szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kedd reggel adóellenőrök szállták meg a budaörsi Welt 2000 Kft. irodáját, ez az a cég, amit a kormány január elsejéig meg akar vásárolni, ugyanis náluk van az EU-s milliárdok pályáztatását intéző szoftver forráskódja - írja a 444.hu.

Kedd reggel adóellenőrök szállták meg a budaörsi Welt 2000 Kft. irodáját, és a tulajdonosok lakásait is. A cégnél középvezetői szintig sokakat kihallgattak. A kormány január elsejéig meg akarja vásárolni a céget, mert a Welt 2000-nél van az EU-s milliárdok pályáztatását intéző szoftver forráskódja - írja a 444.hu.

Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai helyettes államtitkár azt mondta, hogy egészen biztosan átveszi az állam a Welt 2000 feladatait. Lázár János megbízta az egyik nagy könyvvizsgáló céget, hogy csináljon értékbecslést, és annyi pénzt adnak a Welt tulajdonosainak, amennyit a nemzetközi könyvvizsgáló cég mond - írja a lap.

A Welt 2000 Kft. készítette azt a szoftvert, amin keresztül az összes EU-s pénz adminisztrációja megy, a cég kezében maradt a program forráskódja, ahhoz az állami hivatalok nem férhettek hozzá, a szoftver karbantartásához, egyes beállításaihoz szükség volt a Welt 2000 szakembereire. A cég a lap szerint milliárdokat keresett.

A kormány már 2008-ban is megpróbálta megszerezni a kódot, ám az igyekezet akkor is és később is hiábavaló volt, az új kormány vizsgálatot indított, de nem jutott semmire - írja a 444.hu. 2012-ben a kormány 2,33 milliárd forintért egy újabb szoftvert rendelt a Welt 2000-től, a minden állami pályázatot kezelni tudó FAIR-t, amit decemberre kellett leszállítaniuk. Most már a forráskóddal együtt rendelte meg az állam a programot, a munka készen van, tart a tesztelés.

A lap hozzáteszi: idén ősszel született egy kormányhatározat, ami szerint az EU-s pályázatok informatikai hátterét jövőre állami felügyelet alá kell venni (1814/2013-as). Ezt vagy úgy oldhatná meg az állam, hogy készítettet egy új szoftvert, aminek a forráskódját is megveszi, vagy pedig megszerzi a kódot a Welt 2000-től.

Mint ahogyan arról a hvg.hu beszámolt: az adóellenőrök kedden nem csak a Weltnél jártak, hanem az NFÜ-höz is kiszálltak, amivel kapcsolatban az ügynökség azt nyilatkozta: „Az adóhatóság az NFÜ-től független ügyben nyomoz, és az ügynökség csak adatszolgáltatóként vesz részt az eljárásban.” A 444.hu azt írja: az NFÜ-nél is a Welt 2000 ügyében nyomoztak. Állítólag arra keresnek bizonyítékot, hogy 2006 és 2009 között adócsalást követett el a cég.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!