szerző:
Kósa András
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

"Most nem lesznek a 2010-eshez hasonló mézeshetek, már az első nap sokkal több a csalódottság és a pesszimizmus" – mondta a választások utáni időszakról a hvg.hu-nak Török Gábor. A politológus szerint a baloldal nem folytathatja ugyanígy, Budapesten kívül "az egész ország azt üzente nekik, hogy így nem kelletek". A Jobbik előtt komoly pálya nyílt, az LMP pedig akár együtt is működhet majd az MSZP-vel.

hvg.hu: 1998 óta nem szavaztak ilyen kevesen a Fideszre. A kormánypárt nyerte meg, vagy az ellenzék veszítette el nagyon a választásokat?

Török Gábor: Ez nem vagy-vagy, hanem és. A Fidesz politikai számításai tökéletesen beváltak: relatív többséggel is a kétharmad közelébe jutottak. Ehhez minimum három dolog kellett: a saját potenciális szavazók meggyőzése, a bizonytalanok otthon tartása és az ellenzéki alternatíva hiánya. S persze még egy: az új választási rendszer. Ugyanakkor ez utóbbit nem abszolutizálnám, a Fidesz minden választási rendszerben nyert volna most vasárnap, a korábbiban is a kétharmad közelébe juthatott volna ezzel az eredménnyel.

hvg.hu: A Fidesz szavazóinak mintegy ötöde maradhatott otthon. Ők visszaszerezhetők?

T. G.: Elméletileg igen, de azért a második ciklus szerintem a szavazatszerző képesség tekintetében még nagyobb kihívás a Fidesznek. Most nem lesznek a 2010-eshez hasonló mézeshetek, már az első nap sokkal több a csalódottság és a pesszimizmus.

hvg.hu: Orbán szerint nem lényeg, hogy lesz-e kétharmad. Mennyire blöff?

T. G.: A miniszterelnök tapasztalataim szerint ilyen ügyekben meglepően nyíltan szokott beszélni. A majdnem kétharmad tényleg majdnem olyan, mint a kétharmad: kreativitással és ügyességgel akár időnként működtethető is. Lesz elég ellenzéki frakció, amely olykor meggyőzhető, megvehető. S azt se felejtsük el, ha végül lesz is 133 mandátum, az sem életbiztosítás: bizonyára a ciklus során is várhatók időközi választások.

hvg.hu: Többen azt mondták még a Fideszben is, jó lenne egy mérsékelt győzelem, mert egy újabb kétharmad még radikálisabb lépésekre sarkallhatja Orbánt. Ön mire számít?

T. G.: A kétharmad nagyon komoly hatalom, s nem is csupán politikai. Úgy tapasztalom, hogy még a kormány gazdasági hátországában is többen nyugodtabbak lennének, ha a kormányfő ebben a ciklusban nem rendelkezne ezzel az eszközzel.

Török Gábor
©

hvg.hu: Ha egy-két emberen múlhat a kétharmad, előfordulhat, hogy a Jobbiktól próbál meg a Fidesz átcsábítani valakit? Vagy megpróbálnak a színfalak mögött összejátszani a Jobbikkal? Esetleg az LMP-vel?

T. G.: Nem kell ehhez valakit átcsábítani vagy megvenni, a Jobbikkal és az LMP-vel akár politikai üzleteket is lehet kötni, ha nagyon fontos egy-egy szavazás. Ez már emlékeztetne a normál parlamenti működésre, a mindenhol bevett politikai alkuk rendszerére.

hvg.hu: Lát olyan rizikós pontokat, ahol kétharmados többségre lehet még szükség?

T. G.: A Fidesz eddig végső érvként használta a kétharmadot, ha valami nem ment másként, akkor elővették. Ha nem lesz kétharmad, akkor ez az automatizmus megszűnik.

hvg.hu: Ha valóban „konszolidáció” jön, az miben nyilvánulhat meg? Még Rogán Antal is azt mondta legutóbb a hvg.hu-nak adott interjújában, hogy ez egy olyan kifejezés, amivel mindenki szeret dobálózni, de senki nem tudja, mi is a tartalma.

T. G.: Egyetértek Rogán Antallal: konszolidációról akkor szoktak beszélni a politikusok, amikor jobb éppen nem jut eszükbe. Ugyanakkor azért számíthatunk némi változásra. Orbán Viktor mindig hajlamos volt arra, hogy időnként új utakat, értelmezési kereteket keressen. Most lenne is rá oka.

hvg.hu: Láthatóan sem a Közgép korrupciógyanús ügyei, sem a trafikmutyik, sem a földügyek, semmi egyéb nem tudta megakadályozni a nagyarányú egyéni győzelmeket. Ennek milyen hatása lehet a Fideszre? Visszaigazolás, hogy ilyen ügyek nem veszélyesek a támogatottságukra?

T. G.: Azért ne úgy tekintsünk a Fidesz vezetőire, mint akik a saját politikai beszédeik hatása alá kerülnek. A győzelmet egy politikai beszédben valóban lehet eget rengetőnek nevezni, de azért feltehetően ők is látják, hogy elveszítettek több mint 600 ezer választót. Nagy hibát követnének el, ha azt gondolnák, hogy minden ügyet szentesítettek a választók, s mostantól akkor szabad a pálya.

hvg.hu: A Fideszen belüli erőviszonyok miként rajzolódhatnak át?

T. G.: Ezzel várjuk meg a kormányalakítást, annak komoly üzenete lehet. Én leginkább Lázár Jánosra és Rogán Antalra figyelnék. Arra, hogy mi lesz belőlük, illetve esetleg mi nem.

hvg.hu: A baloldalnak mindent újra kell kezdenie? Gyakorlatilag egy belső-pesti regionális párttá váltak az eredmények alapján, vagy ez így torzít?

T. G.: Ha mindent újrakezdenek, ugyanígy, akkor nagy bajban lesznek. A mostani választás azt bizonyítja, hogy valami nagyon mást kell kitalálniuk. Könnyen lehet, hogy egészen más szervezeti formában és vezetőkkel.

hvg.hu: Számított ekkora elfordulásra vidéken a baloldaltól? Még a korábban nagyon „beágyazott” megyékben is rosszul szerepeltek.

T. G.: Ez inkább Kelet-Magyarországra igaz, és mondjuk a 2010 előtti adatokkal összehasonlítva. De szerintem ez nem regionális kérdés: Budapest kivételével az egész ország azt üzente a baloldalnak, hogy így nem kelletek.

hvg.hu: Reális esély van arra, hogy a Jobbik átveszi a vidék egy részét a baloldaltól?

T. G.: Átveszi? Egy része már nála van, már ami a második erő pozícióját illeti. Ha a baloldal nem szedi össze magát, tényleg elindulhat a lengyel úton.

hvg.hu: Mesterházy Attila, Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc felelőssége ön szerint most mennyiben oszlik meg?

T. G.: Miután közösen indultak, közösen döntöttek, a felelősséget sem tudják áthárítani másra vagy egymásra. Ők veszítették el a választást, de persze a politikában a felelősség kérdése is percepciós jellegű: meg fognak küzdeni ebben a vitában is.

hvg.hu: Gyurcsány Ferencnek a jelek szerint frakciója sem lesz, az MSZP-frakció tagjai már valamennyien Mesterházy Attilához lojális emberek. Van rá esély, hogy Gyurcsány valahogy mégis átvegye az irányítást 2018-ra a baloldalon? Erre fog nyilván törekedni.

T. G.: Nem biztos, hogy a frakció nagysága számít majd 2018-ban, inkább az, hogy kit fogad el egyértelmű vezetőnek a baloldali tábor, és kinek van esélye megszólítani a választási győzelemhez szükséges szavazókat. Ma úgy néz ki, hogy ez a leírás egyikükre sem illik.

hvg.hu: Milyen stratégia lehet jó a következő négy évre a baloldalnak? Külön-külön próbálják újra felépíteni magukat, vagy itt is „egy a tábor, egy a zászló”-nak kell jönnie?

T. G.: Nem tudom. Minden út jó, aminek a végén a 106 egyéni választókerületben egy jelöltjük van és mögöttük állnak a kormányváltást akaró szavazók. Ebből a kettőből most csak az elsőt, a technológiai kihívást oldották meg.

hvg.hu: Az Együtt-PM-nek van bármilyen jövője? Láthatóan még együtt sincs mögöttük megfelelő tömegtámogatás, hogy az Együtt és a Párbeszéd Magyarországért önállóan próbálkozzon, fel sem merül ebben a helyzetben, azon kívül, hogy „ők Bajnai Gordon pártja”, amire nem voltak vevők a szavazók. Mit tudnak kínálni hosszabb távon?

T. G.: Ebben a formában szerintem nincs. De a politikusaiknak még lehet szerepük a baloldalon.

hvg.hu: Az MSZP-n belül kell tartania Mesterházy Attilának attól, hogy megpróbálják elmozdítani?

T. G.: Most inkább nem, de a 2018-as castingon elég rossznak látszanak ma az esélyei.

hvg.hu: Ön szerint le kellene mondaniuk az összefogás vezetőinek?

T. G.: Miről? A pártelnökségről? Szerintem ezek a pártok önmagukban keveset számítanak, leginkább az első számú vezetői ambícióikról kellene lemondaniuk, ha valóban a baloldal sikerében érdekeltek.

hvg.hu: Szabó Tímea „utcai politizálásról”, „mozgalmi munkáról” beszélt – van esély arra, hogy ezzel jelentős számú szavazót nyerjenek meg?

T. G.: Ha ugyanazt érti alatta, amit eddig csináltak, akkor nem sok.

hvg.hu: Most még valamennyien azt hangsúlyozták az egykori összefogásban, hogy nem szabad egymást hibáztatni, de ön szerint előbb-utóbb elkezdődik ez a színfalak mögött, vagy akár a nyilvánosságban is?

T. G.: Már elkezdődött, csak még nem látjuk. Lehet, hogy nem is fogjuk, de azért az a valószínűbb, hogy hamarosan igen, legalábbis a következményeket felfedezhetjük.

hvg.hu: A Jobbik eredménye a Vona-féle „mérsékeltebb” politikát igazolja? Több mint 40 körzetben lenyomták a baloldalt.

T. G.: A Jobbik kétségtelenül sikert ért el, ha ez nem is látszott az arcukon vasárnap este. De majd átgondolják, s látni fogják, hogy elég tágra nyílt előttük a pálya.

hvg.hu: Az LMP-nek egy törpe frakcióval mennyi esélye lesz a növekedésre?

T. G.: Az leginkább attól függ, hogy mi történik a baloldalon. Tartós válság esetén még akár az LMP-nek is lehet a valamilyen komolyabb szerepe.

hvg.hu: El tud képzelni egy az eddiginél koordináltabb LMP-MSZP együttműködést?

T. G.: Elképzelni szinte mindent el tudok. Ezt még annyira valószerűtlennek sem gondolom.

hvg.hu: A többi kis párt közül lát olyat, amelyik esetleg kinőheti magát?

T. G.: Nem látok ilyen pártot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Sanofi is rááll a Pfizer-vakcinára, 100 millió adagot gyárt le idén

A Sanofi is rááll a Pfizer-vakcinára, 100 millió adagot gyárt le idén

Félrefordítás volt, hogy magyar légitársaság indítana közvetlen járatot Mongóliába

Félrefordítás volt, hogy magyar légitársaság indítana közvetlen járatot Mongóliába

Összehangolt kibertámadás ért több magyar kormányzati portált

Összehangolt kibertámadás ért több magyar kormányzati portált