szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pénzt kaptak a tüntetők 2006-ban - mondta az atv.hu szerint a bíróságon Lapid Lajos, a budapesti rendőrfőkapitány akkori helyettese. Szerinte az alaptarifa 5 ezer forint volt, de a rendbontók akár 100 ezer forintot is kaphattak, bár ezt nem tudja bizonyítani.

Tanúként érkezett a bíróságra Lapid Lajos, a budapesti rendőrfőkapitány volt közbiztonsági helyettese, aki nem járult hozzá, hogy vallomását rögzítsék, és az arcát sem mutathatták a kamerák - közölte az atv.hu.

Arról beszélt, hogy felkészületlenül érte a rendőrséget a Kossuth téri tüntetés, és az MTV-székház ostroma is. A Kossuth téri tüntetést szerinte nem akarták feloszlatni, erre valószínűleg nem is lettek volna képesek.

Lapid szerint a tüntetők pénzt kaptak valakiktől. Bár ezt bizonyítani nem tudja, az akkoriban a tüntetéseket biztosító kollégáitól, és civilektől ezek az információk jutottak el hozzá. Azt mondta, egy tüntető ötezer forintot kapott, de ha a kordont is rázta, akkor 10 ezer volt a tarifa, a képeken látható kemény mag pedig 100 ezer forintot is kereshetett.

„Arról is információ volt, hogy Kanadából utalták a pénzt. Ugyanakkor sérelmeztem, hogy ezeket az információkat senki nem ellenőrizte, mert az volt a véleményem, hogy ha elzárják a pénzcsapot, akkor meg is szűnhettek volna az ilyenfajta cselekedetek”- idézte a bíró Lapid Lajos vallomását.

A volt főkapitány-helyettes szerint állítólag a Kossuth tér kiürítésekor egy páncélszekrényt is találtak a tüntetőknél, amiben több százezer forint volt. Lapid egyébként többször ellentmondásba keveredett a korábbi vallomásaival.

Lapid Lajos arról is beszélt, hogy Gergényi Péter mindvégig a Kossuth téren volt, egy úgynevezett mobil vezetési pontnál, ami egy mikrobuszt jelentett – innen irányították a rendőröket. Gergényi Péter korábban azt vallotta, hogy nem járt a helyszínen, és egyébként is alig emlékszik az akkori eseményekre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bezárnak a MediaMarkt, az eMag és az Edigital üzletei is, de a hétvégén még rohamra készülnek

Bezárnak a MediaMarkt, az eMag és az Edigital üzletei is, de a hétvégén még rohamra készülnek

„Ha a kerékpárszervizek bezárnának, abból botrány lenne”

„Ha a kerékpárszervizek bezárnának, abból botrány lenne”

910 millió forintot kérnek ezért az egyetlen példányban készült sportkocsiért

910 millió forintot kérnek ezért az egyetlen példányban készült sportkocsiért