szerző:
MTI / hvg.hu

Az MSZP szerint aki szenvedélybeteg, az orvosi segítségre szorul és nem láthat el városvezetési feladatokat – mondta Nemény András, a szocialisták Vas megyei elnöke. Ezzel Lazáry Viktor fideszes szombathelyi alpolgármesterre utalt, akinek szerinte nem vizeletmintával kellene bizonyítania ártatlanságát, hanem hajmintával. Lazáry ma nyilvános drogtesztet készíttetett, de arra az újságírói kérdésre nem válaszolt, hogy vállalna-e hajmintavételt is.

Lazáry Viktor az MSZP vasi elnöke szerint "kábítószer-fogyasztással kapcsolatos bűncselekmény gyanújába keveredett".

Az MSZP egy az internetre csütörtökön felkerült videofelvétel alapján gyanúsította meg keménydrog-fogyasztással Szombathely alpolgármesterét. Lazáry Viktor tagadta a vádakat, és két alkalommal, legutóbb péntek reggel, drogtesztet is végeztetett. A vizeletminták mindkét alkalommal negatívak lettek.

Nemény András, a szocialisták megyei elnöke pénteken azt mondta, hogy az alpolgármester környezetének felelőssége is felvetődik, mert "egy ilyen szenvedélybeteg tevékenységét sokan látják és sajnos sokan szemet hunynak felette". 

Megjegyezte, hogy az alpolgármester "egyik példaképe" Hende Csaba honvédelmi miniszter, aki mellett kampányfőnökként és parlamenti titkárként is dolgozott. Nemény András azt mondta, egy honvédelmi miniszter nem engedheti meg, hogy a "bizalmi embere, aki egyben egy város második embere is, zsarolhatóvá váljon".

Akivel szemben viszont ilyen bűncselekmény gyanúja felmerül, és akiről "ilyen videofelvételeket készíthettek, hogyha ő szerepel a felvételen", az zsarolható – jelentette ki.

Az MSZP úgy tudja, hogy vannak más hasonló felvételek is a városban – közölte a képviselő, aki szerint Lazáry Viktor jobban tette volna, ha lemond. Kérdésre válaszolva kategorikusan cáfolta, hogy az MSZP egymillió forintot, vagy bármilyen más összeget fizetet volna a felvételért.

Azt is elmondta, hogy szerinte a felvétel valódi, azon az alpolgármester látható, és amit a városvezető tesz, az a "szakértők szerint olyan tevékenység, amit általában azok szoktak csinálni, akik ilyen szerrel élnek, de hát ettől még persze lehet más a helyzet".

Arra a felvetésre, hogy az alpolgármester pénteken ismételt drogtesztet végeztetett, ami újra negatív lett, az MSZP megyei elnöke azt felelte, hogy ezek a szerek néhány nap vagy esetleg egy hét alatt kiürülhetnek a szervezetből. Hozzátette, Lazáry Viktornak nem vizeletmintával kell bizonyítani ártatlanságát, hanem hajmintával, mert abból egy évig is kimutatható a drogfogyasztás.

A hajminta kérdése pénteken már Lazáry nyilvános drogtesztje után is felvetődött a városi kórházban. Arra az újságírói kérdésre, hogy vállalkozik-e hajból vagy körömből vett mintaadásra is, Lazáry nem válaszolt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!