szerző:
hvg.hu

A német ProSiebenSat.1 médiavállalat hivatalosan bejelentette, hogy megvált magyarországi és romániai érdekeltségétől. A TV2-t is üzemeltető MTM-SBS Zrt. új tulajdonosa Simon Zsolt, a csatorna vezérigazgatója és Yvonne Dederick, a csatorna gazdasági igazgatója lett. A két új tulajdonos az ügylettel párhuzamosan egy szövevényes céghálót hozott létre úgy, hogy a közbeékelődő cégek vezetői és végső tulajdonosai is ők lesznek.

A TV2 tulajdonosa, a ProSiebenSat.1 cégcsoport hétfőn délután bejelentette, hogy a TV-HU1 Kft-nek és a TV-CEE1 Kft-nek adta el a TV2-t is üzemeltető MTM-SBS Zrt-t. Az országos kereskedelmi csatornát és a portfolióba tartozó három kábelcsatornát Simon Zsolt, a TV2 vezérigazgatója és Yvonne Dederick, gazdasági igazgató közösen vették meg a társaság közleménye szerint. A TV2-t is működtető MTM-SBS Zrt. a  tulajdonosváltás után a korábban meghatározott stratégia mentén folytatja tevékenységét. 

A magyar tulajdonba került MTM-SBS Zrt-t a ProsiebenSat.1 dekonszolidálja a cégcsoportból - fogalmaz a közlemény. Az eladás érinti a teljes csatornaportfoliót (TV2, SuperTV2, FEM3, PRO4) és a cégcsoport minden eszközét. A magyar vásárlás jogi ügyeit a Weil, Gotshal & Manges tranzakciós és finanszírozási csoportja, míg a pénzügyi tanácsadói feladatokat az Unicredit látta el. A ProSiebenSat.1 2010-ben az N24 német hírcsatorna kapcsán bonyolított le egy hasonló ügyletet, amikor a menedzsment kivásárolta a társaságot.

Bonyolult céghálót hoztak létre

Az elektronikus cégnyilvántartásban található adatok szerint Simon Zsolt, a TV2-t megvásárló vezérigazgató és Yvonne Dederick, a csatorna gazdasági igazgatója több céget hozott létre az elmúlt hetekben. Hogy miért kellett a tévétársaság megvásárlásához ilyen összetett céghálót kialakítani, egyelőre nem világos.

A céghálóban megjelenő öt cégben sok egyéb mellett közös a székhely, az V. kerületi Bank Center Gránit tornyának 8. emelete. A cégnyilvántartás adatai alapján az új cégeket az ügyletet lebonyolító ügyvédi iroda, a Weil, Gotshal & Manges Kft. címére jegyezték be. Az ügyvédi iroda cégjegyzésre jogosult vezető képviselője David S. Dederick, aki az egyik új tulajdonos, Yvonne Dederick férje.  

Az V. kerületi Bank Center, a TV2-t megvásárló cégek székhelye
©

A cégháló tagjaiban ezen kívül is számos egyezés figyelhető meg. Az egyik céget, a TV-HU1 Kft.-t december 17-én jegyezték be 500 ezer forintos alaptőkével, főtevékenysége holding formában végzett vagyonkezelés lesz. Emellett a tevékenységei között olvasható a televízióműsor-készítés és -szolgáltatás is. A kft. együttes képviseletre jogosult vezetője Simon Zsolt és Yvonne Dederick.

A TV-HU1 Kft. egyetlen tulajdonosa a CCA-D6D Kft., amelyet ugyancsak december 17-én jegyeztek be, ugyanazzal a főtevékenységgel és tevékenységi körökkel, ugyanakkora alaptőkével. A cég együttes képviseletre jogosult vezetője ugyancsak Simon Zsolt és Yvonne Dederick. A tulajdonos viszont két másik cég: a CCA Vízió Kft. és a Double 6 Dominoes Kft..

A CCA Vízió Kft.-t december 13-án jegyezték be ugyanakkora alaptőkével, ugyanarra az V. kerületi címre, mint a többi céget, és főtevékenysége szintén a vagyonkezelés. A cég egyetlen képviselője és tulajdonosa Yvonne Dederick. A Double 6 Dominoes Kft. esetében gyakorlatilag ugyanezek a paraméterek, csak ott a vezető és tulajdonos Simon Zsolt.

A bonyolult cégháló azonban ezzel nem ér véget: december 19-én bejegyeztek egy TV-CEE1 Kft.-t is (az V. kerületi címre, vagyonkezelés főtevékenységgel), melynek ugyancsak a TV2 vezére és gazdasági igazgatója az együttes képviseletre jogosult vezetője, a tulajdonos pedig a CCA-D6D Kft..

2014 elején zárják az ügyletet
A ProSiebenSat.1 2012 decemberében jelentette be, hogy megválik kelet-európai tv- és rádióérdekeltségeitől. A társaság a magyarral együtt eladta romániai érdekeltségeit is (Kiss TV, Kiss FM, Magic FM, One FM and Rock FM) a Greek Antenna csoportnak, a romániai Prima TV-t pedig egy román vállalkozó, Cristian Burci vásárolta meg. A ProSiebenSat.1 közleménye szerint az eladásról szóló megállapodást hétfőn, illetve múlt szombaton írták alá, és az eladás 2014 első negyedévében zárulhat le.

Május óta érlelődött

A hvg.hu szombaton számolt be arról, hogy a tévécsatorna vezérigazgatója és gazdasági igazgatója megveszi a társaságot, és ezzel nyélbe ütik az elmúlt évek legnagyobb média-ügyletét. Az elmúlt hónapokban többször felmerült, hogy a TV2 eladó, többen is érdeklődtek iránta, két cég még ajánlatot is tett. A hvg.hu május közepén számolt be arról, hogy a TV2 német tulajdonosa, ProSiebenSat.1 (P7S1) értékesíteni akarja a magyarországi érdekeltségét. Az országos kereskedelmi tévére ketten tettek ajánlatot: az Viasatot is fenntartó MTG multinacionális médiavállalat és a magyar piacon jelen lévő, a Fidesz-közeli vállalkozásként számon tartott, a Heti Választ is a portfoliójában tudó Infocenter.hu. (A médiapiac teljes átalakulásáról, az állami megrendelésekkel elhalmozott Fidesz-közeli cégek terjeszkedéséről itt olvashat részletesebben.)

Az Origo december elején arról számolt be, hogy a magyar társaság, a TV2 mögött álló MTM-SBS Zrt. vezérigazgatója, Simon Zsolt a tévé évzáró partiján azzal nyugtatgatta a dolgozókat, hogy heteken belül lezárulnak a tárgyalások, meglesz az új tulajdonos. A portál szerint a dolgozók között az a pletyka terjedt, hogy a vevő egy kínai befektető lesz, aki mögött magyar befektetők állnak. Simon Zsolt azonban akkor még nem árulta el, hogy ki lehet a befutó.

Arról nincsenek megerősített információk, hogy ki áll a TV2 két új tulajdonosa mögött (akiknek az előzmények alapján elvileg 25 milliárd forintnál többet kellett ajánlaniuk a cégért), de a piacon biztosra veszik, hogy az ügylethez támogatókat szereztek, valaki vagy valakik támogatását élvezik. Májusi információink szerint ekkora összeget még a Fidesz-közeli Infocenter.hu sem tudott volna hirtelen előteremteni, mint mondták, arra több időre lett volna szükség.

Simon Zsolt 2010 őszén került a cég élére, amikor a tulajdonos visszahívta a vezérigazgatói posztról Várdy Zoltánt. A Magyar Narancs 2011 augusztusában arról számolt be, hogy a Simon és felesége által közösen tulajdonolt könyvesbolt Budakeszin hivatalos kopogtatócédula-gyűjtőhelye volt a Fidesznek a 2010-es választások előtt, a vezérigazgató feleségét pedig az önkormányzat közművelődési és jogi bizottságának külső bizottsági tagjává választották. Alig egy évvel a választások után további változások történtek a TV2-nél: a társaság leigazolta hírpolitikai tanácsadónak a korábban a Hír Tv-nél dolgozó Pindroch Ferencet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
"Nagyot hibázott az elnökség" - Borkai fejét követelik a fideszesek

"Nagyot hibázott az elnökség" - Borkai fejét követelik a fideszesek

Vett-e kuglert Móricz Zsigmond József Attilának?

Vett-e kuglert Móricz Zsigmond József Attilának?

Vádat emeltek egy vasutas ellen, aki egymással szemben indított el két vonatot

Vádat emeltek egy vasutas ellen, aki egymással szemben indított el két vonatot

Hivatalossá tették Karácsony Gergely főpolgármesteri győzelmét

Hivatalossá tették Karácsony Gergely főpolgármesteri győzelmét

„A politikusok szeretik a káoszt”

„A politikusok szeretik a káoszt”

Házi macskának néztek egy vadmacskát Somogyban, hamar feltűnt, hogy nem olyan kezes

Házi macskának néztek egy vadmacskát Somogyban, hamar feltűnt, hogy nem olyan kezes