szerző:
hvg.hu

Még kedd este ismét tárgyalóasztalhoz ül Bajnai Gordon és Mesterházy Attila. Gyurcsány Ferenc mandátumhoz juttatása nincs napirenden.

Közös lista szinte biztosan lesz a Demokratikus Koalíció részvételével, de új, eddig nem ismert miniszterelnök-jelöltnek nincs túl sok esélye, mert az MSZP vezetése elhatárolódott ettől – tudta meg a hvg.hu az Együtt-PM és a szocialisták hétfő délutáni tárgyalásairól.

Az Együtt-PM részéről Szigetvári Viktor a délben kezdődött, többórás megbeszélések után azt mondta, „minden megoldás az asztalon van”, és „érdemi javaslatokat tettek az MSZP-nek”, céljuk olyan megoldást találni, ami „visszaadja a hitet az ellenzéki győzelemben”, annak lehetőségét akarják megteremetni, hogy „a Magyar Szocialista Párt, amelyik a legnagyobb ellenzéki párt, az Együtt-PM, amelyik a második erő és a többi párt keressen megoldást 2014 tavaszának összes kérdésére” – majd közölte, hogy részleteket nem mondhat.

Bajnai Gordon a keddi egyeztetés után.
©

Bár a Magyar Nemzet és az ATV.hu is azt írta, Róna Péter közgazdász neve felmerült, mint közös miniszterelnök-jelölt, egy szocialista forrásunk határozottan cáfolta, hogy bármiféle „casting” is megindulna. „Bajnai Gordonék valóban felvetették ma délután, hogy legyen egy közös kormányfőjelölt (most ilyen hivatalosan nincs az ellenzéknek, de Gyurcsány Ferenc október 23-án arra szólította fel Mesterházy Attilát és Bajnai Gordont is, hogy „lépjenek hátrébb egyet, és keressenek közös kormányfőjelöltet”), de ezt Mesterházy Attila nagyon kategorikusan kizárta, és ebbe az Együtt-PM-delegáció is hamar belenyugodott, így ez a kérdés nem került komolyan szóba” – mondta forrásunk. Szigetvári Viktor ugyanakkor azt mondta lapunknak, semmilyen döntés nem született, és senki nem foglalt el végleges álláspontot egy kérdésben sem. "Minden ezzel ellentétes híresztelés komoly kárt okoz az egyeztetéseknek" – mondta Szigetvári Viktor.

Közös lista ugyanakkor szinte biztosan lesz, ebben ugyanis közeliek az álláspontok, mint ahogy abban is, hogy ezen a DK is helyet kapjon. Gyurcsány Ferenc személye, képviselőjelöltsége ugyanakkor még nem került szóba, ezzel kapcsolatban korábban egy szocialista vezető azt mondta a hvg.hu-nak: „jóhiszeműek vagyunk, és komolyan vesszük Gyurcsány Ferenc szavait arról, hogy nem szeretne magának parlamenti helyet, ha ezzel elősegíti az együttműködést”.

Horváth Csaba az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, a tárgyalódelegáció arra kapott felhatalmazást, hogy olyan egyezségbe menejnek bele, ami a társadalom széles körében "azt az érzetet kelti, hogy a Fidesz-kormány legyőzhető".

Úgy tudjuk, ma este még egyszer tárgyalóasztalhoz ül Bajnai Gordon és Mesterházy Attila.

A MNO kedd este saját értesüléseire hivatkozva azt írta, hogy újabb nevet dobtak be a kedd este folytatódó ellenzéki egyeztetésen: állítólag Surányi György volt jegybankelnök, közgazdász lehet a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje. Surányi György neve Gyurcsány Ferenc lemondása után, a 2009-es miniszterelnök-jelölti casting idején is felmerült – tették hozzá.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Van egy kis probléma a nadrágzsebbe, táskába tett Galaxy S10-ekkel

Van egy kis probléma a nadrágzsebbe, táskába tett Galaxy S10-ekkel

Kitüntették a hős kalauzt

Kitüntették a hős kalauzt

Csúnya vége lett egy ferencvárosi házibulinak

Csúnya vége lett egy ferencvárosi házibulinak

Amíg Orbán a Fidesz sorsa miatt izgulhat Brüsszelben, Heller Ágnes a szocialista csúcsjelölttel vitázik

Amíg Orbán a Fidesz sorsa miatt izgulhat Brüsszelben, Heller Ágnes a szocialista csúcsjelölttel vitázik

Félmillió forint értékben lopott kozmetikai termékeket két nő Budapesten

Félmillió forint értékben lopott kozmetikai termékeket két nő Budapesten

Ahmed H. még mindig Magyarországon van

Ahmed H. még mindig Magyarországon van