szerző:
M. László Ferenc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tavaly ősszel újabb nagy fába vágta a fejszéjét Mészáros Lőrinc: a polgármester újabb földeket szerzett meg a Felcsút–Alcsút–Bicske háromszögben, amihez vélhetően egy nagy bank támogatását is megkapta. Ám az egyik teleknél gondja akadt: a vele haragban álló, időközben politikusnak állt juhász beperelte.

Ha nem is akasztotta meg a gépezetet, de tudtán kívül sikerült némi homokot szórnia a fogaskerekek közé annak az alcsútdobozi juhásznak, aki évek óta vitában áll a felcsúti polgármesterrel.

Váradi András ugyanis pert indított a három év alatt nagygazdává vált Mészáros Lőrinc cége, a Búzakalász 66 Kft. ellen, magának követelve azt a területet, ahol korábban a birkáit tartotta. Csakhogy a polgármester tavaly ősszel nagy üzletbe vágott: újabb földeket vásárolt, majd ezekre és a birtokközpontjára zálogjogot adott egy banknak több százmilliós értékben – vélhetően egy nagyobb hitelt vett fel.

Ám a tulajdoni lapra felkerült Váradi pere is, így az FHB bank 500 milliós zálog- és vételi jogát csak a „per kimenetelével függő hatállyal” jegyezhette be a földhivatal. Magyarán várnia kell a sorára, amíg a per lezárul.

Kasza, trágya, háztáji

Az ügy viszont még hónapokig, akár több mint egy évig eltarthat. Legutóbb múlt kedden vitatkoztak az ügyvédek a Bicskei Járási Bíróságon, a következő tárgyalási napot április 29-re tűzte ki a bírónő. Mészáros ügyvédje szeretné, ha meghallgatnának két tanút, akik annál a cégnél dolgoztak, amelyiktől a polgármester megvette a 11 hektáros göböljárási birtokközpontot – velük szeretné bizonyítani, hogy a juhász „rosszhiszeműen” jár el. Váradi ügyvédje viszont azt szeretné, hogy küldjön ki a bíróság szakértőket a birtokra: mérjék fel az állapotokat, mutassák ki, hogy az ügyfele használta telkek egybefüggő területet alkotnak, és azt, hogy Mészáros terjeszkedése ellehetetlenítette a juhász gazdálkodását.

A göböljárási birtokközpont - 11 hektár gazdagság
©

Az időközben az Együtt-PM színeiben politikusnak állt – múlt csütörtökön Mesterházy Attila által a kamerák kereszttüzében meglátogatott – Váradi 2011 júniusában különbözött össze Mészárossal. Az Orbán Viktor alapította Puskás-akadémia elnöke pár hónappal korábban, 2011 áprilisában vette meg az Alcsútdoboz és Etyek között fekvő birtokot a Csákvári Mezőgazdasági Zrt.-től, majd felkereste az üzem területén gazdálkodó juhászt. Váradi első, Átlátszónak adott interjújában arról beszélt, Mészáros körbevitte az autójával, megmutatta, mit vett meg, majd közölte vele, hogy bizonyos területekre szüksége lenne, a birkahodály viszont maradhat, azt kiveti bérbe.

A vita a találkozó után elmérgesedett, 2012 novemberében a rendőrség lefoglalta Váradi édesapjának kaszáját, mert levágta a Búzakalász 15 kilónyi lucernáját. Egy hónappal később már a juhász tett feljelentést a rendőrségen, mert szerinte a felcsúti polgármester alkalmazottai beszántották a trágyáját. Váradi szerint kénytelen volt felszámolni a birkatenyészetét, mert Mészáros körbekerítette, nem tudja rendesen használni a telket. A juhász a hvg.hu-nak azt mondta, az édesapja konok ember, ezért kész lett volna börtönbe vonulni, de végül megúszta egy figyelmeztetéssel, ám a trágya-ügy még tart, a bevont szakértő állítása szerint 100 ezer forintos kárt állapított meg neki, de az ügy még nem zárult le.

A juhász kiegyezne

A baloldali összefogás kampányfilmjében a juhász már arról beszél, hogy elvették és „egy messziről jött fideszes pártkatonának adták a földjét”. A március 11-i bírósági tárgyaláson kiderült, hogy a felek egy 4260 négyzetméteres telekről, a mellette lévő legelőről és egy „háztáji” területről vitatkoznak – ám azt juhász ügyvédje is elismerte, hogy ez soha nem volt Váradi tulajdonában, azt a Csákvári Zrt. tudtával használta. A juhász a per elején azt próbálta bizonyítani, hogy miután hosszú éveken keresztül ő használta, művelte, most elbirtokolhatja a területet. Ám ezt a bíróság nem fogadta el, így most azt próbálják bizonyítani, hogy a juhász által felhúzott építmények értéke nagyobb a telek értékénél, így ráépítés jogcímén jár neki a tulajdon. Azaz eltulajdonolná a Mészáros által megvett birtok egy részét.

Mesterházy találkozik Váradi Andrással (jobbra)
©

A telken egy bárányhodály, a legelőn pedig egy kisebb tároló áll, Mészáros ügyvédje szerint ezeknek minimális az értéke, ráadásul azt állítja, bizonyítani tudja, hogy nem kért rá építési engedélyt, sőt a Csákvári Zrt. is csak utólag szerzett az építkezésről tudomást. A hvg.hu a Mészáros gazdálkodásáról készített riport során járt a telepen, az ott látott ingatlanok réginek tűntek, a hodály elég rossz állapotban van. Váradi a hvg.hu-nak azt mondta, egymilliót biztos érnek az ingatlanok.

A Búzakalász jogásza szerint – amit a juhász ügyvédje is elismert – Mészáros a birtokközpont megvétele után nem kért pénzt Váraditól a terület használatáért. Mészáros ügyvédje azt kérte, ha nekik ad igazat a bíróság, 15 nap alatt költözzön el a juhász, de Váradi ügyvédje szerint ez lehetetlen, legalább egy év kell ahhoz, hogy feladja eddigi életvitelét és új megélhetés után nézzen. Erre a polgármester jogásza úgy vágott vissza: „de hát már eladta a birkáit”, különben is vannak bérbe adott földjei.

Április végén a felek tovább vitatkozhatnak majd, de az sem zárható ki, hogy végül peren kívül megegyeznek. Ezt a juhász ügyvédje múlt kedden már felajánlotta, igaz, egyelőre hárította a bírónőnek azt a kérését, hogy tegyen ajánlatot. Váradi viszont a hvg.hu-nak azt mondta, ő benne lenne abban, hogy Mészáros vásárolja ki „becsületes áron” az ingatlanjait, és „levonul” a megmaradt 15 birkájával Etyek irányába.

A nagy befektetés

Miközben folyt a per, Mészáros Lőrinc újabb jelentős ügyletbe kezdett. Váradi a hvg.hu-nak azt mondta, hallott már róla, hogy Mészáros újabb földeket vett, de nem tudta, hogy a szomszédságában gazdálkodó polgármester ilyen nagy üzletbe vágott. A pereskedés tényét tavaly áprilisban rögzítette a földhivatal, hónapokkal a tulajdonviszonyok megváltozása előtt.

Egy izraeli érdekeltségű, offshore tulajdonú cég 2007-ben határozta el, hogy Bicske határában óriási beruházásba kezd. 75 milliárd forintért golfpályát, 250 villát, iker- és társasházakat, 5 csillagos szállodát és egy hatalmas konferenciaközpontot terveztek 280 hektáros területen. A Napi Gazdaság 2012 júniusában arról írt, mivel a beruházás egy Natura 2000-es természetvédelmi területet is érintett volna, a helyiek körében nagy ellenállást váltott ki. A terv 2008-as bemutatásakor 2010-et jelölték meg céldátumként, ám az egészből nem lett semmi, 2011 októberében a beruházó, az OAK Valley Kft. ellen felszámolás indult. A felszámoló 2012-ben 169 hektárt és egy terepjárót meg is hirdetett árverésre 2,8 milliárdos irányáron. Jelentkező viszont nem akadt, így a cégnyilvántartás szerint két alkalommal újra meg kellett hirdetni a telkeket.

A térség zászlóshajója, a Búzakalász 66
©

Mészáros és a cége, a Búzakalász tavaly ősszel bejelentkezett a területre, a tulajdoni lapok szerint a birtokok egy jelentős része a tulajdonába került. (Mint korábban megírtuk, Mészáros a veszprémi húsüzemét is egy felszámolás után szerezte meg.) Egy Bicske honlapjára kikerült szerződés szerint az OAK birtokaiból közel 11 hektárt bruttó 29,7 millióért vett meg 2013. szeptember 27-én. Ebből a szerződésből kiderül, hogy árverésen kívül állapodott meg egyenesen a felszámolóval. Ez alapján számolva – a hvg.hu becslései szerint (2,7 millió/hektár) – bruttó 456 millió front értékű földhöz juthatott hozzá a felszámolás során. (Az ingatlan.com Bicske melletti hirdetései alapján ez megfelel a piaci árnak, de kevesebb, mint amennyire először a felszámoló tartotta – a szerző.) Szerettük volna megkérdezni a felszámolót, Szathmáry Tibort, hogy a többi, a felszámolás keretében meghirdetett területet hogyan értékesítették, milyen áron vásárolta meg azokat a Búzakalász, de az irodájában azt mondták, betegszabadságon van.

Milliárdos zálog

Több tulajdoni lapon is az látható, hogy a Búzakalász tulajdoni jogának bejegyzésével egy napon bejegyezték az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. önálló zálogjogát és vételi jogát is. Ezt részben a felszámolásból szerzett telkekre jegyezték be, illetve bevontak más, Mészárosék tulajdonában lévő ingatlanokat, így az göböljárási birtokközpontot is. Az egyes tulajdoni lapokon egy 400, egy 100, egy 200 és egy 320 milliós zálogjog tűnik fel (összesen ez az érték meghaladja az egymilliárdot).

Egy, az ügy politikai vonatkozásai miatt neve elhallgatását kérő – egy banknak jogi ügyeket intéző – ügyvéd szerint az önálló zálogjog hasonlít a jelzálogra, és tipikusan a mezőgazdasági beruházások finanszírozására szokták kötni. Rendszerint hitelezéssel áll kapcsolatban: lehet, hogy az FHB így segítette Mészáros további földszerzését, vagy esetleg egy másik ügyletet finanszírozott a telkek megterhelésével. A juhász nem akasztotta meg a gépezetet, hiszen a pereskedésüket csakis az egyik földre, a 11 hektáros göböljárási telekre jegyezték fel, ám a tulajdoni lap szerint ott az FHB kérése akkor hatályosul, ha lezárul a per.

Mészáros Lőrinc - a nagygazda
©

Mivel a pénzintézetek banktitokra hivatkozva nem adhatnak ki adatokat az ügyfeleik engedélye nélkül, megkerestük Mészáros Lőrinc cégét: vettek-e fel hitelt, ha igen, milyen céllal és mekkorát, továbbá mit terveznek a további földszerzéssel és kiegyeznek-e Váradival. „Tekintettel az előzményekre, nem kívánunk a feltett kérdésekre válaszolni!” – írta válaszlevelében a Búzakalász asszisztense, vélhetően arra utalva, hogy korábban azt írtuk, hetekig nem találtuk nyomát annak a több ezer sertésnek, amire állami támogatást kaptak.

Kisbirtokosból nagygazda

Mészáros Lőrinc az elmúlt két évben lett nagybirtokos, a Népszabadság kalkulációi szerint ő a 88. a leggazdagabb magyarok listáján, vagyonát 6,9 milliárd forintra becsülik. Az Átlátszónak adott 2012-es interjújában azt mondta, korábban 100 hektár körüli szántója volt, egy évvel később viszont cége, rokonai révén már 1327 hektárt bérelt az államtól. A földpályázatok körüli ügyletek ellen tiltakozva az államtitkárságról 2012-ben lemondott Ángyán József kimutatta, Mészárosék nyerték el a legtöbb földet Fejér megyében egy részvénytársaság, a Csákvári Mezőgazdasági Zrt. után (melytől a göböljárási komplexumot vette).

A pályázatok benyújtásakor szarvasmarhák tartását vállalta, 2011-ben pedig vett Veszprém mellett egy vágóhidat is, azóta két nagy élelmiszerláncnak is szállít disznóhúsból készült termékeket. Tavaly a Búzakalász 60 milliós földalapú támogatást vett fel, továbbá 7,4 millió forint sertésjóléti támogatást. Miután megírtuk, hogy a bejelentett telepein nem láttuk nyomát a tartott sertéseknek, Mészáros közleményt adott ki, mely szerint 7302 darab sertés vágott 2013-ban, viszont arról nem szól, mennyit tartottak, neveltek, hizlaltak, esetleg mennyit tenyésztettek, pedig a vonatkozó minisztériumi rendelet igen szigorú feltételeket szab.

A Fidesz-közeli vállalkozók meggazdagodásáról hetilapunk, a HVG a múlt héten készített egy nagy összeállítást, amit itt olvashat. A HVG számításai szerint Mészáros vagyona megötszöröződött 2010 óta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MLF Itthon

Papíron előkerültek Mészáros Lőrinc levágott disznói

Előkerültek a felcsúti polgármester sertései, melyeket heteken keresztül sikertelenül kerestünk a telephelyein. Legalábbis Mészáros Lőrinc közleményében, mely szerint több mint 7 ezer disznót vágtak tavaly. Ám a közlemény továbbra sem ad választ több felmerült kérdésre, így többek között arra sem, hogy milyen tevékenység után igényelték a 7,4 millió forintnyi támogatást, márpedig a minisztérium rendelete igen szigorú feltételeket szab.

M. László Ferenc Itthon

Köddé váltak a disznói, Mészáros Lőrinc?

Hetekig sikertelenül próbáltuk felkutatni, hová lett Mészáros Lőrinc – vélhetően ezres nagyságrendű – disznóállománya, amelyre tavaly 7,4 millió állami támogatást kapott a cége. A felcsúti polgármester két év alatt virágzó agrárbirodalmat épített ki, melynek termékeit már nagy áruházláncokban értékesíti. Az is lehet, hogy a sertéseket már levágták Mészárosék húsüzemében, ám arra nem találtunk magyarázatot, hogy az állami nyilvántartásban miért nem látunk egyetlen kocát sem.

hvg.hu Itthon

"Időnként Csányiék golfklubjába ülnek be" – Orbán és Mészáros Lőrinc Felcsúton

Orbán Viktor tavaly Felcsúton házat vett 11 millióért, és 2013-ban volt Ráhel lánya esküvője is. A vagyonnyilatkozatában szereplő összegek minderre nem mutattak megnyugtató fedezetet – állítja Ferenczi Krisztina újságíró, aki 15 éve jár Felcsútra az Orbán család gazdagodásának nyomában. Március tizedikén jelenik meg az új könyve, most interjút adott a Magyar Narancsnak, melyben Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester felemelkedéséről is beszél.

A romlottság és a tisztaság poétája – 200 éve született Charles Baudelaire

A romlottság és a tisztaság poétája – 200 éve született Charles Baudelaire

Csapágygolyók ömlöttek a 86-os útra, a teherautós elhajtott a helyszínről

Csapágygolyók ömlöttek a 86-os útra, a teherautós elhajtott a helyszínről

Az ügyészség lezárná az eljárást Salvini ellen

Az ügyészség lezárná az eljárást Salvini ellen