szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az MSZP, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció közös jelöltje néhány tucat szavazattal maradt alul a fideszes jelölttel szemben a bajai időközi választáson. Az ellenzéki pártok megóvták a választás eredményét, mert szerintük történtek gyanús jelenségek. Állításukat videókkal is illusztrálták. Úgy tűnik, a fideszes jelölt abban a körzetben nyerte meg a választást, ahol a visszaélések történhettek.

Az ellenzéki pártok még nem tekintik lezártnak a vasárnapi bajai időközi önkormányzati képviselő-választást: az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK) és az Együtt-PM megítélése szerint olyan események történtek, amelyek döntően befolyásolták a végeredményt – adtuk hírül vasárnap. A pártok beadvánnyal fordultak a választási bizottsághoz.

Az ellenzéki aktivisták és megfigyelőik több gyanús jelenségre hívták fel a figyelmet. Ezek között olyan súlyúak is voltak, amelyek szerintük döntően befolyásolhatták, torzíthatták a szavazás eredményét – tették hozzá.

A 444.hu választási jegyzőkönyvekre hivatkozva azt írja, hogy Kovács Csaba abban a körzetben tett szert kiugró - 68 szavazatos - előnyre, ahol az ellenzékiek állítása szerint autóval vitték az időseket szavazni. Az öt bajai körzet közül háromban kiegyenlített volt a küzdelem, ezekben az ellenzéki Teket Melinda szerzett kevéssel több szavazatot, az ötödik, Mártonszállási úti körzetben pedig 21 szavazattal nyert a fideszes jelölt.

"Videofelvételek bizonyítják, (...) hogy az egyik szavazókörben megsértették a választási szabályokat, hiszen szervezett módon vitték az állampolgárokat szavazni" – részletezte az állítólagos csalást Karácsony Gergely, az Együtt-PM politikusa hétfőn. Az MSZP-s Harangozó Tamással együtt bejelentette, hogy megóvják az időközi eredményét.

Az állítólagos csalásról két videót tettek közzé. Az első a Bokodi úti szavazókörnél készült, ahová valaki autóval szállított idős – az elhangzottak szerint kilencvenéves – embereket. A 444.hu által jegyzett felvételen az is hallható, ahogy az utaztató azzal védekezik, hogy szerinte semmi törvénytelen nincs abban, amit csinál, mert nem buszoztatja az idős szavazókat.

A második videót az Együtt-PM tette közzé. Ezen a 444.hu szerint Ajtai Tibor, a Fidesz Bács-Kiskun megyei választmányának tagja azt mondja, akár ötvenszer is fordulhat a szavazókat autóval szállító férfi, akkor sem követ el törvénytelenséget.

Baján vasárnap tartottak időközi önkormányzati választást, ahol a Fidesz jelöltjére, Kovács Csabára 467-en szavaztak. Második helyen Teket Melinda, az MSZP, az Együtt – A Korszakváltók Pártja és a Demokratikus Koalíció (DK) közös jelöltje végzett, 406 szavazattal. A Jobbik jelöltje, Markó György a szavazatok 8 százalékával harmadik lett, míg a negyedik induló, az LMP jelöltje, Ikotity István 4 százalékot ért el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghosszabbítják a lezárást Ausztriában, kötelező az FFP2 maszk

Meghosszabbítják a lezárást Ausztriában, kötelező az FFP2 maszk

Az én hetem: Krusovszky Dénes Sas Józsefre emlékezve Bruce Springsteent dúdol

Az én hetem: Krusovszky Dénes Sas Józsefre emlékezve Bruce Springsteent dúdol

Elnöki kegyelmet kér QAnon Sámán, mondván, ő csak Trump utasításait követte

Elnöki kegyelmet kér QAnon Sámán, mondván, ő csak Trump utasításait követte