szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vádemelési javaslattal zárta le a zsarolás miatt folytatott nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság Pusztai Péterrel, a Zuglói Társasház-kezelő és Közterület-fenntartó Kft. ügyvezetőjével szemben. A XIV. kerület polgármesterétől, Papcsák Ferenctől szerettük volna megtudni, hogy az eljárás nem akadálya-e annak, hogy Pusztai az önkormányzati céget vezesse a továbbiakban is, de megkeresésünkre cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Befejeződött a nyomozás Papcsák Ferenc zuglói polgármester egykori képviselőtársával, Pusztai Péterrel szemben. A rendőrség úgy látja, hogy a férfi elkövette a zsarolást, ezért az ügyet vádemelési javaslattal továbbították a VIII. kerületi ügyészségre – közölte a hvg.hu-val a Fővárosi Főügyészség szóvivője, Bagoly Bettina.  Mint azt a hvg.hu korábban megírta, a XIV. kerület vezetője maga tett feljelentést a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, miután rá hivatkozva akart magának lakást szerezni Pusztai Péter, aki a képviselő-testület tagja volt addig, amíg a Zuglói Társasház-kezelő és Közterület-fenntartó Kft. ügyvezetője lett. Az önkormányzati céget – az Opten céginformációs szolgáltatás alapján – viszont ma is ő vezeti.

Pusztai Péter ügye 2010-re nyúlik vissza. A férfi a 2010-es önkormányzati választások előtt a Hermina Bau-tól kért találkozót, és Papcsák Ferenccel való évtizedes barátságára hivatkozva „gyümölcsöző együttműködés” kialakítását javasolta. Pusztai igényt tartott a cégvezetők rendőrségi vallomásai szerint egy lakásra az általuk menedzselt társasház egyik új lakását, arra hivatkozva, hogy ő nem a kerületben él, és a képviselő-jelölti kampányához szüksége van egy zuglói lakásra. A vállalkozó állítása szerint ki is nézett egy lakást magának, azt, amelyben korábban egy olimpikon lakott, akinek az olimpiai felkészülését támogatták. Miután ezt nem teljesítették, a férfi másik lakást nézett ki magának.

Papcsák feljelentést tett

A vállalkozó ezt követően döntött úgy, hogy Papcsák Ferenctől kér találkozót. A megbeszélésen információink szerint többen voltak jelen, és miután a vállalkozó beszámolt a történtekről, Zugló polgármesterének nem lehetett más lehetősége, mint feljelentést tenni a rendőrségen. A BRFK Korrupciós Bűnözés Elleni Alosztályán a tanúként meghallgatott cégvezető vallomásában elmondta, Pusztai Péter azzal fenyegette meg őket, hogy ha „nem működnek együtt”, és ha nem adják át az általuk megnevezett lakásokat a jövőben, akkor ellehetetlenítik őket az építési hatóságon keresztül. „Pusztai Péter felhívta a figyelmünket, hogy jól gondoljuk meg, mit fogunk válaszolni… Papcsák Ferenc pedig „mindent meg tud oldani, erre számítsunk a jövőben mi is, és döntsük el, hogy Papcsák úrral nagyon jó, vagy nagyon rossz viszonyban szeretnénk lenni.”

A vállalkozó egyik műve
©

Ennek ellenére a vállalkozók nem mentek bele a kinézett lakások átadásába. A vállalkozók elmondásai szerint ezután jöttek azok a szankciók, amiket Pusztai Péter beígért "a különböző építési tevékenységeinkkel kapcsolatban”. A bíróságtól az az ügyvédi iroda (Sárhegyi és Társa Ügyvédi Iroda) kérte az építőipari cég építési engedélyeinek a megsemmisítését, ahol Papcsák Ferenc ügyvédbojtár volt, és amely a zuglói önkormányzattal szerződésben állt, a bíróságtól több alkalommal az építőipari céghez kapcsolható építési engedélyek visszavonását kérte.

Pusztai verziója másként hangzik

Úgy tudjuk, Pusztai Péter – a vállalkozók vallomásaival szemben – tagadta, hogy ő kérte volna a találkozót a Hermina-cégcsoport egyik tulajdonosától, főleg, hogy elmondása szerint a viszonyuk nem is volt túl jó. Pusztai Péter vezette ugyanis a zuglói közgyűlés vagyongazdálkodási, településfejlesztési és környezetvédelmi bizottságát, és amikor a cégcsoport önkormányzati ingatlanokhoz jutott, egy képviselőtársával feljelentést tett az eladás értékaránytalanságára vonatkozóan. 

Arra információink szerint nem tért ki Pusztai, hogy ha valóban rossz viszonyban voltak a c Pusztai szerint a cégcsoporttal folyamatosan problémák voltak 2000 és 2006 között és felrótta azt a vállalkozónak, hogy gigaépítkezéseivel – Hermina Residence és Hermina Happy Land – haszonra koncentráló magatartást folytat. Zugló vezetése viszont 2010 óta a családi házas, kistársasházas építkezéseket részesíti előnyben. Pusztai hazugságnak nevezte azt is, hogy a cég számára kialakult kedvezőtlen építéshatósági helyzet az ő állítólagos zsarolási fenyegetése miatt állt volna elő.

Arra információink szerint nem tért ki Pusztai, hogy ha valóban rossz viszonyban voltak a cégvezetővel, akkor miért tőle kért a vállalkozó találkozót, és miért nem közvetlenül a polgármestert keresték meg, illetve, hogy egyáltalán miért keresték volna egy még nem is polgármester ember kegyeit, amikor – információink szerint – jogerős építési engedélyeik, körülbelül10 évre biztosított munkájuk volt. Szerinte egyébként a cégvezető már a Tücsök presszóban történt találkozó után megkereshette volna Papcsák Ferencet, ennek ellenére majdnem egy évet várt ezzel. A hvg.hu úgy tudja, ennek az oka az lehetett, hogy a vállalkozó csak nagy sokára kapott időpontot a polgármesterhez.

Az önkormányzati cég ügyvezetője elmondta, úgy tudja, hogy a Hermina-cégcsoport 2010-re totálisan eladósodott, és egy neves pénzintézeti vezető arról beszélt neki, hogy a herminások szívesen adtak volna neki nem csak egy lakást, hanem egy egész emeletet is, ha zuglói pozitív jövőjüket garantálta volna valaki. Hogy ki ez a neves ember, nem derült ki, illetve az sem, hogy milyen módon nyújthatott volna ő vagy más valaki a cégcsoport számára biztos jövőt. Úgy tudjuk, a Hermina-cégcsoport milliárdos nagyságrendben vásárol ingatlanokat, ami alapján Pusztai szavai megkérdőjelezhetőek.

Mindezzel kapcsolatban szerettük volna megkérdezni Papcsák Ferenc zuglói polgármestert, illetve választ kértünk arra is, hogy az eljárás miatt lehet-e változás a Zuglói Társasház-kezelő és Közterület-fenntartó Kft. ügyvezetőjének személyében, de megkeresésünkre cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csikász Brigitta Itthon

"Ez már olyan kínos ügy, hogy Viktorral sem lehet megbeszélni"

Önkormányzati vezetőket hozhat kínos helyzetbe egy, az internetre felkerült hangfelvétel, amelyen arról esik szó, hogy húsz százalékot kellett visszaosztani az önkormányzattól elnyert épületfelújítások után a vállalkozóknak Zuglóban. A beszélgetésen Ferdinandy István zuglói alpolgármesternek panaszkodik egy vállalkozó, hogy a helyi vagyonkezelő vezetőjének visszaosztott pénz nagyjából annyi, amennyivel a munkákat elnyert céget, az időközben csődeljárás alá került HBF Építőipari Kft.-t megmenthetnék. A felvételen szereplő üzletember elmondja azt is, csalódott a Fidesz-érában, mert a baloldalhoz képest a „jobboldal még saját embereit sem hagyja élni”.

Csikász Brigitta Itthon

Zsarolással hozták kapcsolatba Papcsák munkatársát?

Zsarolás gyanújába keveredhetett Papcsák Ferenc polgármester egyik munkatársa Pusztai Péter. A férfi Zugló vezetőjére hivatkozva kért magának lakást kerületi építőipari cégek vezetőjétől – erről a vállalkozó számolt be tanúvallomásában a BRFK Szervezett Bűnözés Elleni Osztályán. A feljelentést egyébként Papcsák Ferenc tette, a rendőrség egyelőre ismeretlen tettes ellen nyomoz.

hvg.hu Itthon

Fideszes ütött arcon fideszest?

Megpofozta párttársát és összetörte annak szemüvegét Papcsák Ferenc egyik zuglói embere, Pusztai Péter – tudta meg a hvg.hu. Pusztai szerint semmi sem történt. A rendőrség rongálás alapos gyanúja miatt ismeretlen tettessel szemben nyomoz.