szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Akár már jövő héten új tagokkal bővülhet a Nemzeti Választási Bizottság, mert az európai parlamenti választásra nyilvántartásba vett és listát állító pártok is küldhetnek egy-egy delegáltat a testületbe.

Eddig az MSZP, a Fidesz-KDNP, az Együtt-PM, a Jobbik és a DK nyújtotta be a Nemzeti Választási Irodához a listaállításhoz szükséges ajánlóíveket. A listaállításhoz, tehát ahhoz hogy az adott párt a május 25-ei EP-választás szavazólapján szerepeljen, 20 ezer érvényes ajánlást kell összegyűjtenie. A támogató aláírások érvényességét az Nemzeti VáIasztási Iroda ellenőrzi.

Az NVI már ellenőrizte az MSZP és a Fidesz-KDNP ajánlásait, a Nemzeti Választási Bizottság pedig várhatóan péntek délután dönt a listák nyilvántartásba vételéről. A többi párt által gyűjtött aláírások ellenőrzése még tart.

Az NVI több mint száz munkatársa 57 gépen, több műszakban dolgozik: az egyik olvassa az ajánló adatait, a másik pedig ellenőrzi a nyilvántartásban az adatokat.

A listát állító pártok delegáltat küldhetnek majd az NVB-be.

Érdekesség, hogy van olyan korábbi választási szövetség, amelynek egyes tagjai külön indulnak az EP-választáson, és van köztük olyan párt is, amelyik nem indul, például az MLP. Az országgyűlési választáson a baloldali összefogás pártszövetség egy delegáltat állíthatott (listánként egyet lehet), ám az EP-választáson többen már külön indulnak, így külön delegálhatnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vészjósló nevű hatósághoz "szervezi ki az államot" a Fidesz

Vészjósló nevű hatósághoz "szervezi ki az államot" a Fidesz

Etikai állásfoglalást kért Zacher Gábor nyilatkozatáról Kásler főtanácsadója

Etikai állásfoglalást kért Zacher Gábor nyilatkozatáról Kásler főtanácsadója

Magyarországra is elhozta az iskolásoknak kitalált platformját a Facebook

Magyarországra is elhozta az iskolásoknak kitalált platformját a Facebook