szerző:
MTI

Egy tanú hasznosnak és szükségesnek ítélte a BKV-nak az AAM Zrt. által - amelynek munkatársa volt akkor - készített elemző és a metróberuházást átvilágító anyagait a Hagyó Miklós egykori szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen a Kecskeméti Törvényszéken folyó per csütörtöki tárgyalásán.

Az AAM három szerződést kötött 2007-ben, a vád időszakában a BKV-val. Ezekben a metróberuházás átvilágítását, a Metro4 projekt koordinációs feladatainak támogatását, valamint a közlekedési vállalat kiemelt projektjeinek szakértői támogatását vállalták. A tanú, aki a vádbeli időszakban az AAM Zrt. vezető tanácsadója volt, határozottan cáfolta a vádirat azon állításait, hogy a cég szükségtelen szolgáltatásokat végzett a BKV Zrt. részére.

Homonnai János ügyész kérdéseire a volt vezető tanácsadó órákon keresztül válaszolt, és részletesen beszámolt a cég által a közlekedési vállalat részére elvégzett munkákról.

Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró bemutatta azokat a teljesítésigazolásokat, amelyeken egy-egy embernél havi háromszáz óránál több munkavégzés szerepel, de az ezzel kapcsolatos kérdésre a tanú nem tudott válaszolni. Kérdésre válaszolva elmondta: Hagyó Miklóst a BKV és az AAM közötti első szerződés megkötéskor még nem ismerte.

A vádirat szerint 2007 elején Hagyó Miklós elsőrendű vádlottnak a külön költségvetéssel rendelkező metróberuházással kapcsolatban a fővárosi közgyűlés költségvetési bizottságának beszámolót kellett készítenie. Hagyó Miklós utasította Antal Attila harmadrendű vádlottat, a BKV vezérigazgatóját, hogy ezt az elemző munkát az AAM Zrt.-vel végeztesse el. Antal Attila ezért 2007. január 24-én ötvenmillió forintos keretösszeggel megbízási szerződést kötött a céggel. A vádirat szerint Antal Attila 2007. december hó 22-én két további szerződést kötött a céggel, mindkettőt öt év időtartamra.

Az egyiket a BKV Zrt. kiemelt projektjei megvalósításának, előkészítésének, lebonyolításának és minőségbiztosításának szakértői támogatása tárgyában, a másikat a 4-es metró beruházásával összefüggő szakértői feladat támogatására. A két szerződés esetében a keretösszeg öt évre 2,5 milliárd forint lett volna.

A vádirat szerint a BKV számára szükségtelen szolgáltatásokra kötött szerződések alapján az AAM-nek - a szerződés Balogh Zsolt negyedrendű vádlott, megbízott vezérigazgató által 2008. április 22-én történt felmondásig - 133,5 millió forintot fizettek ki. Hagyó Miklós a tanúkihallgatásra úgy reagált, hogy az AAM Zrt.-vel a 2007 januárjában megkötött szerződés előtt semmilyen kapcsolata nem volt, a vezetőit nem ismerte.

A főügyészség szerint a Hagyó Miklós vezetésével működő bűnszervezet 2008 augusztusáig megközelítőleg 1,5 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak. A bizonyítási eljárás szeptember 17-én tanúkihallgatásokkal folytatódik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elfeledett kommunista trükkel verné át Brüsszel Trumpot

Elfeledett kommunista trükkel verné át Brüsszel Trumpot

A kormányért és Semjén Zsoltért imádkoztak a Papp László Sportarénában

A kormányért és Semjén Zsoltért imádkoztak a Papp László Sportarénában

Erdőtűz tombol Toszkánában, ötszáz embert kellett evakuálni – fotók

Erdőtűz tombol Toszkánában, ötszáz embert kellett evakuálni – fotók

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt megbüntették a Ryanairt és a Wizz Airt

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt megbüntették a Ryanairt és a Wizz Airt

Hagyta meghalni idős édesanyját, négy év börtönt kapott

Hagyta meghalni idős édesanyját, négy év börtönt kapott

Luka Modric lett az év futballistája

Luka Modric lett az év futballistája