szerző:
hvg.hu

Az ATV és a Magyar Nemzet információi szerint az Együtt-PM Róna Pétert javasolja a szocialistáknak az ellenzéki összefogás élére. A Magyar Nemzet Online később már azt írta, hogy állítólag Surányi György nevét is bedobták. Róna Péter az ATV-nek tagadta, hogy konkrét felkérés történt volna, de azt elismerte, hogy informális beszélgetések voltak az esetleges szerepvállalásáról. A Magyar Nemzet szerint Bajnaiék ötletét Gyurcsány Ferenc is támogatja.

Az Együtt-PM választási szövetség Bajnai Gordon vezetésével kedden három órán át tárgyalt az MSZP vezérkarával a tavaly augusztusi megállapodásuk újranyitásáról.

A hírek szerint az Együtt-PM hivatalosan nem tett javaslatot Róna Péter közös jelöltségére, sőt tagadták ezt a tervüket, a szivárogtatás és ezzel a közvélemény szondázása azonban már elkezdődött. A Magyar Nemzet viszont úgy tudja, hogy Bajnai Gordon ötletét Gyurcsány Ferenc is támogatná.

Róna Péter az állítólagos felkéréssel kapcsolatban az atv.hu-nak úgy fogalmazott: „bizonyos dolgok szóba kerültek, de legfeljebb informális tapogatózás történt, amit nem neveznék megkeresésnek”.

Az informális tapogatózások során ugyanakkor szóba került, hogy vezető szerepet vigyen a széleskörű ellenzéki összefogásban – tette hozzá. Azt is mondta: „voltak olyan beszélgetések, célzások”, miszerint miniszterelnök-jelölt lenne, „de én ezt nem vállaltam”.

Róna Péter arra a kérdésére azonban nem felelt sem egyértelmű nemmel, sem igennel, hogy lenne-e miniszterelnök-jelölt. „Senki részéről nem vagyok miniszterelnök-jelölt és a kérdés nincs napirenden” – fogalmazott.

Az Index cikkében úgy fogalmaznak, hogy újraindul a miniszterelnök-casting a baloldalon. Szigetvári Viktor az Indexnek szintén tagadta, hogy az ATV és a Magyar Nemzet információja valós lenne. Tavaly augusztusban Mesterházy Attila a Magyar Narancsnak adott interjújában arról beszélt, hogy nem akar újabb miniszterelnöki castingot.

A MNO kedd este saját értesüléseire hivatkozva azt írta, hogy újabb nevet dobtak be a kedd este folytatódó ellenzéki egyeztetésen: állítólag Surányi György volt jegybankelnök, közgazdász lehet a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje. Surányi György neve Gyurcsány Ferenc lemondása után, a 2009-es miniszterelnök-jelölti casting idején is felmerült – tették hozzá.

Hétfő reggel Bajnai Gordon dobta be a választási együttműködés bővítésének ötletét. Az MSZP-t irányító országos választási bizottság felhatalmazta Mesterházy Attila pártelnököt, hogy tárgyaljon az Együtt-PM-mel a korábban megkötött választási szövetség bővítéséről.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!