szerző:
Cs. B.
Tetszett a cikk?

El akarta árulni a március 20-án életét vesztett Welsz Tamás, kik rendelkeznek bissau-guineai útlevéllel, de nem a hatóságok, hanem a nyilvánosság előtt szeretett volna kipakolni – értesült a hvg.hu. A Simon-ügyben érintett férfi állítólag egészséges volt, gondjai az eljáráson kívül nem akadtak. Az összeesküvés-elméletek sokasodnak.

Tizenhat útlevél volt Welsz Tamás, a Simon-ügy érintettje birtokában – tudta meg a hvg.hu. Olyan emberek okmányai, akiknek a személyén mindenki meg fog lepődni – idézte vissza Welsz szavait egyik közeli ismerőse szerkesztőségünknek. A férfi elmondta, ezeket az információkat a napokban akarta a nyilvánosság elé tárni.

A közeli ismerős szerint nem igaz, hogy Welsz Tamásnak komoly anyagi vagy magánéleti gondjai lettek volna, a lakásán 44 ezer eurót találtak, "több bizniszben benne volt", a közelmúltban vett lakást, autót, de gyűjtötte az értékes járműveket. Így volt egy Cadillacje, házának udvarán pedig egy harmincmilliót érő amerikai lakóbusz parkolt.

Welsz Tamás
©

Rosszul lett és meghalt

Welsz Tamás, a Simon Gábor- és a Sólyom Airways-ügyben is érintett vállalkozó teljesen váratlanul, 41 évesen vesztette életét csütörtökön, miután a rendőrség az irodájába indult vele házkutatást tartani. Halálának körülményeit az V. kerületi kapitányság rendkívüli haláleseti osztálya vizsgálja. Welsz érdi házából került elő nemrég Simon Gábor szocialista politikus fényképével Gabriel Derdak névre kiállított bissau-guineai útlevél, amellyel – az ügyészségi gyanúsítás szerint – Simon kérésére egy ismerőse bankszámlát nyitott a hazai Magnet Bankban, és a számlán később több tízmillió forintot helyeztek el.

A Simon-ügynek három terheltje volt, az egykori MSZP-alelnökön kívül gyanúsított volt még Welsz Tamás és a barátnője. Welszet az Interpol is körözte egy panamai csalás miatt. A férfi egyébként a Sólyom Airways vevőjeként került pár hónapja a figyelem középpontjába.

Harmincezer euróért állampolgárság és útlevél

A Welsz Tamást és életkörülményeit jól ismerő férfi állítása szerint a sajtóban emlegetett, nyolc bissau-guineai útlevél nem szocialista politikusoké, hanem az ő útlevelei, illetve barátaié és ismerőseié. „Egy útlevél harmincezer euróba került, ebből tízezret tartott meg magának Tamás. A fennmaradó húszezerért maga Bissau-Guinea külügyminisztere adta át az okmányt, amely egyben már állampolgárságot is jelentett.” A férfi hangsúlyozta, hogy ezek nem Welsz otthonában kitöltött útlevelek voltak, hanem az afrikai országban állították ki, ahol ez a kormányzati alkalmazottak egyik megélhetési forrását jelenti. A magyarországi számlanyitásokkal kapcsolatban pedig azt jegyezte meg, hogy a Magnet Bankban több számlát nyitottak az emlegetett kilencnél.

Budapest–Bissau-rali
A bissau-guineai, uruguayi és magyar hármas állampolgárságú Welsz 2012-ben szállt be segítőként a Budapest–Bamako-rali szervezésébe, mert a Maliban zajló polgárháború miatt Bamako kevéssé volt biztonságos a magyar turisták számára, így meg kellett változtatni a túra útvonalát – számolt be erről az Index. A nem hivatalos diplomáciai titulust, magyar konzuli címet használó Welsznek Bissau-Guineában voltak politikai kapcsolatai, ezért igyekezett ott segédkezni.

Welsz ismerőse nem titkolta, hogy az afrikai országra azért volt Welsznek és a többieknek szüksége, mert offshore cégek helyett Bissau-Guineában akarták legalizálni a pénzüket. „Emiatt akart Tamás tiszteletbeli konzul lenni, és ezt ő komolyan is vette. Egyébként egy ügyeskedő alak volt, akinek rettenetesen tetszett, hogy egy légitársaságban tízszázalékos részesedése lehet, ezért teljesen lelkesedett.” A férfinak Welsz arról beszélt, hogy a Sólyom Airways megvalósítása érdekében állítólag magas pozícióban lévő kormányzati emberekkel is tárgyalt.

„Azért nem lett belőle semmi, mert Tamás kellemetlenné vált akkor, amikor Panama csalás és közokirat-hamisítás miatt eljárást indított vele szemben, majd amikor a tiltás ellenére elhagyta az országot, körözést is kiadott ellene. Igaz, amikor tavaly novemberben elindult az ügy, besétált a rendőrségre, mindent borított, és azt követően csak egy hónap múlva hallgatták meg újra.” Az ismerős szerint Welsz akkor is magabiztosan viselkedett, ugyanúgy, mint most. Halála előtt egy nappal még viccelődött, jókedvű volt, és hogy egyik pillanatról a másikra életét vesztette, mindenkit megdöbbentett. A férfi egyébként nem drogozott, és nem volt alkoholista sem.

Elméletek gyilkosságról és öngyilkosságról

Welsz váratlan halála miatt sorra terjednek összeesküvés-elméletek a világhálón, melyek a vállalkozó halálát más váratlan halálesetekkel kötik össze. A Hír24 információja szerint Welsz szándékosan végzett magával, bevett valamit, és már nem lehetett segíteni rajta. A hvg.hu-t megkereső ismerős az öngyilkosságot kizártnak tartja. Szerinte, aki borítani akar és megbeszélt időpontja van erre az akcióra, az nem végez magával.

Felröppent az is, hogy a férfi már otthonában rosszul volt, de az őt előállító rendőrök, ezt nem vették komolyan. Erről a verzióról sem tudni egyelőre semmit, de ha a rendőrségi eljárásban történt halálesettel kapcsolatos vizsgálat megállapítja, hogy a testület tagjai nem vették komolyan Welsz szavait, akkor azért súlyos felelősségre vonás járhat.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
hvg.hu Itthon

Meghalt Welsz Tamás, a Simon-ügy érintettje

Rosszul lett egy rendőrautóban és meghalt Welsz Tamás – tudta meg a hvg.hu. A rendőrség azt megerősítette lapunknak, hogy egy 41 éves férfi halálának körülményeit vizsgálják. A Sólyom Airways új tulajdonosaként is ismert Welsz érdi házából került elő a Simon Gábor fényképével és Gabriel Derdák névre kiállított bissau-guineai útlevél, mellyel bankszámlát nyitottak és azon milliókat helyeztek el.

Kevesebb mint 300 kilométer van ebben a szuperritka eladó Ferrariban

Kevesebb mint 300 kilométer van ebben a szuperritka eladó Ferrariban

A U2 tízmillió eurót adományoz a járvány elleni küzdelemre Írországban

A U2 tízmillió eurót adományoz a járvány elleni küzdelemre Írországban

A Samsung szerint nem is gyengébb ez európai telefonokba tett chip

A Samsung szerint nem is gyengébb ez európai telefonokba tett chip