szerző:
Cs. B.

Welsz Tamás nem hangmérnökösködött az öszödi beszéd elhangzásakor az MSZP frakcióülésén – tudta meg a hvg.hu nemzetbiztonsági forrásokból, így nem is lehetett felelős a miniszterelnöki beszéd kiszivárogtatásában. Welsz ugyanakkor ismerőseinek "menőzött" azzal, hogy jelen volt az öszödi ülésen. Értesülések szerint ott lehetett, de csak nézőként, és nem úgy, mint aki ott dolgozott.

Az öszödi beszéd kiszivárogtatásával is kapcsolatba hozták a Simon Gábor elleni eljárásban érintett, március 20-án életét vesztő Welsz Tamást. Ez nem volt nehéz, mert ő maga is sokszor felhozta, ott volt a szocialisták zárt frakcióülésen.

A Népszabadság csütörtökön arról írt, hogy hangmérnökként dolgozott abban a csapatban, amely az MSZP megbízásából 2006 nyarán rögzítette Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét.

Az NBH-t érdekelhette Welsz is

Nemzetbiztonsági forrásokból a hvg.hu úgy tudja, Welsz Tamást az öszödi beszéd kiszivárogtatásával kapcsolatban állítólag valóban meghallgatták, de nem merült fel az érintettsége. Így nem állapíthatták meg azt sem, hogy a hangtechnikusnak szerepe lett volna a felvétel kikerülésében. Valójában egy hasonló nevű férfi dolgozott hangmérnökként a rendezvényen. Értesüléseink alapján ott lehetett a pártrendezvényen, de csak szemlélőként, nem mint aki, ott munkálkodott. Arról hogy jelen volt, állítólag a biztonsági cég által, Welsz nevére, hangmérnöki munkára kiállított számla révén van állítólag nyoma, amivel az ott tartózkodását kellett legalizálni. 

©

Az inkább elképzelhető, mondta a hvg.hu-nak Welsz egy közeli ismerőse, hogy valaki megkérte, adja oda valakinek a hanganyagot. A férfi szerint ez viszont azért számított volna kockázatosnak, mert Welsz köztudottan képtelen volt tartani a száját, a hallott információkat azonnal továbbpletykálta. Szerinte emiatt Welsz nemzetbiztonsági munkára teljesen alkalmatlan volt. Márpedig az együttműködés lehetősége szerinte felmerült egyes titkosszolgálatok részéről, "hiszen az afrikai utak miatt Tomi felhívta magára a figyelmet", de végül nem találták megfelelőnek arra, hogy beépítsék és dolgoztassák.

Welsz a közeli ismerős szerint  Welsz szerette azt mondogatni az embereknek, hogy jelen volt a szocialista párt rendezvényén. "Lehet, hogy emiatt hallgatták ki a Nemzetbiztonsági Hivatalnál is”, tette hozzá. A férfi megjegyezte, 2006-ban Welsz már olyan tehetős volt, hogy kizárt, vagy legalábbis nagyon életszerűtlen, hogy hangmérnökként dolgozott volna az MSZP-nek, mint ahogy azt a Népszabadság írta. „Egyébként sem volt csapatember, nem is pártnak kötelezte el magát, hanem a pénznek” – hangsúlyozta.

Szeretett nagyzolni

„Tomi egy kaméleon volt, és szerette fontos személynek feltüntetni magát, sokszor állította például azt, hogy orvos, pedig ez sem volt igaz” – közölte az ismerőse. Erre jó példa, amikor Uruguayban még évekkel ezelőtt kikölcsönzött egy rendőr ruhát és abban mászkált az utcán. Aztán azt haza is hozta azokkal a hamis rendszámtáblákkal együtt, amelyeket egy helyi gépkocsiról szerelt le. Itthon rátette egy autóra, és azzal ment el az Operabálba, ahol uruguayi főkonzuli névjegykártyákat osztogatott.

A férfi Tom Wallace Paar néven szerepelt a Facebookon. Adatlapja szerint minden a nyugat-afrikai államhoz köti: lakhelyeként is az van megjelölve, foglalkozásánál pedig azt tüntette fel, hogy a bissau-guineai miniszterelnöki tanácsadó.  Bár alig van bejegyzés az oldalon,  2010. szeptember 1-jén kiírta, hogy „az afrikai egészségügy fejlesztése a kitűzött céljaim egyike...” Ismert, Welsz használt mentőautókat vitt ki Bissau-Guineába az általa vezetett Charity March Kft-n keresztül.

Bár a férfi tudomása szerint Welsz valóban üzletelt útlevelekkel, és a lakásán a magyaron és a bissau-guineain kívül több, a fényképével kiállított hamis útlevelet találtak., "ezek között Simon Gáboré nem volt ott”. A férfi úgy tudja, "Tomi halála után még az irodában is keresték az útlevelet. Ha azt nem, legalább egy fénymásolatot akartak, majd miután az sem volt, felmerült, hogy egy ultrahangos kereső berendezéssel vizsgálják át a falakat.” Ezzel kapcsolatban kérdést intéztünk a Központi Nyomozó Főügyészséghez, hogy miért volt szükség az útlevélre a folyó eljárásban, az ügyészség azonban a nyomozás érdekeire tekintettel azt mondta, hogy nem áll módjukban a kérdésre válaszolni.

A kérdéses bissau-guineai útlevél

Sajtóértesülések szerint van a hatóságok kezén Simon Gábor nevére kiállított bissau-guineai úti okmány, és a bíróság is többek között erre hivatkozva rendelte el a volt szocialista politikus előzetes letartóztatását. A Heti Válasz előállt az útlevéllel, igaz, az okmányon Simon Gábor édesanyjának neve, a Derdák nem olvasható, már pedig eddigi információk szerint arra állították ki az útlevelet. Felmerül, ha a lap által közölt okmány valódi, miért nem mutatták be azt a tárgyaláson a védő kérésére.

A jogszabályok és egy 2003-as legfőbb ügyészi utasítás szerint az előzetes letartóztatáshoz szükséges bizonyítékokat be kell mutatni, de a Népszava szerint ez Simon Gábor ügyében nem történt meg, és az egykori MSZP-alelnöknek nem is volt bissau-guineai útlevele. Az, hogy mi a helyzet az útlevéllel, Simon meghallgatásán nem derült ki.

Hagyó Miklós egykori főpolgármester-helyettes esetében az Emberi Jogok Európai Bírósága többek között azért kötelezte a magyar államot 3,7 millió forint nem vagyoni jellegű kártérítés és 1,8 millió forint perköltséget megfizetésére, mert kilenc hónapig tartó fogvatartásának szükségességét a bíróság nem indokolta megfelelően.

Az előzetes elrendelésének szükségességét igazolni kell
Az előzetes letartóztatás elrendelésére irányuló indítványban utalni kell arra is, hogy az ügyész – a Büntető-eljárási tv (Be) 211. §-ának (1) bekezdésében írtak teljesítése érdekében – milyen, az intézkedését alátámasztó bizonyítékok másolatát küldte meg a nyomozó hatóság útján a gyanúsított és a védő részére. - áll A vádelőkészítéssel, a nyomozás törvényessége feletti felügyelettel és a vádemeléssel kapcsolatos ügyészi feladatokról szóló 11/2003. (ÜK. 7.) LÜ utasítás-ban. A Be. hivatkozott paragrafusa
kimondja, ha az indítvány tárgya előzetes letartóztatás elrendelése, a gyanúsítottnak és a védőnek megküldött indítványhoz csatolni kell azoknak a nyomozási iratoknak a másolatát, amelyekre az indítványt alapozzák.

Welsz tavaly a Sólyom Airways új tulajdonosaként vált ismertté, amikor egyik vállalkozása, a már említett Charity March átvette a légitársaság irányítását. Suha György, tiszteletbeli főkonzul korábban a hvg.hu-nak azt mondta, hogy több tucat bissau-guineai okmány van magyar magánszemélyeknél, melyekhez Welsz közreműködésével jutottak hozzá. Welsz emellett a Budapest–Bamako Rali támogatója és szervezője is volt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Meghalt Welsz Tamás, a Simon-ügy érintettje

Rosszul lett egy rendőrautóban és meghalt Welsz Tamás – tudta meg a hvg.hu. A rendőrség azt megerősítette lapunknak, hogy egy 41 éves férfi halálának körülményeit vizsgálják. A Sólyom Airways új tulajdonosaként is ismert Welsz érdi házából került elő a Simon Gábor fényképével és Gabriel Derdák névre kiállított bissau-guineai útlevél, mellyel bankszámlát nyitottak és azon milliókat helyeztek el.

Csikász Brigitta Itthon

Céget lopott Panamában Welsz Tamás

2011-ben erőszakkal lefoglalta Welsz Tamás egy cég irodáját, iratokat tulajdonított el, melyek segítségével csalásokat követett el. Többek között Panamában egy offshore céget íratott a saját nevére, állítja az érintett cég ügyvezetője. A hvg.hu-nak nyilatkozó Kiska György szerint hiába indult két rendőrségi eljárás is Welsz ellen, gyanúsításra nem került sor, és csak panaszuknak köszönhetően folytat nyomozást az ügyben az ügyészség.

Cs. B. Itthon

Borítani akart Welsz, de nem a szocikról?

El akarta árulni a március 20-án életét vesztett Welsz Tamás, kik rendelkeznek bissau-guineai útlevéllel, de nem a hatóságok, hanem a nyilvánosság előtt szeretett volna kipakolni – értesült a hvg.hu. A Simon-ügyben érintett férfi állítólag egészséges volt, gondjai az eljáráson kívül nem akadtak. Az összeesküvés-elméletek sokasodnak.

hvg.hu/MTI Itthon

Welsz nem vett be semmit – megszólalt a rendőrség

Nem találtak külsérelmi nyomot a csütörtökön meghalt Welsz Tamáson az igazságügyi orvos szakértők jelenlétében elvégzett boncolása során – közölte pénteki sajtótájékoztatóján az ORFK. A férfi együttműködött a rendőrökkel, és nem alkalmaztak semmilyen kényszerítő eszközt, így bilincset sem vele szemben. A rendőrség szerint nem igaz, hogy Welsz azt mondta a rendőröknek, bevett valamit és már nem lehet rajta segíteni.

Baranyi Krisztina: "Nem azért lettem politikus, hogy szerepelhessek"

Baranyi Krisztina: "Nem azért lettem politikus, hogy szerepelhessek"

iPhone-osok, figyelem: tölthető a sok újdonságot hozó iOS 13

iPhone-osok, figyelem: tölthető a sok újdonságot hozó iOS 13

A nap fotói: egyszerű felfestések, de gyalogosok életét menthetik meg

A nap fotói: egyszerű felfestések, de gyalogosok életét menthetik meg

Beck Zoli is beszállt a pécsi kampányba

Beck Zoli is beszállt a pécsi kampányba

Európa tud jobbat a Facebook pénzénél – csak győzzük kivárni

Európa tud jobbat a Facebook pénzénél – csak győzzük kivárni

Magyarok mentettek életet Mallorcán

Magyarok mentettek életet Mallorcán