szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szabó Tímea, az Együtt–PM elnökségi tagja levélben kéri fel a parlament frakcióvezetőit, hogy közösen szólítsák fel a független Balogh Józsefet országgyűlési képviselői mandátumának visszaadására.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke, független képviselő szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy "egy ilyen alattomos, nőverő politikusnak nincs helye a parlamentben", és Balogh Józsefnek nemcsak az országgyűlési mandátumáról, de polgármesteri posztjáról is le kell mondania.

Szabó Tímea örvendetesnek, de nem elégségesnek tartotta, hogy a Fidesz "néhány órával ezelőtt kizárta" Balogh Józsefet a párt soraiból, egyúttal cinikusnak és érthetetlennek nevezte, hogy a Fidesznek miért tartott fél évig megtenni ezt. A szabad mandátum elve alapján nincs jogi eszközük arra, hogy lemondassák Balogh Józsefet, ezért a parlamenti frakciók segítségével szeretnének nyomást gyakorolni a képviselőre – mondta.

©

Közölte azt is, hogy miután szerintük a jelenlegi jogi szabályozás nem védi meg az áldozatokat, újra benyújtja korábbi javaslatukat, amelyik közvádas bűncselekménnyé tenné a családon belüli erőszakot. Emellett felszólította a kormányzatot, hogy az áldozatok érdekében azonnal szervezze át a védelmi és az ellátórendszert.

Nincs kettős mérce, a rendőrség tegye a dolgát, és ha Várnai Lászlót bűnösnek találják, akkor abból le kell vonni a megfelelő következtetéseket – válaszolta Szabó Tímea arra a kérdésre, hogy szerinte ki kell-e zárni az LMP-ből az ellenzéki párt önkormányzati képviselőjét. Várnai László az LMP zuglói politikusa, aki ellen garázdaság vétsége miatt indult eljárás, és emiatt felfüggesztette párttagságát.

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerdán közölte az MTI-vel, hogy az élettársát bántalmazó Balogh József – akit a napokban gyanúsítottként hallgatott ki az ügyészség és beismerő vallomást tett – már nem tagja a Fidesznek, mert vállalhatatlan és megengedhetetlen, amit tett.

Selmeczi Gabriella, a kormánypárt szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján mondta, morálisan elítélendőnek tartják, hogy Balogh József független országgyűlési képviselő tagja a közéletnek. Megerősítette, hogy Balogh Józsefet, aki az ominózus eset után kilépett a Fidesz-frakcióból, "immár a pártból is kiléptettük", tehát nem tagja a Fidesznek.

Váczi Pál megbízott főügyészhelyettes hétfőn közölte az MTI-vel, hogy súlyos testi sértés bűntettének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatta ki Balogh József független országgyűlési képviselőt a Központi Nyomozó Főügyészség, a honatya beismerő vallomást tett. A megalapozott gyanú szerint a képviselő és élettársa április 28-án reggel 6 óra körül érkezett haza egy családi eseményről Fülöpházán lévő tanyájukra, amikor a képviselő ittas állapotban, minden előzmény nélkül ütlegelni kezdte élettársát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!