szerző:
hvg.hu

Az M1 Híradó szerint a rendőrségi vizsgálat azt igazolja, hogy hamis, illetve manipulált az a felvétel, amit pénteken tett közzé a hvg.hu a bajai időközi választással kapcsolatban. Ez a hírműsor vasárnap déli kiadásában hangzott el, saját információkra hivatkozva. A rendőrség az eddig ismert információkon kívül újabbat nem közöl az ügyben. A Blikk úgy tudja: a videó egyik készítője vallomást tett a rendőrségen, és azt állította, hogy az MSZP rendelte a felvételt. Az MSZP szóvivője cáfol.

A Magyar Televízió hírműsorában azt is elmondták, hogy információik szerint a felvételen látható aktatáskás férfi G. Róbert Baja egyik városrészében, Bajaszentistvánon lakik, a másik három férfi pedig két másik településen él Baja 20 kilométeres körzetében.

A hírműsor esti kiadásában elhangzott az is, hogy információik szerint a videón szereplő férfiak közül többen büntetett előéletűek: egyikük egy hónapja szabadult a börtönből nemi erőszak elkövetése miatt, egy másik kábítószerrel összefüggő bűncselekmények miatt volt büntetve.

A videón szereplő férfiakból ketten Sükösdön laknak, a felvételt készítő férfi pedig Miskén él, vagyis nem is szavazhattak volna a bajai választáson. A Híradó információi szerint a felvételen látható aktatáskás férfi Baja egyik városrészében, Bajaszentistvánon lakik. A férfit meg is keresték, de nem akart nyilatkozni, sőt ostorral kergette el a stábot.

A Fidesz, a DK és az MSZP is feljelentést tett

A hvg.hu pénteken hozta nyilvánosságra azt a videót, amelyen egy közvetítő 200 ezer forintot ad át néhány helyi férfinak, és további pénzt, illetve tűzifát ígér nekik, ha ők és a családjuk is elmegy szavazni. A méltatlankodó férfiak többször is rákérdeznek, és a közvetítő megerősíti, hogy a pénzt Kovács Csaba, a Fidesz jelöltje, illetve Zsigó Róbert polgármester küldte. A felvételről szóló cikkünket ide kattintva olvashatják el.

Baja fideszes polgármestere cikkünk megjelenése után úgy reagált, hogy a videón szereplő személyeket nem ismeri, és a bajai Fideszhez nincs közük. Szerinte előre megrendezték a jelenetet, amely egy tudatos lejáratás része, és megalapozza korábbi gyanújukat, amely alapján október 12-én feljelentést tettek a rendőrségen ismeretlen tettes ellen egy választópolgár bejelentése alapján.

A választópolgár  szerint egy férfi járt nála, aki azt állította, hogy a Fidesztől jött és arra kérte: szavazzanak a Fidesz jelöltjére, amiért viszonzásul 10 mázsa fát ajánlott, „illetve a Fidesz nevében azt ígérte, hogy felújítják a házát”.

Zsigó Róbert szerint ez az állítás illetve a videón látható jelenet kísértetiesen hasonlít, és már most igazolva látják, hogy valakik a Fidesz nevével rendszerűen visszaéltek. A videó alapján újabb büntetőfeljelentést tesznek – közölte pénteken Zsigó Róbert.

A Demokratikus Koalíciótól is azt közölték pénteken, hogy feljelentést tesznek az ügyben, mert a hvg.hu-n megjelent videó szerintük „egyértelműen fideszes csalásra, bűncselekményre utal”.

Az MSZP a felvétel miatt az időközi választás eredményének megsemmisítését kezdeményezik, és feljelentést is tettek – ezt Mesterházy Attila pártelnök mondta pénteken.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője vasárnap azt mondta, hogy választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt nyomoznak ismeretlen tettes ellen. Mihályné Bornemisza Eleonóra az ügyről további részleteket nem közölt, így azt sem, kinek a feljelentése alapján indult eljárás pénteken.

A bajai 32-es szavazókörben egy hete megismételt szavazást tartottak, mert a Kecskeméti Törvényszék megállapítása szerint kampánycsendsértés történt a szeptember 22-én megtartott időközi önkormányzati választáson. A voksolást a Fidesz jelöltje nyerte.

Csak pénzért beszélt volna a HírTV-nek a videón szereplő férfi

A HírTV megtalálta azt a férfit, aki a videón 200 ezer forintot ígért bajai romáknak azért, hogy a Fidesz jelöltjére szavazzanak a múlt vasárnapi időközi választáson – ezt  közölte vasárnap délután az mno.hu. A tudósítás szerint a férfi csak pénzért, legalább háromszázezer forintért lett volna hajlandó elárulni, hogyan készült a felvétel.

Az mno.hu szerint a férfi arra a kérdésre, hogy előre megrendezett volt-e a felvett jelenet, nem adott határozott választ. Azt azonban közölte: ha továbbra is erről az ügyről szólnak majd a híradások, mindenről kitálal, és ezt korábban "odafönt" is elmondta.

A férfi ugyancsak elmondta a HírTV-nek, hogy Baján két családi ház tulajdonosa, de Kecskeméten és Budapesten is van lakása. Állítása szerint büntetve nem volt. Országos hálózatot működtető őrző-védő cégben érdekelt, de hivatalosan betegápolóként dolgozik.

Az MSZP rendelte a videót?

A Blikk információi szerint az MSZP rendelhette meg a bajai választással összefüggésben a hvg.hu-n megjelent videofelvételt. A napilap úgy értesült: a videó egyik készítője, egy solti roma kisebbségi önkormányzati képviselő vallomást tett a rendőrségen. Azt mondta, hogy hatan készítették a videót, közülük hárman játszották el megvesztegetést, míg ő és két társa filmeztek.

A videózók azt állítják: nem tudtak arról, hogy a videót nyilvánosan felhasználnák a Fidesz ellen.

A Blikk úgy tudja: a vallomást tevő férfi azt állította, hogy ő és két társa a budapesti MSZP-székházban a bajai időközi választás két fordulója között a szocialista párt sporttagozatának egyik tagjával találkozott.

A megrendelő MSZP-s ott egy olyan "oktatófilmet" kért tőlük, amely azt mutatná be, hogyan vásárolna a Fidesz szavazatokat a választás megnyeréséhez. A csapatnak az első és a megismételt választás között kellett volna leszállítania a filmet, ezt azonban nem tudták vállalni. A Blikk úgy értesült, hogy a vallomás szerint egy MSZP-s országgyűlési képviselő is jelen volt, amikor a megrendelőnek átadták a filmet.

Török Zsolt, az MSZP szóvivője a lapnak úgy reagált: mindez teljes badarság, ráadásul, aki mindezt kitalálta, annak nincs sok logikai érzéke - olvasható a Blikk weblapján vasárnap délután megjelent cikkben.

Az MSZP hamis vád miatt tesz feljelentést

Az MSZP a leghatározottabban cáfolja, hogy köze lenne a bajai választással összefüggő videóhoz. Török Zsolt, a párt szóvivője azt mondta, hogy az MSZP volt az első, amely választási csalás gyanúja miatt feljelentést tett a bajai választással kapcsolatban.

Hamis vád miatt büntetőfeljelentést tesznek az ellen a magánszemély vagy szerkesztőség ellen, amely azt állítja, hogy az MSZP-nek köze lenne a videóhoz – tette hozzá.

Török Zsolt gyanúsnak tartotta, hogy Zsigó Róbert, Baja polgármestere, a Fidesz szóvivője arra utaló kijelentéseket tett napokkal korábban, mintha valakik a pártja nevével visszaéltek volna, mintha Zsigó Róbert előre sejtett volna valamit.

Úgy vélte: ha valós a videó, akkor az abban elhangzottak miatt kell súlyos büntetést kiszabniuk a hatóságoknak. Ha pedig a videó valótlan, akkor azért kell kemény büntetést kiszabni, mert azzal manipulálni próbálták az embereket.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Van 20 milliója lakásra? Csaknem hatszor nagyobbat kap érte vidéken, mint a fővárosban

Van 20 milliója lakásra? Csaknem hatszor nagyobbat kap érte vidéken, mint a fővárosban

Megemelte a dolgozók fizetését a Budapest Airport

Megemelte a dolgozók fizetését a Budapest Airport

Beváltak a kamerák az illegális szemetelők lefülelésében

Beváltak a kamerák az illegális szemetelők lefülelésében

Közleményt adott ki Petruska, miután kizárták A Dalból

Közleményt adott ki Petruska, miután kizárták A Dalból

19 százalékkal Navracsics a legrosszabb uniós biztos

19 százalékkal Navracsics a legrosszabb uniós biztos

Korrupciós botrányba keveredett az új brazil elnök fő tanácsadója

Korrupciós botrányba keveredett az új brazil elnök fő tanácsadója