szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Országgyűlésről szóló törvénybe éppen a szocialisták javaslatára került be az a passzus, ami alapján a Fidesz szerint nem lehet kivizsgálni Horváth András volt NAV-munkatárs állításait – mondta Gulyás Gergely. Szerinte két kizáró oka is van annak, hogy parlamenti vizsgálóbizottság jöjjön létre NAV-ügyben.

Törvényt sértene az Országgyűlés, ha ma vizsgálóbizottságot hozna létre Horváth András volt adóhatósági munkatárs ezermilliárd forintos adócsalásról szóló állításaival kapcsolatban – mondta Gulyás Gergely, a Fidesz parlamenti képviselője szerdán.

Indoklásul felidézte: az Országgyűlésről szóló törvénybe éppen a szocialisták javaslatára került be az a passzus, hogy vizsgálóbizottság csak olyan ügyben jöhessen létre, amely nem tisztázható interpellációval, kérdéssel, amely nem egyedi jogi felelősség megállapítására vonatkozik, és amely ügyben az Alkotmánybíróság, a számvevőszék, valamint az önkormányzatok saját hatáskörükben nem járhatnak el. Emellett nem terjedhet ki a vizsgálat olyan kérdésre sem, amelyben például büntető- vagy szabálysértési eljárás van folyamatban.

Mivel a volt adóhatósági dolgozó állításaival kapcsolatban "már mindenki mindenkit feljelentett", büntetőeljárások zajlanak, ráadásul a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) működésének vizsgálata az Állami Számvevőszék hatáskörébe tartozik, két kizáró oka is van annak, hogy parlamenti vizsgálóbizottság jöjjön létre NAV-ügyben – magyarázta Gulyás Gergely.

Horváth András szerint a NAV elnézte az adócsalást a kiemelt adózóknak
©

Ahogyan Orbán Viktor miniszterelnök is kifejtette, először a jogi felelősséget kell vizsgálni, és ha ezek után még van értelme, létrejöhet egy parlamenti vizsgálóbizottság – mondta a Fidesz politikusa. Szerinte mindezek miatt színjáték az az ellenzéki törekvés, amely a vizsgálóbizottsághoz szükséges aláírások összegyűjtésére vonatkozik, hiszen az országgyűlési törvény jelentette objektív akadály miatt "semmilyen jelentősen nincs annak", hogy a testület létrehozását hány képviselő támogatja.

A NAV-ügyben az LMP a független Ángyán Józseffel közösen javasolta parlamenti vizsgálóbizottság felállítását, amit a Jobbik és független képviselők – köztük a Párbeszéd Magyarországért színeiben politizálók – is támogattak. A szocialisták, arra hivatkozva, hogy a kezdeményezéshez a Jobbik-frakció tagjai is csatlakoztak, három politikusuk kivételével nem írták alá az ívet.

Ellenérvek

Hamis az az érvelés, amely a NAV korrupciós botrány ügyében csak az adócsalásról és a fel nem derített visszaélésekről szól - reagált a kormánypárti nyilatkozatokra a vizsgálóbizottságot szorgalmazó LMP. Az ellenzéki párt közleménye szerint a NAV-ügy nem csak büntetőjogi kérdés, hanem a politikai felelősség tisztázására is szükség van, a vizsgálatnak pedig ki kell terjednie a jelenlegi és a két korábbi kormány tevékenységére is.

Mint azt a hvg.hu korábban megírta, a kormánypártok az elmúlt években változatos érveket vetettek be annak érdekében, hogy ne jöjjenek létre vizsgálóbizottságok, amelyek közül a legnépszerűbb a "tegyenek feljelentést" szlogen. Bár az országgyűlési törvény valóban úgy szól, hogy nem terjedhet ki a vizsgálat olyan ügyre, amely folyamatban lévő büntetőeljárás tárgya, a NAV-nál vélelmezett visszaélés, vagy bizonyos cégek gyors sikerei mögött sejthető közbeszerzési anomáliák olyan rendszerszintű problémák lehetnek, amiket egy nyomozás során nem lehet tisztázni.

A vizsgálatoktól irtózó kormánypárti képviselőknek az országgyűlési törvény szolgáltat egy másik érvet is, miért nincs szükség vizsgálóbizottságra. Ezt vetette be a fideszes Font Sándor, mikor az MSZP által kezdeményezett, az állami földpályázatok „erősen vitatható döntéseit” vizsgáló bizottság felállítása ellen érvelt 2012 őszén: csak olyan ügyben lehet vizsgálóbizottságot kiküldeni, amely „interpellációval, kérdéssel (azonnali kérdéssel) nem tisztázható”. Ez lényegében azt jelenti, ha az ellenzéki képviselőknek kérdésük van, tegyék fel egy hétfői plenáris ülésen, majd a miniszter vagy az államtitkár választ ad rá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marosvásárhelynek húsz év után újra magyar polgármestere van

Marosvásárhelynek húsz év után újra magyar polgármestere van

A becsehelyi polgármesternek senki sem szólt, hogy Orbán érkezik

A becsehelyi polgármesternek senki sem szólt, hogy Orbán érkezik

Menesztették a Mainz vezetőedzőjét, de állítólag nem Szalai Ádám ügye miatt

Menesztették a Mainz vezetőedzőjét, de állítólag nem Szalai Ádám ügye miatt