szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyértelmű bizonyíték került elő arról, hogy szavazatvásárlás történt a bajai időközi választáson. Egy videofelvételen egy közvetítő 200 ezer forintot ad át néhány helyi férfinak, és további pénzt, illetve tűzifát ígér nekik, ha ők és a családjuk is elmegy szavazni. A méltatlankodó férfiak többször is rákérdeznek, és a közvetítő megerősíti, hogy a pénzt Kovács Csaba, a Fidesz jelöltje, illetve Zsigó Róbert polgármester küldte. Zsigó Róbert szerint igazolódott a Fidesz gyanúja, amely szerint valakik "rendszerűen visszaéltek" a párt nevével. A felvételről azóta kiderült, hogy álvideó.

Ötvenezer forint és két köbméter tűzifa – ennyit ígértek helyi romák egy csoportjának, hogy családtagjaikkal együtt Kovács Csaba fideszes jelöltre szavazzanak a bajai, megismételt időközi önkormányzati választáson. Egy, a hvg.hu birtokába került, valószínűleg október 12-én készült videofelvétel tanúsága szerint 200 ezer forintot át is adott a négy férfinak egy közvetítő, igaz, ez csak – állítólag – a korábbi választás után elmaradt juttatás volt.

A vélhetően mobiltelefonnal készült felvételen három férfi ül körbe egy asztalt, egy negyedik távolabb áll, ő készíti a felvételt. Hozzájuk érkezik G. R., aki meg sem várja, hogy hellyel kínálják, már a lényegre is tér: „Azért jöttem hozzátok, mert holnap megint szavazás, és szeretném, ha jönnétek!” Az asztal körül ülő férfiak számon kérik, hogy hol van egy bizonyos Szilveszter (valószínűleg Horváth Szilveszter, a bajai roma önkormányzat képviselője – a szerk.), mire G. azt mondja: nem tudott jönni, ő jár el helyette.

"Most nem lesztek átbaszva"

Az asztal körül ülő férfiak többször méltatlankodnak, hogy nem kapták meg, amit korábban ígértek nekik. „A múltkor is megkeresett minket a Szilveszter, megkeresett minket az Ajtai Tibi [a Bács-Kiskun Megyei Cigány Önkormányzat elnöke – a szerk.], megkeresett minket a Kovács Csaba, hogy menjünk el rá szavazni. Felajánlott nekünk ezért ötvenezer forintot per fő. (Erről is előkerült egy hangfelvétel korábban.) Mi ezért el is mentünk gyönyörű szépen, leadtuk a voksunkat, beikszeltük a Kovács Csabát. Meg is nyerte az emberetek. Kijöttünk a szavazásról, és erre mit kaptunk a Szilveszteréktől? Azt mondta, hogy küldött nekünk a Kovács Csaba tíz-tízezer forintot!” – panaszolta egyikük.

„Most nem lesztek átbaszva, mert én lettem megbízva a dologgal” – igyekszik megnyugtatni a férfiakat G. R. már a beszélgetés elején. A hangulat megnyugtatására elővesz a kabátja zsebéből 200 ezer forintot, amire azt mondja, a korábbi szavazásért adja. „Ezt itt hagyom nektek, és ha holnap a szavazásnak vége van, és estefelé már tudjuk, hogy a Fidesz nyert, hétfőn mindegyikőtöknek ki fogom küldetni a fát, meg a fönnmaradó pénzt én elhozom nektek, ugyanígy személyesen” – ígéri a férfiaknak G. R.

„Ezt a Csabi küldte nektek, meg a Róbert küldte” – mondja G. R., mikor rákérdeznek, kitől érkezett a pénz. „Csak annyi kérésem volna még, hogy van itt egy pár név, akiknek még kellene szólni, hogy jöjjenek szavazni ugyanígy a négyes körzetből, a Nagy István utcából” – vesz elő a táskájából egy papírt a közvetítő, aki neveket is sorol, illetve az asztal körül ülő férfiak sógorait és egyikük húgait említi (a IV. tanyakörzet tartozik a 32-es szavazóközhöz –a szerk.).

"Szívünk szerint Melindára"

„Megmondom neked őszintén, mi szívünk szerint a Melindára [Teket Melinda az MSZP–Együtt–PM–DK jelöltje volt – a szerk.] raknánk a voksunkat” – mondja az egyik férfi, mire a többek helyeselnek. G. erre azt mondja: „hogyha Melindára fogtok szavazni, abból nektek hasznotok nem lesz, mert ő biztos nem tudja a villanyotokat, a vizeteket [elintézni]”. Ezzel arra utal, hogy pár perccel korábban épp azt ígérte a férfiaknak: „ha Róbert [Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője – a szerk.] marad továbbra is ugyanúgy a polgármesterünk, úgy, ahogy elintéztünk eddig nektek dolgokat, hogy a villany nem lett kikapcsolva, a víz, ilyesmi, ugyanúgy megint fog nektek benne segíteni”.

A bajai időközi önkormányzati választást azért kellett megismételni, mert a Kecskeméti Törvényszék bizonyítottnak látta, hogy a mindent eldöntő 32-es szavazókörben szeptember 22-én szervezetten szállították a szavazókat, ami pedig kampánycsendsértésnek minősül. Ugyanez a vád felvetődött az október 13-i, megismételt voksoláson is, többen például összefüggésbe is hozták gyanújukat azzal, hogy jóval többen voksoltak most, mint két hete, és kétszer annyian, mint 2010-ben az önkormányzati választásokon. A megismételt voksoláson Kovács Csaba nyert.

Zsigó Róbert sajtótitkárának eljuttattuk a felvételt, azzal a megjegyzéssel, hogy pénteken 13.30 után nyilvánosságra hozzuk azt, így addig kérnénk a reagálását. Zsigó Róberttől cikkünk megjelenése után a következő választ kaptuk:

"A videón szereplő személyeket nem ismerem, a bajai Fideszhez nincs közük. Véleményem szerint egy előre megrendezett és  tudatosan rögzített jelenet, amely egy tudatos lejáratás része, amely megalapozza korábbi gyanúnkat, amely alapján október 12-én a Fidesz már büntetőfeljelentést is tett a rendőrségen ismeretlen tettes ellen egy választópolgár bejelentése alapján. A választópolgár  szerint egy férfi járt nála, aki azt állította, hogy a Fidesztől jött és arra kérte, hogy szavazzanak a Fidesz jelöltjére, amiért viszonzásul 10 mázsa fát ajánlott, „illetve a Fidesz nevében azt ígérte, hogy felújítják a házát”. Ez a jelent kísértetiesen hasonlít az ott leírtakhoz, vagyis most már igazolva látjuk, hogy valakik a Fidesz nevével rendszerűen visszaéltek. A videó alapján újabb büntetőfeljelentést teszünk. Rendkívül lesújtó, hogy a magyar baloldal még 2 választási vereség után sem képes elfogadni a bajaiak döntését, és a legaljasabb "technikákat" vetik be. A bajaiak már elmondták az ilyen hazug, aljas technikákról a véleményüket."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Nyomoz a rendőrség a bajai videó ügyében

A hvg.hu szerkesztőségét levélben értesítette a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság arról, hogy rágalmazás vétségének gyanúja miatt büntető eljárást folytat ismeretlen tettes ellen a bajai videó ügyében. A főkapitányság bűnügyi osztálya egyben tájékoztatást kért arról: hogyan, mikor, milyen módon és ki által került a felvétel a szerkesztőség birtokába.

Mit tanulhatunk a patkányoktól?

Mit tanulhatunk a patkányoktól?

Megnémította a kutyáit a karcagi állatkínzó, nehogy feljelentsék a szomszédai

Megnémította a kutyáit a karcagi állatkínzó, nehogy feljelentsék a szomszédai

A zárt kaputól a közel húszezres kupadöntőig: így váltak járványügyi Petri-csészévé a stadionok Magyarországon

A zárt kaputól a közel húszezres kupadöntőig: így váltak járványügyi Petri-csészévé a stadionok Magyarországon