szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A német ProSiebenSat.1 médiavállalat hivatalosan bejelentette, hogy megvált magyarországi és romániai érdekeltségétől. A TV2-t is üzemeltető MTM-SBS Zrt. új tulajdonosa Simon Zsolt, a csatorna vezérigazgatója és Yvonne Dederick, a csatorna gazdasági igazgatója lett. A két új tulajdonos az ügylettel párhuzamosan egy szövevényes céghálót hozott létre úgy, hogy a közbeékelődő cégek vezetői és végső tulajdonosai is ők lesznek.

A TV2 tulajdonosa, a ProSiebenSat.1 cégcsoport hétfőn délután bejelentette, hogy a TV-HU1 Kft-nek és a TV-CEE1 Kft-nek adta el a TV2-t is üzemeltető MTM-SBS Zrt-t. Az országos kereskedelmi csatornát és a portfolióba tartozó három kábelcsatornát Simon Zsolt, a TV2 vezérigazgatója és Yvonne Dederick, gazdasági igazgató közösen vették meg a társaság közleménye szerint. A TV2-t is működtető MTM-SBS Zrt. a  tulajdonosváltás után a korábban meghatározott stratégia mentén folytatja tevékenységét. 

A magyar tulajdonba került MTM-SBS Zrt-t a ProsiebenSat.1 dekonszolidálja a cégcsoportból - fogalmaz a közlemény. Az eladás érinti a teljes csatornaportfoliót (TV2, SuperTV2, FEM3, PRO4) és a cégcsoport minden eszközét. A magyar vásárlás jogi ügyeit a Weil, Gotshal & Manges tranzakciós és finanszírozási csoportja, míg a pénzügyi tanácsadói feladatokat az Unicredit látta el. A ProSiebenSat.1 2010-ben az N24 német hírcsatorna kapcsán bonyolított le egy hasonló ügyletet, amikor a menedzsment kivásárolta a társaságot.

Bonyolult céghálót hoztak létre

Az elektronikus cégnyilvántartásban található adatok szerint Simon Zsolt, a TV2-t megvásárló vezérigazgató és Yvonne Dederick, a csatorna gazdasági igazgatója több céget hozott létre az elmúlt hetekben. Hogy miért kellett a tévétársaság megvásárlásához ilyen összetett céghálót kialakítani, egyelőre nem világos.

A céghálóban megjelenő öt cégben sok egyéb mellett közös a székhely, az V. kerületi Bank Center Gránit tornyának 8. emelete. A cégnyilvántartás adatai alapján az új cégeket az ügyletet lebonyolító ügyvédi iroda, a Weil, Gotshal & Manges Kft. címére jegyezték be. Az ügyvédi iroda cégjegyzésre jogosult vezető képviselője David S. Dederick, aki az egyik új tulajdonos, Yvonne Dederick férje.  

Az V. kerületi Bank Center, a TV2-t megvásárló cégek székhelye
©

A cégháló tagjaiban ezen kívül is számos egyezés figyelhető meg. Az egyik céget, a TV-HU1 Kft.-t december 17-én jegyezték be 500 ezer forintos alaptőkével, főtevékenysége holding formában végzett vagyonkezelés lesz. Emellett a tevékenységei között olvasható a televízióműsor-készítés és -szolgáltatás is. A kft. együttes képviseletre jogosult vezetője Simon Zsolt és Yvonne Dederick.

A TV-HU1 Kft. egyetlen tulajdonosa a CCA-D6D Kft., amelyet ugyancsak december 17-én jegyeztek be, ugyanazzal a főtevékenységgel és tevékenységi körökkel, ugyanakkora alaptőkével. A cég együttes képviseletre jogosult vezetője ugyancsak Simon Zsolt és Yvonne Dederick. A tulajdonos viszont két másik cég: a CCA Vízió Kft. és a Double 6 Dominoes Kft..

A CCA Vízió Kft.-t december 13-án jegyezték be ugyanakkora alaptőkével, ugyanarra az V. kerületi címre, mint a többi céget, és főtevékenysége szintén a vagyonkezelés. A cég egyetlen képviselője és tulajdonosa Yvonne Dederick. A Double 6 Dominoes Kft. esetében gyakorlatilag ugyanezek a paraméterek, csak ott a vezető és tulajdonos Simon Zsolt.

A bonyolult cégháló azonban ezzel nem ér véget: december 19-én bejegyeztek egy TV-CEE1 Kft.-t is (az V. kerületi címre, vagyonkezelés főtevékenységgel), melynek ugyancsak a TV2 vezére és gazdasági igazgatója az együttes képviseletre jogosult vezetője, a tulajdonos pedig a CCA-D6D Kft..

2014 elején zárják az ügyletet
A ProSiebenSat.1 2012 decemberében jelentette be, hogy megválik kelet-európai tv- és rádióérdekeltségeitől. A társaság a magyarral együtt eladta romániai érdekeltségeit is (Kiss TV, Kiss FM, Magic FM, One FM and Rock FM) a Greek Antenna csoportnak, a romániai Prima TV-t pedig egy román vállalkozó, Cristian Burci vásárolta meg. A ProSiebenSat.1 közleménye szerint az eladásról szóló megállapodást hétfőn, illetve múlt szombaton írták alá, és az eladás 2014 első negyedévében zárulhat le.

Május óta érlelődött

A hvg.hu szombaton számolt be arról, hogy a tévécsatorna vezérigazgatója és gazdasági igazgatója megveszi a társaságot, és ezzel nyélbe ütik az elmúlt évek legnagyobb média-ügyletét. Az elmúlt hónapokban többször felmerült, hogy a TV2 eladó, többen is érdeklődtek iránta, két cég még ajánlatot is tett. A hvg.hu május közepén számolt be arról, hogy a TV2 német tulajdonosa, ProSiebenSat.1 (P7S1) értékesíteni akarja a magyarországi érdekeltségét. Az országos kereskedelmi tévére ketten tettek ajánlatot: az Viasatot is fenntartó MTG multinacionális médiavállalat és a magyar piacon jelen lévő, a Fidesz-közeli vállalkozásként számon tartott, a Heti Választ is a portfoliójában tudó Infocenter.hu. (A médiapiac teljes átalakulásáról, az állami megrendelésekkel elhalmozott Fidesz-közeli cégek terjeszkedéséről itt olvashat részletesebben.)

Az Origo december elején arról számolt be, hogy a magyar társaság, a TV2 mögött álló MTM-SBS Zrt. vezérigazgatója, Simon Zsolt a tévé évzáró partiján azzal nyugtatgatta a dolgozókat, hogy heteken belül lezárulnak a tárgyalások, meglesz az új tulajdonos. A portál szerint a dolgozók között az a pletyka terjedt, hogy a vevő egy kínai befektető lesz, aki mögött magyar befektetők állnak. Simon Zsolt azonban akkor még nem árulta el, hogy ki lehet a befutó.

Arról nincsenek megerősített információk, hogy ki áll a TV2 két új tulajdonosa mögött (akiknek az előzmények alapján elvileg 25 milliárd forintnál többet kellett ajánlaniuk a cégért), de a piacon biztosra veszik, hogy az ügylethez támogatókat szereztek, valaki vagy valakik támogatását élvezik. Májusi információink szerint ekkora összeget még a Fidesz-közeli Infocenter.hu sem tudott volna hirtelen előteremteni, mint mondták, arra több időre lett volna szükség.

Simon Zsolt 2010 őszén került a cég élére, amikor a tulajdonos visszahívta a vezérigazgatói posztról Várdy Zoltánt. A Magyar Narancs 2011 augusztusában arról számolt be, hogy a Simon és felesége által közösen tulajdonolt könyvesbolt Budakeszin hivatalos kopogtatócédula-gyűjtőhelye volt a Fidesznek a 2010-es választások előtt, a vezérigazgató feleségét pedig az önkormányzat közművelődési és jogi bizottságának külső bizottsági tagjává választották. Alig egy évvel a választások után további változások történtek a TV2-nél: a társaság leigazolta hírpolitikai tanácsadónak a korábban a Hír Tv-nél dolgozó Pindroch Ferencet.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Miért érdemes most otthon maradni? A spanyolnátha idején bevált

Miért érdemes most otthon maradni? A spanyolnátha idején bevált

Kiderült az Apple titka: tényleg jön a kütyü, amivel bármit megtalálhatunk

Kiderült az Apple titka: tényleg jön a kütyü, amivel bármit megtalálhatunk

Két képernyője és bivaly ereje van az Asus új, 1,2 milliós laptopjának

Két képernyője és bivaly ereje van az Asus új, 1,2 milliós laptopjának