szerző:
Kósa András
Tetszett a cikk?

Az ellenzéki összefogás legfontosabb stratégiáját siklathatja ki, ha Schmuck Andor szociáldemokrata pártja végül tényleg önállóan indul el az országgyűlési választásokon, mint ahogy ezt maga Schmuck Andor is mondta a hvg.hu-nak. A szocdemek vezetője szerint ők meg akartak állapodni, de a szövetség tagjai elutasították programjukat. Úgy tudjuk, az MSZP-ben korábban úgy számoltak, elég lesz Schmuckék néhány követelését beépíteni a közös programba, hogy megelőzzék a szocdemek indulását. A jelek szerint tévedtek.

Már tizennégy megyében bemutatta egyéni képviselőjelöltjeit a Szociáldemokraták Magyarországi Pártja, vagyis a Schmuck Andor nevével fémjelzett szocdem párt. Így a jelek szerint mégsem valósul meg az Összefogás néven választási szövetségbe tömörült MSZP, Együtt-PM, Demokratikus Koalíció, és Magyar Liberális Párt vezetőinek stratégiája, hogy a baloldali demokratikus erők (az önálló indulását a kezdetektől deklaráló Lehet Más a Politika kivételével) közös listán induljanak, és az egyéni választókörzetekben is csak egy jelöltjük legyen. Az Összefogás vezetői szerint ugyanis a választási rendszerből adódóan csak akkor van esély a Fidesz legyőzésére, ha a 106 egyéni választókerületben nem oszlanak meg az ellenzéki jelöltek között a szavazatok.

Schmuckékkal egyébként már a kezdetektől volt egyeztetés, ám információink szerint, amikor végül január 14-én megköttetett az ellenzéki megállapodás, a korábban kikosarazott Fodor Gábort vették be mégis, mert az MSZP vezetésében attól tartottak, a liberálisok mégis képesek lesznek egyéni jelölteket és országos listát állítani, így szavazatokat vehetnek el az ellenzéki szövetségtől.

Az MSZP-ben azért felfigyeltek a párt 13 százalékos eredményére a fóti időközi választásokon november végén, és úgy látták, hogy fennáll a kockázata, ha a liberális párt elindul, érzékelhető szavazatmennyiséget visz el. A szocdemek azonban végül azért nem kerültek fel a közös listára, mert egy befolyásos MSZP-politikus szerint ígéretet tettek rá, hogy ha a programjukból átvesznek pontokat, akkor nem tartanak igényt parlamenti helyekre. Igaz, erről később több nekünk nyilatkozó MSZP-s ellentmondóan nyilatkozott.

Ígéret? Szép szó?

Schmuck Andor maga is azt nyilatkozta a hvg.hu-nak, hogy nem tettek ilyen ígéretet. „Én utoljára 2013 szeptemberében tárgyaltam Mesterházy Attilával, amikor végül kiderült, hogy a 15 szociáldemokrata programpontból, amit megfogalmaztunk, csak nyolcat tudnak elfogadni. De akkor sem ígértem neki azt, hogy nem indulunk el” – mondta Schmuck Andor. A szocdemek akkor bejelentették, hogy önállóan indulnak. Ezek után információink szerint még egyszer januárban szóba került, hogy ha már kiszélesítik az együttműködést, vegyék be őket is. Erről az Összefogás egyik (nem szocialista) vezetője azt mondta, ezt az MSZP-re hagyták végül.

„Ezer százalék, hogy elindulunk egyedül, én most semmilyen esélyt nem látok, hogy ez a ’pávakoalíció’ elfogadja a javaslatainkat, amiket egyébként novemberig több mint ötvenezren támogattak saját aláírásukkal is” – mondta most Schmuck Andor, hozzátéve, Mesterházy Attila ugyan nyitott volt a nyugdíjasokat érintő követeléseikre (melyben többek között a 13. havi nyugdíj visszaállítása, ingatlan-, és földalapú életjáradék bevezetése; a 65 évnél idősebbek számára a közlekedés teljesen ingyenessé tétele; kegyeleti járandóság bevezetés és a közgyógyellátásra kapható gyógyszerek támogatásának 100 százalékos emelése szerepel), de „Gyurcsány Ferenc, és Bajnai Gordon teljesen elzárkózott, sőt, a megállapodásba végül bevont Bokros Lajos konkrétan 10 ezer forintos járulékkal terhelné a nyugdíjakat, így nincs nagyon értelme bármiről tárgyalni”. Egy, a kampányban napi szinten részt vevő ellenzéki vezető azt mondta, "látszik, hogy komolyan gondolják az indulást Schmuckék. Gyakran találkozunk az embereikkel, vannak megyék, ahol kifejezetten erős a jelenlétük, sok aktivistájuk van."

Hogy pontosan mennyien támogatják a szocdemeket, nem tudni, a közvélemény-kutatók ugyanis nem érik Schmuck pártját.

Hányan állnak mögötte? Schmuck Andor önállóan akar indulni
©

„Nüanszokon múlott a megállapodás tavaly, így én bízom benne, hogy áprilisig elő tudunk állítani olyan helyzetet, hogy ne induljanak a jelölteinkkel szemben szocdemek” – mondta a hvg.hu-nak Molnár Zsolt, az MSZP kampányfőnöke. Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke azt mondta, „nagyon nagy felelősséget visel Schmuck Andor, ha elindítja a szociáldemokrata jelölteket az Összefogással szemben, és ezzel szavazatokat vesz el egy Orbán Viktort leváltani képes demokratikus koalíciótól". Szigetvári szerint ezzel egyenesen szégyent hoz Kéthly Annára. A politikus szerint „van helye Schmuck Andornak és a szociáldemokratáknak az együttműködésben, de ehhez neki kell megtennie az első lépést, rajta múlik, hogy lesz-e megállapodás, mi nyitottak vagyunk”.

„Schmuck Andor megpróbálhatja meghekkelni az összefogást, csak nem fog neki sikerülni. Ha valakinek van 106 jelöltje és egy országos listája, annak persze zsarolási potenciálja is lesz, de attól még a választók tisztában lesznek a helyzettel” – mondta Karácsony Gergely is a Párbeszéd Magyarország részéről. (Gyurcsány Ferenc megkeresésünkre csak annyit mondott, hogy az ügyben szerinte Mesterházy Attila illetékes nyilatkozni.)

"Választási csapda"

A felvetésekre, hogy a szocdemeken múlhat az Összefogás sikere, Schmuck Andor csak annyit mondott, hogy „egyszer azt mondják, kimutathatatlan a támogatottságunk, egyszer meg azt, hogy tudunk annyi szavazatot elvinni, hogy ne tudják megverni Orbán Viktort. Szerintem tekintsük felnőtteknek a választókat: ha elindulunk, akkor is el fogják majd tudni dönteni, hogy kire szavazzanak.” Ugyanakkor Schmuck Andor szerint „az Összefogás vezetőinek is el kell döntenie előbb-utóbb, hogy a pozíciószerzés érdekli őket, vagy a választók képviselete. Ha utóbbi, akkor programok alapján kellene megállapodni.”

„Működik a Fidesz választási csapdája: boldog, boldogtalan elindulhat, ráadásul a busás, százmilliós állami támogatás is sokakat fog erre csábítani” – kommentálta egy befolyásos szocialista a szocdemek indulási szándékát. Szerinte ugyanakkor „ha Schmuckék tényleg elindulnak, és nem lépnek vissza az utolsó pillanatban sem, nagyon nagy lesz rajtuk a nyomás, hogy ők lesznek a felelősek, ha kikapunk.”

Forrásunk szerint ugyanakkor nem reménytelen a helyzet, és meg lehet állapodni Schmuck Andorral: „szerintem ő is tudja, hogy ha elindul, nem fog értékelhető eredményt elérni: egy Korda György-koncertre 15 ezer embert összehozni azért nem ugyanaz, mint választásokon szerepelni” – mondta, hozzátéve, a politikusnak nyilván fontos, hogy „fenntartson egy hálózatot, amivel a ’szépkorúak klubját’ működtetni tudja, így önkormányzati helyekkel, tanácsadói posztok felajánlásával meg lehet velük egyezni”.

Molnár Zsolt annyit mondott ezzel kapcsolatban, hogy „a parlamenti választásokon kívül idén önkormányzati és EP-választások is lesznek, így több tere is van egy megállapodásnak, nem beszélve természetesen arról, ha értékalapon sikerül végül hatpártivá bővíteni az Összefogást”. Schmuck Andor azt mondta, ragaszkodik mind a 15 pontjuk bevételéhez a közös programba, ha „értékalapon akarnak velük megállapodni”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!