szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Más településeken is fizethetett a Fidesz a rezsicsökkentést támogató aláírások gyűjtéséért az önkénteseknek, derül ki egy újabb, a hvg.hu birtokába jutott hangfelvételből. Ráadásul a kormánypárt agyonkommunikált intézkedését támogató aláírásokért – darabonként 100 forintért – házaló tizenéveseket itt még át is verték a szervezők. A Fidesz kitart amellett, hogy központilag nem fizetnek a szignókért, de – az újabb felvételről értesülve – már többes számban védi az önkénteseket pénzelő embereiket.

„A kormánypárt központilag nem fizetett az aláírások gyűjtéséért, ám egy helyi politikusnak a saját jövedelméből van lehetősége jutalmazni a munkát” – így kommentálta Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője hétfőn, miután a birtokunkba került hangfelvételek alapján beszámoltunk arról, hogy aláírásonként 100 forintot fizettek a rezsicsökkentés támogatására indított aláírásgyűjtés önkénteseinek. Ezzel párhuzamosan az egyetlen fideszes politikus, aki lebukott, mert a 100 forintos munkára jelentkezővel folytatott beszélgetését felvették, elismerte a darabonként fizetett szignógyűjtögetést. Botka Gábor János, Dunakeszi fideszes önkormányzati képviselője megismételte a hivatalos pártálláspontot, hogy nem a kormánypárt ajánlotta fel a pénzt, ő kizárólag a saját jövedelméből jutalmazta „az aktivisták munkáját szerény összeggel”.

Ugyanakkor azóta a szerkesztőségünk birtokába került egy újabb hangfelvétel, amelyből az derül ki, hogy nemcsak Botka Gábor Jánosék területén, Dunakeszin, illetve Fóton volt anyagilag ösztönzött aláírásgyűjtés, hanem Veresegyházán is. Itt is tizenéves, középiskolás fiatalokat vetettek be, akik információink szerint dolgoztak más környező településeken is, szintén csoportosan, barátokat beszervezve.

©

Ráadásul az Orbán-kormány egyik legfőbb kampánytémáját jelentő rezsicsökkentés híveit 100 forintos darabáron rekrutáló tiniket az itteni – a felvételen meg nem nevezett – szervező még át is verte: a leadott aláírásokért nem fizette ki a megbeszélt 100 forintot. „Minket kiküldtek, hogy menjünk, és gyűjtöttünk százötvenvalahány ívet. Az kurva sok pénz, már bocsánat” – mondja a szerkesztőségünkbe eljuttatott felvételen hallható 17 éves lány. Egy hivatalos aláírásgyűjtő lapra 6 aláíró kerülhet, így a 100 forinttal számolva a diákoknak több mint 90 ezer forint járt volna – ha kifizetik.

A felvételen ugyanis elpanaszolja, hogy „a csóka”  neki és társainak – összesen hét tizenévesnek – mindössze 10 ezer forintot adott. A hvg.hu megtalálta a lányt, aki név nélkül megerősítette az aláírásgyűjtés tényét, miként azt is, hogy átverték őket. Ugyanakkor nem kívánt nyilatkozni arra hivatkozva, hogy – bár egy ideig gondolkodtak azon, hogyan lehetne behajtani a nekik ígért összeget – már túltette magát a történteken, és nem szeretne ezzel foglalkozni a jövőben.

Nem lát benne rosszat a Fidesz

Megkerestük a Fidesz sajtóirodáját azzal, hogy a felvétel, illetve az eltérő településen zajló aláírásgyűjtés alapján nagyon úgy tűnik, nem Botka Gábor János volt az egyetlen, aki pénzelt „önkénteseket”. A párt erre visszautalt Zsigó Róbert előbb idézett nyilatkozatára, miszerint központilag nem fizettek az aktivistáknak az aláírásgyűjtésben való részvételérért. Hétfőn viszont a szóvivő még úgy fogalmazott: valójában „az történt, hogy egy helyi politikus jutalmat ajánlott a saját fizetéséből fiataloknak az aláírásgyűjtésben való segítségért”, „a helyi választókerületi elnöknek, politikusnak ugyanis van lehetősége arra, hogy a saját jövedelméből jutalmazza a munkát”.

Az újabb hangfelvétel létezéséről beszámoló megkeresésünkre viszont szerdán már többes számban érkezett ugyanez a magyarázat: „helyi szinten az aláírásgyűjtés helyi szervezői, saját döntésük alapján, saját jövedelmükből jutalmazhatták az őket segítő aktivistákat”. Hozzátették: „ebben nincs semmi rossz, hiszen minden idők legsikeresebb aláírásgyűjtésén vagyunk túl, mindenkinek köszönettel tartozunk, aki önként, szabadidejében segítette, hogy a rezsicsökkentés mögé ennyi ember felsorakozzon”.

©

Hozni kell az aláíráskvótát

Nemrég beszámoltunk róla, hogy az aláírásgyűjtés a Fideszben vérre megy, nem véletlen, hogy pénzzel is próbálják elősegíteni az ívek megtöltését: a párton belül a teljesítmény mérésének legfőbb mutatója az aláírásgyűjtés, a választókerületek pontosan megkapták, minimum hány aláírást kell szállítaniuk. Az aláírásgyűjtésben mutatott gyenge teljesítményük miatt bukhattak el azok a fideszes választókerületi elnökök, akiket menesztett a kormánypárt vezetése, bár ezt a párt tagadta. A párt akciója ugyanakkor nemcsak a civil szimpátiaszavazás kommunikációs ereje, hanem a közelgő választások előtt az adatbázisok felfrissítése szempontjából is jól jöhet, hiszen a rezsicsökkentést támogatók több személyes adatát is rögzíthetik az aláírásgyűjtők.

Az MSZP-s Szanyi Tibor arra szólította fel a pártot, hogy haladéktalanul tisztázza az aláírásgyűjtés hátterét. Gyanús, hogy a kormánypárt "az ő híres rezsiharcát hamis és valódi aláírásokkal egyaránt kívánja alátámasztani" – mondta a szocialista politikus, aki azt is felvetette: mennyiben szabályos kiskorúakat alkalmazni aktivistaként, akiknek valószínűleg adózatlan jövedelmet adtak, és megsértették a számviteli szabályokat is. Az MSZP számításai szerint a Fidesz 200 millió és egymilliárd forint között áldozhatott "erre az aláírás-szerzői gyakorlatára", az ilyen akciók tényleges célja "a Kubatov-lista frissítése”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új gomb kerül a Windows 10-be, az újraindításkor lehet hasznos

Új gomb kerül a Windows 10-be, az újraindításkor lehet hasznos

6 milliárd forintos kárt okozott egy számlagyárat működtető bűnbanda

6 milliárd forintos kárt okozott egy számlagyárat működtető bűnbanda

Nádas Péter is aláírta azt a Putyinnak szóló levelet, amelyben hírességek követelnek Navalnijnak orvosi kezelést

Nádas Péter is aláírta azt a Putyinnak szóló levelet, amelyben hírességek követelnek Navalnijnak orvosi kezelést