szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nézőpont Intézet felmérése szerint az MSZP és az Együtt–PM szimpatizánsai sem lelkesednek a két párt megállapodásért. Előbbiek harmada, utóbbiak fele reménykedik emiatt jobb választási esélyekben. A Fidesz–KDNP továbbra is vezet, az MSZP az Együtt–PM-től szippantott el szavazókat.

A szeptember első napjaiban ezer felnőtt megkérdezésével végzett telefonos felmérés eredményéről az intézet szerdán adott ki közleményt.

Az MSZP és az Együtt–PM szövetség abban egyezett meg, hogy külön listán indulnak a választáson, nem neveznek meg miniszterelnök-jelöltet, de a 106 egyéni választókerületben közösen indulnak.

A Nézőpont adatai szerint a szocialista szavazókat megosztja az egyezség: 36 százalékuk szerint kedvez, 34 százalékuk szerint viszont nem kedvez az ellenzék választási esélyeinek. Optimistább az Együtt–PM tábora, amelynek fele elkötelezett a megállapodás mellett, ugyanakkor körükben is 32 százalék a pesszimisták aránya.

A megállapodás híre ugyan pozitív fordulat a 11 hónapig húzódó civakodás után, ám a megkérdezettek 42 százaléka nem értesült róla, és a két párt táborában is várat magára az együttműködés magyarázata, annak kommunikációja egyelőre sikertelen – olvasható a Nézőpont elemzésében. Ebből kiderült az is, hogy az Együtt–PM szimpatizánsainak 35, az MSZP-szavazóknak pedig mindössze 22 százaléka tudja pontosan, hogy a két párt külön listával és koordinált jelöltállítással méreti meg magát a 2014-es választáson.

Pártpreferenciák bebetonozva

A Nézőpont felmérése alapján a Fidesz–KDNP továbbra is jelentős előnnyel vezeti a népszerűségi listát. A választásra jogosultak 33 százaléka szimpatizál a kormánypártokkal, 12 százalék a szocialistákkal, 11 százalék a Jobbikkal, 5 százalék az Együtt–PM-mel, 4 százalék az LMP-vel, 2 pedig Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciójával.

Egy most vasárnap tartott választáson a felnőtt lakosság 60 százaléka vett volna részt, a leadott voksok 40 százalékát pedig a Fidesz–KDNP szerezte volna meg, 12 százalék jutott volna a szocialistáknak, 11 százalék a Jobbiknak, 7 százalék Bajnai Gordon pártjának, 4 százalék az LMP-nek.

Az intézet ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a kormánypártok háromszoros előnye, a Jobbik helyzete és az LMP parlamenti küszöb környéki támogatottsága sem változott, addig az MSZP 3 százalékpontot erősödött az Együtt–PM kárára a múlt hónaphoz képest.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!