szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy zuglói cég telephelyén kigyulladt péntek délután az ott felhalmozott óriási mennyiségű szemét. Szemtanúk 50-80 méteres füstoszlopot láttak a helyszínen. A tűz részben átterjedt a szomszédos fuvarozó cég telepére, ahol egyebek mellett egy gázolajkutat is veszélyeztetett, de azt sikerült megóvniuk a tűzoltóknak - tudta meg a hvg.hu. A környéket régóta tönkreteszi már az odahordott szeméthegy, amely egyre nagyobb és nagyobb lesz. Azt nem tudni, adott-e valaki engedélyt a hulladéklerakásra.

©

A XIV. kerületi Rákospatak utcában található az a szeméttelep, ami kigyulladt pénteken. Máskor is volt már itt tűz, két éve, a nyári melegben.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelelmi Igazgatóság szóvivője a hvg.hu-nak azt mondta: 100-150 négyzetméteres az a hulladékkal teli telephely, ahol felcsaptak a lángok. A helyszínre 30 tűzoltó vonult ki összesen 6 tűzoltóautóval.

A lángok veszélyeztették a szomszédban található fuvarozó cég területét és egy azon található gázolajkutat is, de utóbbit végül sikerült megóvni.

A tűz oltása nem sokkal délután kettő óra után még tartott, 15 óra körül fejezték be.

©
©

A lakók szemét biztosan szúrja a szemét

Kisdi Máté katasztrófavédelmi szóvivő szerint a tűz keletkezésének körülményeit hatósági eljárásban vizsgálják, és szintén vizsgálják a telephely működési engedélyeit. Utóbbi mindenképp időszerű lehet, mert az utóbbi években nemcsak a telepen nőtt meg a szemét mennyisége, hanem a bejárata előtti részen is. Valakik egyebek mellett régi hűtőket, bútorokat, szivacsokat dobáltak le oda, valamint rejtélyes fekete zsákokat, amelyek tartalmáról semmit sem tudni.

©
©
©

A szeméttelep és az előtte gyűlő hulladékkupac alig néhány méterre van a Rákos-pataktól, amelynek elvileg még van élővilága, a vadkacsák legalább is szívesen úszkálnak ott. A patak melletti zöld sávot sok amatőr futó használja, és a környéken élők egy része ott sétáltatja a kutyáját, ezért sem mindegy, vigyáznak-e a patak tisztaságára vagy sem.

©

A Rákos-pataktól illetve a szemétteleptől pár lépésre egy négy lépcsőházas lakópark van, amelynek lakói sokszor kénytelenek szagolni a hulladék égetésekor keletkező füstöt. Az egyre gyűlő szeméttől azért is félnek az itt élők, mert előbb-utóbb megjelenhetnek a kártevők, elsősorban a patkányok.

©

Egyelőre nem tudni, hogy itt lehetett-e volna egyáltalán szeméttelepet csinálni, és az önkormányzat illetve a hatóságok vizsgálták-e rendszeresen az ott folyó tevékenységet.

©

Kérdés az is, hogy a MÁV tudott-e arról, hogy a területére, vagyis Rákosrendezőre is bőven jutott az illegálisan lerakott hulladékból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ingyenes és önkéntes lesz a koronavírus-oltás Szlovéniában

Ingyenes és önkéntes lesz a koronavírus-oltás Szlovéniában

Orvosi Kamara: A rendeletek nincsenek teljes összhangban az egészségügyi törvénnyel

Orvosi Kamara: A rendeletek nincsenek teljes összhangban az egészségügyi törvénnyel

Ungár: Szájer nem a politikába, hanem a titkolózásba fáradt bele

Ungár: Szájer nem a politikába, hanem a titkolózásba fáradt bele