntarthatóbb megoldást tartanának kívánatosnak, nem adnának támogatást a leggazdagabbnak, de nagyobb mértékben segítenék a szegényeket.

Így érvelt Mesterházy Attila az adójavaslataik ismertetésekor is, mondván, csak a gazdagok adóját emelnék meg, a kiskeresetűek viszont jobban járnának, mint ma, ugyanis nekik adnák a többkulcsos személyi jövedelemadóból származó többletbevételt. 

"Ez persze nem tetszik a Fidesznek, mert ez a gazdagok kormánya, minden intézkedésünk arról szól, hogy minél többet keresel, annál több segítséget kapsz Orbán Viktortól" - fogalmazott.

Az MSZP elnöke szerint az Orbán-kormány a devizaadósok közül is csak a tehetőseknek segített a végtörlesztéssel, a valódi problémát azonban nem oldotta meg. Ehhez elengedhetetlen a költségvetési források bevonása, a magáncsőd bevezetése és egy szociális bérlakás-építési program elindítása - jegyezte meg. 

Mesterházy Attila beszélt arról is, hogy ha van "tisztes munkahely, tisztes bér és karrierlehetőség", ha vannak jó színvonalú közszolgáltatások, akkor haza fognak jönni azok a fiatalok, akik az elmúlt években külföldre mentek tanulni vagy dolgozni. Szerinte ehhez azonban arra is szükség van, hogy békésebbé, nyugodtabbá, kiszámíthatóbbá váljon az élet Magyarországon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!