szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ivóvízminőség-javító program indul Dél-Békésben Medgyesegyházán és Újkígyóson, a beruházás értéke több mint hétszáz millió forint - jelentette be a társulás elnöke, Ruck Márton.

A két település által jegyzett Dél-Békési Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretéből a költségek 85 százalékára nyert európai uniós támogatást az ivóvíz arzénmentesítésére és a vezetékrendszer korszerűsítésére.

A közbeszerzési eljárások befejeződtek, a nyertes kivitelező cégekkel a társulás a napokban írta alá a szerződéseket. Elkezdődtek az építéshez szükséges tervezési és engedélyeztetési eljárások, a konkrét munkálatok várhatóan márciusban indulnak, a program 2015. nyarán fejeződhet be. A beruházás költsége 719,5 millió forint. A társulás a projektet önerő nélkül valósítja meg, a költségek 85 százalékát EU forrásból fedezi, a fennmaradó 15 százalékot a BM Önerő Alapból elnyert támogatásból.

A beruházás keretében Újkígyóson három új kutat fúrnak, egyet pedig Medgyesegyházán. Az ivóvíz arzén- és nitrátmentesítésére korszerű víztisztító rendszert létesítenek. Épül továbbá egy hétkilométeres összekötő-vezeték Medgyesegyháza és Bánkút között. A társulás a beruházási költségek 20 százalékát a meglévő vezetékrendszer korszerűsítésére fordítja.

Ruck Márton elmondása szerint a két településen az ivóvíz arzéntartalma átlagosan 18-23 mikrogramm között alakul literenként, míg az EU-előírások maximum 10 mikrogramm mennyiséget engedélyeznek. Magyarországnak 2014. december 31-ig kell teljesítenie az elvárt paramétereket az ivóvizek minőségében - jegyezte meg. Hozzátette: Medgyesegyháza egyes részein és Bánkúton jelenleg ivóvíztisztító konténerek biztosítják az egészséges ivóvizet a lakosság részére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Akár 18 fok is lehet ma

Akár 18 fok is lehet ma

A betegellátás zajlik, de vannak problémák az orvoshiány miatt

A betegellátás zajlik, de vannak problémák az orvoshiány miatt

Az Erste vezetői remélik, hogy a bankok nyitva maradhatnak

Az Erste vezetői remélik, hogy a bankok nyitva maradhatnak