szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagyjából egymilliárd forintért megvette az állam a pályázatkezelő rendszert üzemeltető céget – mondta a Világgazdaságnak Csepreghy Nándor helyettes államtitkár. Szerinte a befektetés egy év alatt megtérülhet.

Év végén állapodott meg az állam az uniós projektek nyilvántartását, monitorozását végző Egységes Monitoring Információs Rendszer (EMIR) működtetőjének, a Welt 2000 Kft. a megvásárlásáról – mondta a VG-nek Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára.

Az állam egymilliárd forintnál alacsonyabb áron vette meg a céget, de Csepreghy szerint a konkrét összeget csak a teljes vételi tranzakció lezártakor árulhatnak el. Az interjúban azt mondta, azért volt szükség a vállalat megvásárlására, mert 2003-ban, amikor elkezdték az EMIR-t fejleszteni, annak különböző jogosultságait a Welt 2000 Kft.-nél hagyták, így az állam rá volt kényszerítve a céggel való együttműködésre.

"A Welt-nek 2003 óta évente több mint egymilliárd forintot kellett fizetni a rendszer működtetéséért, illetve a szükséges fejlesztésekért. Most kevesebb, mint egymilliárd forintért vettük meg a céget, vagyis egy éven belül megtérül ez a beruházás" – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy az állam olcsóbban tudja-e majd működtetni, fejleszteni az EMIR-t, a helyettes államtitkár azt válaszolta, egy piaci cég esetében a profittermelés az elsődleges szempont.

"Azt az összeget mindenképen meg lehet spórolni, ami a szolgáltatás bekerülési költsége és az értékesítés ára között jelentkezik. De a legfontosabb az, hogy – ahogyan egy banknak sem áll érdekében kiszerveznie a teljes működését irányító informatikai rendszert, úgy – a közpénzek felügyeletét is közszférán belül kell tartani. Ez jelentősen csökkenti a korrupció kockázatát" – mondta.

Csepreghy arról is beszélt, hogy az uniós projektek értékének 4-10 százalékára tehető költséget spórolhatják meg azok az EU-pénzre pályázó kkv-k, amelyek az állam által nyújtott ingyenes pályázati szolgáltatást veszik igénybe. 

"Olyan egyszerűsített pályázati dokumentációs rendszert hozunk létre, ami lehetővé teszi, hogy egy-egy kkv saját maga képes legyen a pályázatát kezelni, nemcsak a pályázatírás, hanem a projektmegvalósítás szakaszában is" – közölte. 

Hozzátette, hogy az állam két dologban fog segíteni, egyrészt az egyszerűsített ügyintézés, az elektronikus pályázatkezelési rendszer bevezetésével teljesen megszűnik a papíralapú adminisztráció, amivel automatikusan kiszűrhetők a pályázatok benyújtásánál előforduló adminisztratív hibák.

Másrészt az állam a pályázat műszaki tartalmára vonatkozóan olyan tanácsadói kapacitást épít ki a Széchenyi Programirodákon keresztül, amely alkalmas arra, hogy a pályázó képes legyen saját pályázatát egyedül megírni.

Az állami tanácsadói szolgáltatás ingyenes lesz, és nagyjából a NAV szja-bevallási rendszeréhez lehet hasonlítani – mondta a helyettes államtitkár. Abban a rendszerben az adózó elkészítheti maga az adóbevallást, de ha igényli, megcsinálhatja azt a NAV helyette, illetve könyvelőt is megbízhat. 
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!