szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Alaposan átalakult a választási rendszer, hiába várja a kopogtatócédulát, és a Barátok közt előtt sem lát majd politikai hirdetéseket. Szavazhatnak a határon túli magyarok és ha akarnak, külön képviselőt választhatnak maguknak a hazai nemzetiségek is. A legfontosabb kérdések és válaszok a választások előtt.

Mi ez a nagy felhajtás? Mire készül mindenki?
Április 6-án rendezik az országgyűlési képviselők általános választását, ami a legfontosabb politikai esemény, hiszen négy évre meghatározza az ország sorsát: a parlamenti képviselők választják meg aztán a miniszterelnököt, aki a magyar politikai rendszer legfontosabb vezetője. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk, hogy éljen a jogával: tájékozódjon és menjen el szavazni, vegyen részt a döntésben.

És mikor lesz a második forduló?
Olyan többé nem lesz, az új szabályok szerint egyetlen fordulóban bonyolítják le a választást. Ebben az nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja, elvileg tehát két szavazattal is nyerhet valaki, ha a többi jelölt csak egy-egy szavazatot kap, hiszen részvételi küszöb sincs. A második fordulóval együtt megszűnik az a lehetőség is, hogy a pártok visszaléptessék egymás javára a jelöltjeiket, vagyis már a választás előtt ki kell alakulnia, ki kivel van.

Honnan tudom majd, hogy hová kell menni szavazni?
Legkésőbb február 17-ig kapnia kell egy értesítőt a helyi választási irodától, amelyben leírják, hányas szavazókörhöz tartozik, és az hol található. Ha nem kapna, vagy február 7. után költözött, akkor érdemes bemenni a választási irodába (amit a polgármesteri hivatalban talál meg) és ellenőrizni, szerepel-e a névjegyzékben.

©

Kopogtatócédulát is kapok?
Nem, az ajánlószelvény, vagy a köznyelvben kopogtatócédula megszűnt, vele együtt a visszaélések lehetősége is szűkült, és önt sem fogják zavarni ezért.

Akkor hogy indulhat valaki a választáson?
A jelölteknek úgynevezett ajánlóíveken kell összegyűjteniük 500 aláírást. ha ajánlani szeretne, az íven meg kell adnia a nevét, a személyi azonosítóját (személyi szám), a lakcímét és az anyja nevét, majd aláírja. Mivel a választókerületek nagyobbak, mint korábban, egy polgár pedig több jelöltet is ajánlhat, valószínűleg jóval egyszerűbb lesz elindulni, mint korábban.

Ha kampány van, én miért nem láttam még egy politikai reklámot sem a Barátok közt előtt?
Az új kampányszabályok értelmében a tévéknek és rádióknak ingyen kellene leadniuk a politikai hirdetéseket, már ha úgy döntenek, áldoznak erre reklámidőt. A közszolgálati csatornáknak törvényben előírt kötelességük sugározni ezeket, de a kereskedelmi tévék és rádiók inkább úgy döntöttek, kimaradnak ebből az egészből, és inkább eladják a reklámidőt a mosóporgyártóknak.

Kire lehet szavazni? Én Orbán Viktorra/Mesterházy Attilára szeretnék!
A magyarországi lakcímmel rendelkező választóknak két szavazatuk van (ezért két szavazólapot is kapnak): egyéni képviselőjelöltre és országos pártlistára szavazhatnak. Az egyéni jelöltet lehet, hogy nem ismeri, de a pártlogó ott lesz a neve mellett, így biztos nem téveszti el. Az országos listák élén viszont természetesen a pártok vezetői állnak, így találkozhat majd Orbán vagy Mesterházy nevével is.

Mi van, ha nem leszek otthon április 6-án?
Lehetőség van az átjelentkezésre, vagyis hogy ne az állandó lakóhelyén szavazzon, hanem ott, ahol épp tartózkodik. Ezt levélben vagy személyesen kell kérnie a helyi választási irodában, legkésőbb április 4-én délután 4-ig. Változás a korábbiakhoz képest, hogy nem a helyi jelöltekre szavaz majd, hanem az otthoni szavazólapból kap egy példányt, és oda számítják majd be a szavazatát is.

©

És mi lesz, ha épp külföldön leszek?
Ha van magyarországi lakcíme van, de például külföldön dolgozik, akkor március 29-ig személyesen, levélben vagy az Ügyfélkapunk keresztül kérelmezheti, hogy a külföldön, a magyar követségen vagy konzulátuson szavazhasson. A nehézség legfeljebb abból akad, hogy általában csak a fővárosokban van külképviselet, egyes országokban sokat kell utazni, ha szavazni akar. Megeshet az is, hogy Londonban vagy Berlinben olyan sokan lesznek, hogy órákat kell majd sorban állni.

Levélben nem szavazhatok?
Ha önnek van magyarországi lakcíme, akkor nem. A levélben szavazás lehetősége a határon túli magyaroknak (vagy a régóta külföldön élő, a magyar címéről már kijelentkezett polgároknak) van fenntartva. Nekik egyébként regisztrálniuk kell (március 22-ig van erre lehetőség, akár az interneten is), nem kerülnek automatikusan a névjegyzékbe, hiszen a magyar hatóságok nem feltétlenül tudják, hogy hol élnek.

A határon túliak is a mi képviselőjelöltjeinkre szavaznak?
Nem teljesen, mert ők csak egy szavazólapot kapnak, amelyen a pártok országos listái szerepelnek. Az ő szavazatuk így jóval kevesebbet ér, hiszen nem szavaznak egyéni jelöltre, így töredékszavazat sem keletkezik. Szoros helyzetben viszont akár el is dönthetik, kié legyen a többség.

Nem lesz oltári nagy csalás a levélben szavazásból?
Bár időnként fellángol erről a vita, a levélben szavazás nem példa nélküli. A magyar rendszerben persze olyan kiskapuk maradtak – nem tilos begyűjteni a borítékokat és tömegesen szállítani azokat Magyarországra –, amik valóban alááshatják a rendszer iránti bizalmat. Csalni természetesen lehet, de ahhoz, hogy maga a választás elcsalható legyen, több körülmény – ma igen nehezen elképzelhető – együttállása kellene.

Halottam, hogy a kisebbségeknek is lesz képviselőjük. Hogy megy ez?
Ez egy furcsa megoldás. Aki akarja, az felvetetheti magát az egyik elismert hazai nemzetiség saját névjegyzékébe, így ősszel szavazhat majd a kisebbségi önkormányzati választásokon. Aki ennél is komolyabban gondolja, az kérheti, hogy a parlamenti választáson is kisebbségi névjegyzékben szerepeljen, ekkor nem pártlistás szavazólapot kap, hanem egy olyat, amin a kisebbségi önkormányzatok listái vannak. A kisebbségek kedvezményesen szerezhetnek mandátumot, de ehhez is legalább tízezer szavazó kellene, ami jelenleg valószínűtlen.

Akkor nem lesz képviselőjük?
Képviselőjük nem, de úgynevezett szószólójuk lehet. Ő nem szavazhat ugyan, de a nemzetiségeket érintő kérdésekben felszólalhat majd az Országgyűlésben.

Ha maradt még önben kérdés, írjon bátran a [email protected] címre, és munkatársaink igyekeznek választ adni!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Itt a kampány menetrendje – figyeljen a határidőkre!

Az országgyűlési választások napjának kitűzésével lényegében megkezdődött a választási kampány, igaz, hivatalosan csak február közepétől lehet majd így nevezni. Az új törvény új határidőket is jelent: a jelöltállításra például két hete lesz a pártoknak, átjelentkezni két nappal a szavazás előtt is lehet, a végeredményre viszont a voksolás után majdnem egy hetet kell várni. Összegyűjtöttük a legfontosabb dátumokat, amelyekre nem árt figyelni.

Az idősszervezet szerint az ingyenes maszk hasznosabb lenne, mint a vásárlási idősáv

Az idősszervezet szerint az ingyenes maszk hasznosabb lenne, mint a vásárlási idősáv

Legyőzi az Apple az AMD-t és az Nvidiát?

Legyőzi az Apple az AMD-t és az Nvidiát?

7 milliárd forintos támogatást kap a divatipar

7 milliárd forintos támogatást kap a divatipar