szerző:
hvg.hu/MTI

Zuschlag János hétfőn megjelenő botránykönyvében azt állítja: szocialista politikusok 50 millió forinttal kenték meg, hogy félreálljon, és ne induljon a 2006-os választásokon – írja a Blikk. Gyurcsány Ferenc szerint ebből egy szó sem igaz, valaki "anyagilag érdekelté tehette" a volt képviselőt, hogy ilyeneket mondjon.

Botránykönyvben vall Zuschlag János egykori MSZP-s országgyűlési képviselő, aki tavaly szeptemberben szabadult a börtönből, miután hat évre ítélték, mert közel 75 millió forint pályázati pénzt vett fel fiktív civil szervezetek nevében – írja a Blikk.

A lap megszerezte a hétfőn megjelenő könyv több részletét is, amelyben az egykori politikus többek között azt írja: vezető szocialista politikusok 50 millió forinttal kenték meg, hogy félreálljon.

"Az MSZP-ben megrémültek attól, hogy 2005-ben engem választottak egyéni képviselőjelöltnek, sőt Halason pártelnök lettem. Mindenki megdöbbent, és elkezdtek velem alkudozni. Gyurcsány kitalálta, hogy nem lehetek képviselőjelölt, mindenáron szabadulni akart tőlem. 2005 októberében Lendvai, Szekeres és Szilvásy leültek velem, hogy mit kérek cserébe azért, hogy lemondjak a képviselőségről. Megkaptam, amit akartam, én pedig visszaléptem. Ötvenmilliót kaptam egy reklámszatyorban. Nem érdekelt, hogy honnan, kitől, miként" – áll a kéziratban.

A másik oldal

A könyvben említett politikusok tagadták, hogy bármit is kapott volna tőlük Zuschlag. "A rosszindulat és a hülyeség nem ismer határokat – mondta a Blikknek Szekeres Imre, aki 2005-ben elnökhelyettes volt. Elmondása szerint Zuschlaggal már jóval a holokausztos viccelődése előtt sem beszélt.

Lendvai Ildikó találkozott a politikussal, de mint állítja, más okból. "Ilyen beszélgetés nem volt. Kétszer beszéltünk, mindkétszer négyszemközt. Mint frakcióvezető tárgyaltam vele a holokausztos botrány után, azt kezdeményezve, hogy mondjon le a képviselőségről. Ekkor ő elismerte, hogy távoznia kell a frakcióból. Másodszor pedig amikor elindult az ügyészségi vizsgálat. Zuschlag akkor is inkább csak panaszkodott, hogy koncepciós politikai vádról van szó, de a párt nem áll ki eléggé mellette. Én azt mondtam neki, drukkolok, hogy kiderüljön az igazság."

"2002-ben rendszeresen találkoztam Zuschlaggal, mert a sportminisztériumban dolgoztam, míg ő a parlament ifjúsági bizottságában – magyarázta Szilvásy György. "Emlékszem arra, hogy Zuschlag 2005-ben azt tervezte, újra képviselő lesz. Akkor beszélhettünk is, mert miniszterelnöki kabinetfőnökként sok jelölttel egyeztettem az indulásukról. De az nevetséges, hogy fizettünk volna a visszalépéséért cserébe."

Gyurcsány: egy szó sem igaz

Gyurcsány Ferenc az ATV Start című reggeli műsorában az interjúra úgy reagált, Zuschlag János szavaiból egy szó sem igaz, valaki "anyagilag érdekelté tehette" a volt képviselőt, hogy ilyeneket mondjon, hozzátéve, "van az a pénz", amivel ezt el lehet érni. Az ifjúsági támogatások akkori rendszeréről azt mondta, az úgy működött, mint "egy nagy kosár, amit rendszeresen feltöltöttek, és akinek szüksége volt rá, az vehetett belőle magának". "Nem kéne a jobboldalnak ilyen emberekkel besároznia magát" – mondta.

Szabó Vilmos MSZP-s képviselő annyit mondott, az, hogy az interjúban mikről beszél Zuschlag, az "már nem az MSZP ügye".

A Simon-ügy miatt szólalt meg

Zuschlag János a Napi Gazdaság pénteki számában megjelent interjúban arról is beszélt, hogy amikor a Gyurcsány Ferenc vezette Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztériumban ő "intézte" a pályázati ügyeket, volt olyan pályázat, amelynek nyernie kellett, és erről a miniszter is tudott. Gyurcsány Ferenc "mindenről tudott, mindenbe beleszólt, mindent ő írt alá" – jelentette ki. 

Büntetőügyével kapcsolatban arról beszélt, bár 2004-ben elindult a nyomozás, évekig nem aggódott. Ráadásul mindenről tudott, mert tájékoztatták – állította. Csak 2007-ben fordult komolyra az ügy, amikor házkutatást is tartottak nála – mondta. Akkor már "mindenki ideges volt", állítása szerint Lendvai Ildikó akkori frakcióvezető attól tartott, "az ügy esetleg feljebb is mehet". Zuschlag arról is beszélt, hogy Gyurcsány Ferenc egyik volt munkatársával megüzente neki, hogy melyik ügyvédet hívja fel, aki vinni fogja ügyét. Zuschlag János azt mondta, a per során kárenyhítésként visszatérített pénzt nem ő fizette be, hanem "jött az ügyvédem, és közölte, hogy letéti számlájáról kárenyhítés címén átutalt ötvenmillió forintot". Ezt – közölte – ő nem kérte volna. A pénz szerinte "nyilván ugyanabból a széfből" származott.

Az interjúban Zuschlag János kijelentette, hogy látta az MSZP-székházban a széfet, "tele volt pénzzel, volt benne vagy pár száz millió forint", ez a pénz szerinte "fű alatti támogatásokra, zűrös ügyek elintézésre, a pártelnök költségeire, kampányokra" kellett. Kifejtette, konkrét megszólalásának Simon Gábor ügye az oka. Megdöbbentőnek tartja, "hogy azok az MSZP-s pártvezetők, akik aggályoskodás nélkül bűnbakot csináltak belőlem, (...) még az én ügyem után is fülig sárosak" – indokolta megszólalását Zuschlag János. Szerinte kizárt, hogy "Simon Gábor egyszemélyes buliban tudott volna megszerezni ennyi pénzt".

Zuschlag János 2013. szeptember 18-án szabadult a kecskeméti börtönből, miután letöltötte hatéves büntetését. A Szegedi Ítélőtábla társtettesként, folytatólagosan elkövetett csalás bűntettében és annak kísérletében részben tettesként, bűnsegédként, illetve felbujtóként, továbbá magánokirat-hamisítás vétségében, valamint felbujtóként elkövetett bűnpártolás vétségében mondta ki bűnösnek. Az ítélet szerint Zuschlag János és társai civil szervezetek közbeiktatásával szabálytalanul használtak fel a központi költségvetéstől, a Fővárosi Önkormányzattól, a Táncsics Alapítványtól és az Európai Uniótól pályázatokon elnyert, összesen 75 millió forintnyi támogatást.

Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség főügyész-helyettese 2008. április 24-én közölte az MTI-vel, hogy a Zuschlag János és társai ellen indított bűnügyben zajló iratismertetés során a gyanúsított védője okiratokat csatolt be arról, hogy körülbelül 50 millió forint összegben térítettek meg kárt. A volt politikusnak 2004 októberében azért kellett lemondania parlamenti mandátumáról, mert a fővárosi Terror Háza Múzeum előtt a holokauszt áldozatain viccelődött.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Négy nagy erőcsoport alakulhat az Európai Parlamentben

Négy nagy erőcsoport alakulhat az Európai Parlamentben

"10 éve vagyok ebben a szakmában, de még tudnak sokkolni" – mondta Jávor a Hír Tv riporterének

"10 éve vagyok ebben a szakmában, de még tudnak sokkolni" – mondta Jávor a Hír Tv riporterének

A kormány azt akarja, hogy egyen több nyulat

A kormány azt akarja, hogy egyen több nyulat

Számlája van az Államkincstárnál? Ha nem végzi el az adategyeztetést, azt is zárolhatják

Számlája van az Államkincstárnál? Ha nem végzi el az adategyeztetést, azt is zárolhatják

42 százalék fölött lehet a részvétel

42 százalék fölött lehet a részvétel

Már felvétel is van a lyoni robbantás gyanúsítottjáról

Már felvétel is van a lyoni robbantás gyanúsítottjáról