szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

2011-ben erőszakkal lefoglalta Welsz Tamás egy cég irodáját, iratokat tulajdonított el, melyek segítségével csalásokat követett el. Többek között Panamában egy offshore céget íratott a saját nevére, állítja az érintett cég ügyvezetője. A hvg.hu-nak nyilatkozó Kiska György szerint hiába indult két rendőrségi eljárás is Welsz ellen, gyanúsításra nem került sor, és csak panaszuknak köszönhetően folytat nyomozást az ügyben az ügyészség.

Önkényesen elfoglalta egy óbudai cég, a Berény Yacht Kft. irodáját 2011-ben Welsz Tamás, hogy barátnője követelését a vállalkozás tulajdonosain így hajtsa be – tudta meg a hvg.hu a kft. ügyvezetőjétől, Kiska Györgytől. A Simon-ügyben érintett, múlt csütörtökön váratlanul elhunyt vállalkozó a helyszínen egy páncélszekrényében iratokat talált, többek között egy panamai székhelyű offshore cég papírjait.

Ezeket magához vette és kiment Panamába, ahol a vállalkozást hamis dokumentumokkal a saját nevére íratta. Ebből aztán a közép-amerikai államban is ügy lett, Welsz ennek következtében került fel az Interpol körözési listájára. Kiska 2011-ben az iroda elfoglalása miatt, üzlettársa pedig 2013-ban a panamai csalás miatt tett feljelentést a III. kerületi rendőr-főkapitányságon. De a férfi egyik ügyben sem lett gyanúsított.

Egy furcsa einstand története

Welsz kapcsolata Kiskához meglehetősen kacifántos: Welsz barátnője egy elvált nő volt, aki hiába követelte, hogy volt férje fizesse ki. A vállalkozó úgy döntött, ha a férj nem fizet, akkor a testvére cégét sarcolja meg. Ez volt a Berény Yacht Kft., melyben Kiska a volt férj testvérének a cégtársa.

Kiska elbeszélése szerint Welsz 2011-ben berontott a Berény Yacht Kft. Zápor utcai irodájába, mindenkit kitett onnan, a tulajdonosokat is kizárta. Az iroda széfjét – benne pénzzel, cégiratokkal, egyéb értékekkel – elvitte. Welszhez került valamennyi céges papír mellett ingatlanfejlesztő projektjük, egy balatonberényi kikötőfejlesztés teljes dokumentációja is.

Panamai kitérő

Welsz Kiska állítása szerint a számítógépek tartalmát is átnézte, így értesült arról, hogy Kiska cégtársa nevén két panamai offshore cég is van, melyeket a közép-amerikai államban átíratott a nevére. Kiska elmondása szerint egy cégautót sikerült értékesítenie, egy ingatlan értékesítését végül sikerült megakadályozniuk. Viszont a berényi ingatlanfejlesztést elbukták, a Zápor utcai irodát pedig csak birtokháborítási per elindításával tudta visszaszerezni a kft., ami első fokon tavaly nyárig húzódott.

A bíróság kimondta, hogy jogtalanul ment be Welsz az ingatlanba, és zárta ki onnan a kft. tulajdonosait és munkatársait. „Annak ellenére, hogy kezünkben volt a határozat, nem volt egyszerű az ingatlanba visszamennünk, ugyanis Welsz kiadta az irodánkat másnak. Amikor a papírral a kezünkbe megjelentünk, hat-nyolc „biztonsági embert” küldött ránk, a kiérkező rendőrök segítségével azonban meghátráltak, és visszaszereztük az irodát” – mondta Kiska, igaz, az iroda azóta sem üzemel.

Az Interpol azt követően adott ki Welsz és barátnője ellen körözést, hogy az ottani hatóság számára is bebizonyosodott, hogy Welsz orvul szerezte meg a társaságot, és nem rendelkezik a cég aranyrészvényeivel sem. Ez azonban két évig tartott, mesélte a Berény Yacht Kft. ügyvezetője.

Az ügyészség lépett 

Kiska furcsállotta a rendőrség hozzáállását. Az óbudai rendőrkapitányság nem gyanúsította meg Welszet, a panasz alapján az ügyészség viszont tavaly október végén elrendelte az eljárás folytatását.  Ezt a Fővárosi Főügyészség helyettes-szóvivője, Kovács Gergely Ákos a hvg.hu megkeresésére azzal kommentálta, hogy a tényállást a rendőrök nem tisztázták teljes körűen, és hogy a nyomozás határideje 2014. május 4. Gyanúsítottként még senkit nem hallgattak ki.

Kiska György kifogásolta a rendőrségi nyomozás elhúzódását és hogy a cég papírjait csak hónapok múlva adták vissza nekik, amikor Welsz Tamás ellenfeljelentése alapján már az adóhivatal is vizsgálta őket. Az, hogy NAV-vizsgálat indult, nyilván nem kedvezett a berényi ingatlanprojektnek: „ha meghallották, hogy rendőrségi eljárás van a kft.-vel kapcsolatban, mindenki menekült, és a bank sem akart szóba állni velünk.”

Magabiztos volt, semmitől sem tartott

„Az biztos, hogy nagyon jó kapcsolatokkal rendelkezett, és amíg neki minden, a nyomozással kapcsolatos kérését megtették, addig a sértett által indítványozott nyomozati cselekményeket alig teljesítették” – mondta Kiska, aki szerint a nemzetbiztonságiaknak biztosan tudniuk kellett Welsz Tamás „ügyeiről”, ugyanis a vállalkozó tiszteletbeli magyar konzul szeretett volna lenni Bissau-Guineában. Ehhez pedig nemzetbiztonsági ellenőrzésen kellett átesnie – és nem is kapta meg a címet.

Mint ismeretes, Welsz Tamás házából került elő a volt szocialista politikus, Simon Gábor fotójával ellátott, Gabriel Derdak névre kiállított bissau-guineai útlevél, amellyel az MSZP volt elnökhelyettese a MagNet Bankban nyitott számlát. A Simon-ügy februárban robbant ki, azt követően, hogy kiderült, a politikus titokban 240 millió értékű eurót és dollárt tartott egy osztrák bankszámlán.

Az útlevél miatt Welsz az eljárás érintettje lett, a hvg.hu pedig úgy értesült, hogy halála előtt borítani akart: nyilvánosságra szerette volna hozni, hogy Simon Gáboron kívül még kik rendelkeznek bissau-guineai útlevéllel. Úgy tudjuk, nemcsak szocialista politikusokról lehetett szó. A férfi iratokat adott volna át a rendőrségnek, amikor az őt szállító rendőrautóban rosszul lett és meghalt. Az Országos Rendőr-főkapitányság közlése szerint kizárható az öngyilkosság: a rendőrség cáfolta, hogy halála előtt bevett volna valamit, továbbá külsérelmi nyomokat sem találtak a testén.

A Sólyomtól a Bamakóig
Welsz tavaly a Sólyom Airways új tulajdonosaként vált ismertté, amikor egyik vállalkozása, a Charity March átvette a légitársaság irányítását. Suha György, tiszteletbeli főkonzul, korábban a hvg.hu-nak azt mondta, hogy több tucat bissau-guineai okmány van magyar magánszemélyeknél, és Wels folyamatosan „pörgött”, konzulnak adta ki magát, pedig nem volt az, és ezzel sok embert megtévesztett. Emellett a Budapest–Bamako Rali támogatója és szervezője volt, és részt vett a Charity March jótékonysági szervezet munkájában is, az utóbbi révén vitt mentőautókat Bissau-Guineába.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
hvg.hu Itthon

Meghalt Welsz Tamás, a Simon-ügy érintettje

Rosszul lett egy rendőrautóban és meghalt Welsz Tamás – tudta meg a hvg.hu. A rendőrség azt megerősítette lapunknak, hogy egy 41 éves férfi halálának körülményeit vizsgálják. A Sólyom Airways új tulajdonosaként is ismert Welsz érdi házából került elő a Simon Gábor fényképével és Gabriel Derdák névre kiállított bissau-guineai útlevél, mellyel bankszámlát nyitottak és azon milliókat helyeztek el.

Cs. B. Itthon

Borítani akart Welsz, de nem a szocikról?

El akarta árulni a március 20-án életét vesztett Welsz Tamás, kik rendelkeznek bissau-guineai útlevéllel, de nem a hatóságok, hanem a nyilvánosság előtt szeretett volna kipakolni – értesült a hvg.hu. A Simon-ügyben érintett férfi állítólag egészséges volt, gondjai az eljáráson kívül nem akadtak. Az összeesküvés-elméletek sokasodnak.

Ha a kormány elveszi a gépjárműadót, akkor egy fillér nélkül maradhat sok település

Ha a kormány elveszi a gépjárműadót, akkor egy fillér nélkül maradhat sok település

Nyolcvanöt egészségügyi dolgozó lett koronavírusos

Nyolcvanöt egészségügyi dolgozó lett koronavírusos

1,2 millió autó nem készült el a járvány miatt Európában

1,2 millió autó nem készült el a járvány miatt Európában