szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Meghalt Komáromi András, aki a halála előtti napig a magyarországi EU-pályázatokat kezelő szoftver, az EMIR jogtulajdonosa volt. A cég eladását hosszú és agresszív állami nyomásgyakorlás előzte meg, a tulajdonosokat többek között fegyveres adóellenőrökkel zaklatták.

Vasárnap elhunyt Komáromi András üzletember, a Welt 2000 Kft. volt tulajdonosa, írja a 444. Komáromi szombatig jogtulajdonosa volt a cég legfontosabb termékének, az EMIR-nek. Ez az a szoftver, amelyik Magyarország EU-csatlakozása óta kezeli a brüsszeli pénzek pályáztatását és elosztását. Az üzletember halála mindenkit meglepetésként ért, ugyanis nem volt beteg, azonban a hozzá közel állók szerint nagyon megviselte a cég eladása körüli vita.

A Welt 2000-t a Komáromi halála előtti napon vásárolta meg az állam, a hírportál értesülései szerint áron alul, a tárgyalásokat Lázár János államtitkár vezette. A tranzakciót hosszas és furcsa játszmák előzték meg: a céget a Miniszterelnökség már hosszú ideje meg akarta venni, a tulajdonosoknak azonban nem fűlött a foga az üzlethez, az állam ezért határozott nyomást gyakorolt a cégtulajdonosokra. Januárban például bejelentették, hogy megvették a céget, holott ez nem is volt igaz, decemberben pedig fegyveres adóellenőrök szállták meg őket, világos indoklás nélkül. Emellett egy októberi kormányhatározat január 1-től előírta a Welt 2000 által végzett feladatok állami kézbe adását, ezáltal gyakorlatilag a cég államosítását, holott Komáromi és társai régóta rendszerint visszautasították az állam ajánlatait.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!