szerző:
Kósa András - Kovács Áron
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nagyon nagy levegőt kellett venniük a Párbeszéd Magyarországért (PM) képviselőinek, hogy elfogadják a Gyurcsány Ferenc harmadik, és Fodor Gábor negyedik országos listás helyét jelentő ellenzéki megállapodást. A lapunknak nyilatkozó képviselők elmesélték, némi alkoholra is szükség volt a párt irodájában a feszültség oldásához. Jávor Benedek szerint még nekik is értékelniük kell magukban a történteket, a választók ítélete dönti majd el, hogy helyesen döntöttek-e. A párt tagjai és a PM-hez közel álló fórumok a neten sem fogták vissza magukat.

„Hányingerre mi a legjobb orvosság?” – tette fel a kérdést a Facebookon Szilágyi Péter PM-es képviselő, nem sokkal azután, hogy nyilvánosságra kerültek az ellenzéki összefogás listájának első öt helyén szereplő nevek. Hasonlóan reagált a párthoz közel álló Kettős Mérce blog: egy repülőgépen zacskóba hányó nő képét posztolta, és azt írta alá: „Gyurcsány? Kuncze? Fodor? Reméljük a 'kormányváltó ellenzéki összefogás' megmaradt szavazóinak osztanak majd hányózacskókat a szavazáshoz.”

Az összefogás hívei persze a "Szavazzatok Orbánra!" vagy a "Mondjatok jobbat!" kommentekkel árasztották el a fanyalgókat, korábbi párttársaik viszont nyíltan kárörvendtek rajtuk. Az LMP-ből tavaly januárban kiszakadt Párbeszéd Magyarországért több szempontból is sajátos helyzetben van: egyrészt eredetileg ők maguk is Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök ellenzékeként indultak, akivel most kénytelenek összefogni, sőt, egyéni választókerületeket átengedni a DK-nak. Másrészt alaposan leértékelték őket a lista összeállításánál, hiszen társelnöküket, Szabó Tímeát csak az ötödik helyre tették, még Fodor Gábor is megelőzi őt, akinek liberális pártját nem is mérik a közvélemény-kutatók. (Mielőtt olvasóink kutatni kezdenének az emlékezetükben, segítünk: Magyar Liberális Párt (Liberálisok) a nevük.)

A Párbeszéd Magyarországért 2013 februárjában
©

A PM számára fájó lehet emellett az is, hogy több képviselőjük is lemondani kényszerült a buliba frissen bevett DK javára az egyéni jelöltségről. Szabó Tímea a budapesti 3. választókerületben (XII. kerület) indult volna, de a megállapodás értelmében a Gyurcsány-párt színeiben szereplő Bauer Tamás egykori SZDSZ-es képviselő lesz a jelölt. A PM rovására állíthat jelöltet a DK a budapesti VI. és VII. kerületből álló 5-ös választókerületben (Kocsis-Cake Olivio helyett várhatóan Oláh Lajos), illetve Esztergomban (Szilágyi László helyett indulhat DK-s jelölt).

"Nem szeretem, hogy így alakult"

„Szerettük volna elérni, hogy egy olyan összefogás jöjjön létre, amely világosabb üzenetet ad a polgároknak, hogy az ellenzék képes volt megújulni az elmúlt évek alatt, de tudomásul kell vennünk, hogy a sokfajta hatalmi szándék miatt most csak ilyen konstrukciót lehetett létrehozni” – mondta a hvg.hu kérdésére Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért képviselője. Arra a kérdésre, mennyiben tartja kudarcnak, hogy Gyurcsány és Fodor is ott van az egyébként megújulást, korszakváltást hirdető Együtt-PM-mel közös listán, Karácsony annyit mondott: „nem tagadom, néhány Unicumot meg kellett innom ma, hogy elviseljem a helyzetet, nem szeretem, hogy így alakult, de ez van”. A képviselőnek nem egyedül kellett elfogyasztania a PM irodájában talált alkoholt: „Koccintottunk, volt mivel” – mondta a hvg.hu-nak Jávor Benedek társelnök is.

Baloldali pártvezetők az összefogás bejelentésekor – Jávor Benedek szinte eltűnik a háttérben
©

A képviselő szerint „most minden erőnkkel azon kell lennünk, hogy képviseljük azokat az értékeket és választókat, akik ugyanúgy látják az elmúlt éveket, mint mi”. A közös lista „olyan szélesre nyitja az együttműködést, hogy minden mérvadó szereplő részt vegyen benne: a Demokratikus Koalíció nélkül nyilván nem lehet választást nyerni, a párt pedig annyira kötődik Gyurcsány Ferenchez, hogy semmilyen körülmények között nem mentek volna bele abba, hogy a pártot bevesszük, őt meg nem”. Ennek ellenére „nagy viták voltak Gyurcsány Ferenc személyéről, de a PM egyedül maradt, így „egy idő után nem volt mit tenni”.

Arra a kérdésre, hogy számos értékalapú ügyben gyökeresen eltér a PM és Gyurcsány álláspontja, Karácsony Gergely azt mondta, „ahogy tőle nem várja el senki, hogy másképp lássa a dolgokat egy megállapodás után, úgy tőlünk se várják, hogy feladjuk a nézeteinket, de a közös cél most az, hogy megszabaduljunk az Orbán-rezsimtől”. A DK ugyanakkor „számos kérdésben kisebbségben van, így elvárható a részükről, hogy se az MSZP, se az Együtt-PM alapelveit ne kérdőjelezzék meg”.

Kinek mennyi a politikai súlya

Karácsony szerint a neki tulajdonított szavak (amely szerint „azért kell csatlakozni az együttműködéshez, hogy azt kihúzzuk a szocik seggéből”) az ő szájából soha nem hangzottak el, ugyanakkor „számos tényező van, ami azt eredményezte, hogy az MSZP elnöke legyen a megállapodás nyomán az ellenzék miniszterelnök-jelöltje”, de a következő parlamentben az Együtt-PM megkerülhetetlen tényező lesz, ezért hoztak most áldozatot.

Fodor listás negyedik helyének Karácsony szerint nincs különösebb jelentősége: „Fodor Gábor minden bizonnyal egyedül fogja képviselni a pártját, ami a politikai súlyát is mutatja”. Ezzel arra céloz, hogy a Magyar Liberális Párt a negyedik helyen kívül a közös lista 56. helyét kapta, ami csak egy nagyon jó szereplés esetében jelenthet mandátumot. Persze, a Political Capital számításai szerint az Együtt-PM és a DK csak is akkor alakíthat önálló frakciót, ha néhány egyéni kerületben is győzni tud.

„Abban egyetértettünk, hogy az ellenzék sokszínűségét demonstráló megállapodás kell, így került a képbe Fodor Gábor is” – mondta. A képviselő szerint a PM-nek nagyságrendileg hétfős frakciója lehet, ami „egyáltalán nem rossz egy 199 fős parlamentben”. „Ez van, mostantól a kormányváltásért kell dolgozni, ez hitelesíthet igazán bármilyen megállapodást, az első feladat, hogy ráirányítsuk az ország figyelmét arra a hazaárulásra, amit a paksi bővítés kapcsán ma Orbán Viktor elkövetett” – mondta Karácsony Gergely.

„Nagyon nehéz döntés volt, és azt sem titkolom, hogy egyelőre még mi sem tudjuk, hogy helyes-e, a választók ítélete mutatja majd meg, hogy érdemes volt-e meghozni ezt a kompromisszumot, először most a tavaszi választásokon, aztán hosszabb távon is” – mondta Jávor Benedek is, hozzátéve: még nekik is értékelni kell a helyzetet. „Amikor kijöttünk az LMP-ből, akkor is azt mondtuk, hogy amit Orbán Viktor művel ezzel az országgal, olyan mértékben van túl a 2010 előtt kormányzó erők által elkövetett hibákon, hogy nem lehet a két dolog közé egyenlőségjelet tenni” – fogalmazott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!