szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Átvállalja öt budapesti sportklub adósságait, több milliárdot költ a fejlesztésekre a kormány - ezt jelentette be az MTK 125 évi jubileumi gáláján a miniszterelnök és a klub elnöke, Deutsch Tamás. A klub további 300 millió forint támogatásban részesül.

Az MTK történelme során számos világ és olimpiai bajnokot nevelt, a klubbal kötendő stratégiai elvi és támogatási megállapodás arra szolgál, hogy a szervezet az elkövetkező 125 évben is ugyanilyen sikeres legyen – mondta Orbán Viktor szombaton az MTK 125 Jubileumi Gálaestjén bejelentve, hogy a kormány a klubbal stratégiai megállapodás aláírására készül. (A miniszterelnök beszédét a kormany.hu élőben közvetítette - a szerk.)

A miniszterelnök – ahogy a szolnoki Vízilabda Aréna avatóján délben – most is kifejtette, hogy Magyarország nagyon sikeres az elitsportok területén, de „az érem másik oldala” azt mutatja, hogy a gyerekek vészesen keveset mozognak és sportolnak. „Ezt az egész ország megsínyli” – mondta Orbán, aki szerint ezért van szükség a mindennapos testnevelésre és a sportlétesítmények építésére.

„Ha a gyerekeinkről van szó, semmi sem drága" – hangsúlyozta a miniszterelnök, aki szerint akkor lesz sok aranyérem az olimpiákon, ha sok gyerek sportol, és közülük kerülnek ki a tehetségek. Ezt követően az MTK legendás ökölvívóját, Papp Lászlót idézte, aki egykor arról beszélt, hogy akkor érkezett reggel az edzőterembe, amikor még senki nem volt ott. A miniszterelnök a „Hajrá MTK! Hajrá Magyarország!” felkiáltással zárta mondandóját.

Orbán Viktor és az MTK kabalafigurája
©

Megújul a stadion is

Az est elején a klub elnöke, Deutsch Tamás – a Fidesz európai parlamenti – képviselője köszönte meg a budapesti Vasúttörténeti Parkban tartott rendezvényen a Magyar Fairplay Bizottság által az MTK-nak ítélt díjat. Bejelentette, hogy stratégiai megállapodást írnak alá a magyar kormánnyal, ami szerinte olyan anyagi biztonságot adhat, amivel megvalósíthatják fejlesztési terveiket.

Schmitt Pál is jelen volt az eseményen
©

Deutsch bejelentette, 2013-2020 között 300 millió forintnyi támogatást kap a megállapodás értelmében a költségvetésből annak érdekében a klub, hogy minél többen sportolhassanak az MTK-ban. Ezt a megállapodást további öt budapesti klubbal - az MTK-val, a Honvéddal, a BVSC-vel, a Ferencvárossal, a Vasassal, az Újpesttel - is aláírja a kabinet, ennek része az MTK elnöke szerint, hogy 2014-től a kormány átvállalja a klubok adósságát is, így a jövő évtől már adósság nélkül működhetnek tovább.

Deutsch szerint összesen 5 milliárd forintot kap a kormánytól a meglévő sportlétesítményeinek fejlesztésére, valamint a Brüll Alfréd Akadémia létrehozására, majd azzal folytatta, hogy a 2014/2015-ös idényben megújul az MTK Hungária körúti labdarúgó-stadionja. A klubelnök a szombati napot az egyesület "újjáalapításának" nevezte.

A két politikus beszéde után aláírták az MTK és a kormány közötti megállapodást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!