szerző:
hvg.hu

Küzdelem, harc, az ország függetlenségének védelme - minden kongresszusi beszédet a harcra buzdítás töltötte ki a Fidesz 25. kongresszusán, ahol Orbán Viktor már arról szónokolt, a 2014-es választás lesz az utolsó nagy harc, és a győzelemért elvárja, hogy mindenki vegye ki a részét a munkából. Arra figyelmeztette a küldötteket, hogy óriási erők indultak be, hogy megtörjék jövőre Magyarországot, amely a rezsicsökkentéssel 100 és 1000 milliárdokat vesz ki különféle érdekek zsebéből. Orbán szerint a baloldal lényegében ezen nemzetközi erők hazai szálláscsinálója.

"Hallgass a szívedre, úgysem tehetsz mást" - kezdte beszédét Orbán Viktor egy régi dalból származó kampányszlogen felidézésével az eredmények ismertetése után a kongresszuson. Szerinte ez az jelenti, hogy nem lehet másra hallgatni, ha a hazáról van szó.

"Számunkra ez a dal, a Kádár-rendszer alaptézisének tagadásáról szólt", nem lehet az ember boldog a magánéletében, ha a haza is boldog. Szerinte akkor a köznyelv a kilencvenes évek elején radikalizmusnak hívták, és sokan próbálták szerinte erről az alapállásról lebeszélni a Fideszt, és Orbán szerint sokan nem hitték el, hogy a "túlpartra még ebben az életben át lehet jutni". A miniszterelnök-pártelnök szerint a Fidesz tagjai, alapító generáció, már nem a kollégiumban vitatkozik, hanem egész nap dolgoznak, családfők lettek, de egy dolog nem változott: továbbra is a szívükre hallgatnak.

©

Felidézte, hogy az előző ciklusban a "baloldali kapitányok" maguk mögött hagyták 2010 előtt a zátonyra futtatott országot. Bár nem mondta ki a nevét, Gyurcsányra utalva azt mondta, idő előtt felállt, utódja 2010-ben "angolosan távozott", még az országot is elhagyta. Szerinte most azért nagy a tülekedés a baloldalon, mert érdemes a hatalomra törni. Ezt követően sorolta a kormány eredményeit, beszélt az alacsony inflációról, az adósság csökkentéséről, a munkahelyvédelmi akciótervről, az összesen 20 százalékos rezsicsökkentésről, a gazdaság beindításáról. Arról beszélt, hogy a "vészmadár" elemzők már nagyobb emelkedéssel számolnak, mint maga a kormány. "A mai világban, különösen a mai Európában" nehéz sikeresnek lenni - mondta a kormányfő, aki az előző szónokokhoz hasonlóan szót emelt a gáncsoskodó brüsszeli bürokratákról. Azt mondta, "sok csatát" meg is nyertük.

Lázár bekerült az elnökségbe

Orbán Viktor az összes leadott és érvényes szavazat közül egy kivételével mindegyiket megszerezte, így 1240 küldött választotta újra a párt elnökévé. Az alelnökök közül az 1243 leadott és érvényes szavazat közül 1236-ot Kósa Lajos, Pelczné Gáll Ildikó pedig 1160-at kapott. Ennél jóval kevesebbet kapott az újrázó Pokorni Zoltán, 1082 szavazattal, és az elnökségbe frissen bekerülő Lázár János 1005 szavazattal.

Szerinte az ellenzék csak károgott, és ezzel a kormány ellenzékéből az ország ellenzékévé váltak, mert Orbán szerint ők egy sikertelen országot akarnak látni és láttatni. Azt mondta, hogy csak tüntettek, kivonultak, majd beárulták Magyarországot. Ezzel szemben a kormány szerinte a dolgát végezte, egy munkaalapú társadalmat alapított. A közmunkáról azt mondta, ugyanolyan értékes, mint más munkák, mert az "árkokat köztereket is rendben kell tartani". A neheze a munkának most következik - hangsúlyozta a miniszterelnök, mert a rezsicsökkentés nem egy egyszeri akció, nem fognak monopóliumokat eltűrni, ez ellen tenni kell. "eddig sem voltunk az Európai Unió kedvencei, de a rezsicsökkentéssel végleg kihúztuk a gyufát" - mondta Orbán, aki szerint a 100 és 1000 milliárdos összegek miatt bankárok, multik fognak a kormányra, a Fideszre támadni, és ehhez minden eszközt, szövetségest külföldön és belföldön egyaránt fel fognak vonultatni. Szerinte az lesz, amit már 2002-ben megmondott a Fidesz: ha a baloldal kormányt alakít, akkor ezek az erők jutnak lehetőséghez - itt felidézte, hogy a baloldal a bankadó kivezetését akarja, amivel több mint 500 milliárdot vesznek ki "a magyar családok zsebéből". "A magyar embereket a volt kommunisták adták a bankok és a multik kezére, ezt soha ne feledjétek. A pufajkát öltönyre cserélték" - mondta a baloldalról és hozzátette, ahol vannak dinoszauruszok, ott vannak bébi dinoszauruszok is. Ezzel arra utalt, hogy hiába a fiatalítás az MSZP-ben, szerinte a lényeg nem változott.

©

Orbán arról beszélt, minden egyes akciója a kormánynak ugyanannak a háborúnak a része, és sok fronton győztek már, de "a nemzetközi helyzet fokozódik". A kormányzat egységes, a kétharmad sértetlen, ma már elég erősek vagyunk az ország megvédéséhes - fejtette ki a miniszterelnök, hozzátéve: "nem vagyunk az Európai Unió szolgái, a magunk urai vagyunk". Ezt követően arról beszélt, kik a partnerei: azok a nemzetközi cégek, akik "megbecsülik a magyarokat", velük stratégiai szerződéseket kötnek. "Azt nem mondhatom, hogy a rezsiharc lesz a végső, de 2014 a rezsiharc éve lesz" - beszélt a választásokról a pártelnök, aki szerint minden egyes voksra szükség van, ehhez pedig "mindenkinek minden munkát el kell végeznie", "nem lehet lustálkodni, nem lehet nyegléskedni". Orbán szerint negyed évszázada harcol a függetlenségéért, de már csak egy csatát, a gazdasági függetlenség csatáját kell megnyerni. "Aki nem végzi el tisztességesen a munkát, az jön nekem 25 évvel" - zárta a beszédét.

Nincs buzizás, nincs zsidózás

A kongresszuson Kövér László is megemlítette a szabadságot, a függetlenséget. A házelnök (és egyben a Fidesz választmányának elnöke) arról beszélt, hogy a nemzet, a szabadság, az 1000 éves hagyományaink, az európai civilizációs normák létéről vagy nem létéről szóltak a választások korábban is, és még inkább erről szólnak majd 2014-ben is.

A legkeményebben viszont Pokorni Zoltán beszélt, véleménye szerint a bizonytalan szavazókat nem szabad becsmérlő vagy durva szavak miatt elveszíteni. "Nincs buzizás, nincs szinglizés, nincs zsidózás" - figyelmeztetett, aki ennek alátámasztásához a pápát idézte.

Kósa Lajos pedig megtalálta a párhuzamot a nácik és az MSZP között, mondván, ő úgy látja, jobb ország lenne Magyarország, ha az ellenfél morális alapokon állna, majd  arról kezdett beszélni, hogy az MSZP jogutódja az állampártnak, márpedig Németországban szerinte elképzelhetetlen lenne, ha a náci párt jogutódjai ülnének a berlini parlamentben. Szerinte azért kell "méretes zakót kapniuk" a szocialistáknak, mert soha többet nem lehetne egy posztkommunista párttal választásokat nyerni.

©

Rogán Antal pedig az uniós bürokráciát kritizálta. Azt mondta, két féle ország van az EU-ban: akik szabadon élnek, és akiket az uniós bürokraták irányítanak - az utóbbira példaként Görögországot hozta fel. Szerinte Magyarország nem hajolt meg szolgai módon, megadóztatták a bankokat és a multikat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Márki-Zay: Még egyetlen zsarnok sem adta át a hatalmát önként - videó

Márki-Zay: Még egyetlen zsarnok sem adta át a hatalmát önként - videó

Felejtse el a kávét és a csokit...vagy szurkoljon nagyon-nagyon a tudománynak

Felejtse el a kávét és a csokit...vagy szurkoljon nagyon-nagyon a tudománynak

Annyi pénzt kért Usain Bolt, hogy végül nem szerződtették focistának

Annyi pénzt kért Usain Bolt, hogy végül nem szerződtették focistának

Váratlanul lemondták Gálvölgyi János kaposvári előadását

Váratlanul lemondták Gálvölgyi János kaposvári előadását

Donald Trump rémálma zajlik épp a mexikói határnál

Donald Trump rémálma zajlik épp a mexikói határnál

300 forintért is van hasonló, 11 ezerért adhatja az Apple az átlátszó iPhone-tokot

300 forintért is van hasonló, 11 ezerért adhatja az Apple az átlátszó iPhone-tokot