szerző:
Kovács Áron
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem gyűjtöttek elég aláírást választókörzetükben a rezsicsökkentés támogatására, ezért menesztett öt választókerületi elnököt Orbán Viktor, tudta meg a hvg.hu. Bár az öt – történetesen négy Ferenc, és egy Zoltán keresztnevű – képviselő leváltásának hírét Rogán Antal tagadta, az egyik hírbe hozott, Kovács Ferenc sárvári választókerületi elnök már bejelentette: jövőre biztosan nem lesz képviselő.

A rezsicsökkentésért indított aláírásgyűjtésen bukhattak el azok a fideszes választókerületi elnökök, akiket a napokban menesztett a kormánypárt vezetése. Mint a hvg.hu először megírta, Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök szerdán este, a kormánypártok Visegrádra kihelyezett frakcióülésén jelentette be a képviselőknek, hogy elégedetlen volt öt választókerületi vezető teljesítményével, ezért leváltotta őket. Ez azt is jelenti, hogy nem ők lesznek a párt képviselőjelöltjei a 2014-es választáson.

Bár Havasi Bertalan, a Miniszterelnökség sajtóosztályának vezetője később azt közölte, erről nem volt szó, és Rogán Antal frakcióvezető is arról beszélt a tárgyalások szünetében tartott sajtótájékoztatóján, hogy személyi kérdések nem kerültek szóba, az Index négy nevet közölt is. Ráadásul Havasi és Rogán cáfolata előtt Kósa Lajos a köztévé reggeli adásában elismerte a cseréket, amit ő is a teljesítménnyel magyarázott.

Teljesítménymérés

Eszerint Kovács Ferenc sárvári, Kovács Ferenc nyíregyházi, Szalay Ferenc szolnoki Ivanics Ferenc kapuvári választókerületi elnök kapott selyemzsinórt, a hvg.hu pedig úgy tudja, az ötödik Németh Zoltán, Budapest XXII. kerületének képviselője. A kormánypárti cáfolatot cáfolta a sárvári Kovács Ferenc bejelentése, hogy a következő ciklusban már csak helyben politizál. (A szoljon.hu-nak ugyanakkor Szalay Ferenc „nemtelen támadásnak” minősítette a hírt, és azt mondta, továbbra is ő a választókerületi elnök - igaz arról nem beszélt, hogy ő is indul 2014-ben képviselőjelöltként -, és ugyancsak erről adott ki közleményt a nyíregyházi Kovács Ferenc is.)

Önként távozik

Cikkünk megjelenése után Németh Zoltán képviselő azzal kereste meg a hvg.hu-t, hogy értesülésünk téves. Mint mondta, őt nem váltották le, önként mondott le a képviselő-jelöltségről, viszont választókerületi elnök maradt. Állítását alátámasztandó felhívta a figyelmünket a budafok-tétényi önkormányzat honlapján olvasható interjúra, melyben az országos politikától való visszavonulás okairól beszélt. Németh az interjúban azt mondta, "több hónapos gondolkodás" után jött rá, hogy számára az önkormányzati munka nem "unalmas, száraz", és felemlítette, hogy mekkora örömöt okozott neki a nagytétényi városközpont átadása, illetve hogy most készülnek "Budafok megújítására" is. Az interjúban nem tudta megmondani ki lesz az új jelölt - mert a jelöltállítás folyamata még hátra van -, de arról beszélt, szeretné, ha helyi ember lenne.

A képviselő a hvg.hu-nak azt mondta, az interjú megjelenésének időpontja is őt igazolja. A honlap szerint a szöveg szerdán jelent meg, de - a legtöbb weboldaltól eltérően - az önkormányzat site-ján nem látni pontos (óra:perc) időpontot. (Este 8-tól tartotta Orbán Viktor Visegrádon a két kormánypárt frakciója előtt zárt körben az értékelő beszédét, ahol a hvg.hu-hoz kiszivárgott információk szerint arról beszélt, a választókerületekben, helyben kell megnyerni a választásokat, és van akikkel elégedetlen, ezért öt helyen változtatott a jelölteken.) Az interjúnak nincs szerzője, a szöveg alján pedig az olvasható, hogy az "interjút teljes terjedelemben a Városházi Híradó szeptember 19. számában" fog megjelenni, de az önkormányzat honlapja - előrehozva több mint két héttel a megjelenést -, közölt belőle egy szemelvényt. A hvg.hu információi szerint Orbán Viktor nem Visegrádon döntött a választókerületi elnökök ügyében, hanem egy korábbi tanácskozáson - úgy tudjuk, három nappal korábban -, amit a választókerületi elnököknek tartottak, a frakciók előtt csak a döntés okairól beszélt.

A Fideszben a választókerületi elnökök felelősek azért, hogy a pártszervezet a két választás közötti időszakban is működjön, a bevett hagyomány szerint a kerületi vezetők lesznek a következő választáson az egyéni képviselőjelöltek. A parlament létszámának 2014-ben bekövetkező csökkenése miatt már csak 106 kerületi elnök van a pártban. Miután a Fideszben eldőlt, hogy kevesebb lesz a parlamenti hely, Lázár János akkori frakcióvezető az összes jelenlegi képviselővel elbeszélgetett, hogy ki mit tervez 2014 után. Ennek fényében választották ki azokat, akik a 2014-ben jelöltként indulnak. Tehát Némethnek - a többi kerületi vezetővel együtt - már korábban jeleznie kellett, hogy akar-e indulni, és az elnökké történt kinevezése arra utal, korábban más tervei voltak, mint amit szerdán bejelentett. 

A hvg.hu fideszes forrásoktól úgy értesült, hogy a teljesítmény mérésének legfőbb eszköze a rezsicsökkentés támogatására indított aláírásgyűjtés. Minden választókerületnek megszabták, hogy mennyi az a minimális aláírás, aminek összegyűjtését elvárják tőlük. Egy-egy választókerületben átlagosan 20 ezer aláírást kellett összeszedni, míg egy közepes méretű dunántúli városban – úgy tudjuk – nagyjából tízezer aláírás volt a kvóta. Ezt a választókerületi elnökök osztották el lefelé, és szabták meg például az önkormányzati képviselőknek, hogy saját körzetükben hány aláírást kell gyűjteni.

Aláírásgyűjtés a rezsicsökkentés mellett: komoly volt a tét
©

Információink szerint az öt választókerületi elnöknek azért kellett távoznia, mert nem tudták összeszedni a pártvezetés által meghatározott számú támogató aláírást. A Fidesz hivatalos közlése szerint összességében mintegy 2,5 millió ember támogatta aláírásával a kezdeményezést. Az érintetteken komoly politikai nyomás volt, erre utal, hogy akadt olyan dunántúli falu, ahol az elvileg független, de a Fidesszel szimpatizáló polgármester személyesen járta végig a települést az aláíróívekkel, máshol – például a Borsod megyei Krasznokvajdán – a polgármester közmunkásokat utasított az aláírásgyűjtésre. Áprilisban a Fidesz aktivistái Gyulán Bajnai Gordont is elkapták az utcán, hogy írja alá az ívet (a kormánykommunikáció fő iránya ugyanis hónapokig az volt, hogy „az MSZP nem támogatja a rezsicsökkentést”). Az Együtt–PM vezetője aláírt, de nem úgy.

Az elégtelen számú aláírások miatti leváltásra utalhat az Origo értesülése is, amely szerint a képviselők a frakcióülésen írásos értékelést kaptak kézhez a körzetükről és munkájukról. Korábban, még a 2010-es választások előtt már beszámoltak hasonlóról fideszes források: a Felcsútra, Orbán Viktorhoz egyenként ellátogató fideszes képviselőjelölteket Kubatov Gábor pártigazgató egy-egy dossziéval várta, amiben a korábbi aláírásgyűjtések és adatbázis-építések adatai szerepeltek.

Nyomás

Forrásaink szerint a felülről érzékelhető nyomás eredménye lehet, hogy olyanok is kaptak válaszlevelet a Fidesztől, akik nem írták alá a gyűjtőíveket, sőt, halott emberek nevére is postáztak küldeményeket. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egy képviselői kérdésre adott válaszában azt írta: ha ilyen történt, akkor „valaki tudatosan visszaélt az illető személy adataival”. Szerdán az Origónak a Fidesz sajtóosztálya azt írta: „nem csodálkoznánk azon, ha ez a bukott baloldal tudatos akciója lenne, hogy a rezsicsökkentést ilyen módon is támadják”.

A Fidesz vezetésének tervei szerint a rezsicsökkentés kiemelt szerepet kap majd a jövő évi kampányban. Egyrészt november 1-jétől folytatni kívánják az áram-, gáz- és távhődíj törvényben előírt csökkentését, másrészt a korábbi aláírásgyűjtés adatai alapján már elkezdték kiküldeni a meghívókat a támogatóknak. Ezekben a levelekben fideszes lakossági fórumokra invitálják az aláírókat, több mint száz helyszínre. A Magyarország nem hagyja magát! Védjük meg a rezsicsökkentést! című leveleket Orbán és az adott választókerület elnöke írja alá, majd a Fidesz önkéntesei személyesen adják át.

Információink szerint Orbán Viktor a frakcióülésen azt hangsúlyozta, hogy bármennyire is jók a közvélemény-kutatási eredmények, „senki nem dőlhet hátra”. Utalt a 2002-es vereségre is, amikor azt mondta: „már veszítettek egyszer kormányról”. A pártelnök szerint különösen a választókerületekben van szükség nagy munkára, mert ott kell megnyerni 2014-et. Negatív példaként a szigetszentmiklósi helyi önkormányzati választási buktát említette, és arról beszélt: nem baj, ha valaki egy versenyben kikap, de ez csak akkor elfogadható, ha a jelölt és a szervezet „tisztességesen elvégzi a munkát”.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szijjártó Péter: A kormány atomösztöndíjat indít külföldieknek

Szijjártó Péter: A kormány atomösztöndíjat indít külföldieknek

Megkezdődött a szenátusban a Trump elleni eljárás

Megkezdődött a szenátusban a Trump elleni eljárás

A New York Egyetem professzora: Orbán elvetette a demokratikus meggyőződést

A New York Egyetem professzora: Orbán elvetette a demokratikus meggyőződést

Radar360: Orbánt kitennék, Greta aggódik, Trump optimista

Radar360: Orbánt kitennék, Greta aggódik, Trump optimista

A füstszűrő a cigaretta egyik legalattomosabb része

A füstszűrő a cigaretta egyik legalattomosabb része

520 millió forintot kérnek a kocsiért, amiben agyonlőtték Tupacot

520 millió forintot kérnek a kocsiért, amiben agyonlőtték Tupacot