szerző:
Kovács Áron
Tetszett a cikk?

Mi kerül ezen a fotelon 7200 forintba? – értetlenkedik a klasszikus kabaréjelenet hőse. Hasonló kérdés gyötörheti azokat is, akik jobban belegondolnak, pontosan mire költjük el az uniós fejlesztési forrásokat: például mi kerül egy természettudományos tantermen 157 millió forintba. Szekszárdon egy önkormányzati képviselő feltette a kérdést, meg is kapta a részletes adatokat, de feljelentéssel fenyegették meg, mikor nyíltan megkérdőjelezte bizonyos tételek szükségességét.

„Az önkormányzatnak ez a beruházás egy fillérjébe nem került, százszázalékos támogatottságot élvezett” – söpörte le a szekszárdi városi közgyűlés csütörtöki ülésén Hadházy Ákos önkormányzati képviselő kérdését az asztalról Csillagné Szántó Polixénia, a humán bizottság fideszes elnöke. A trafikmutyit leleplező egykori fideszes képviselő (aki a parlamenti választáson már LMP-s jelöltként indult) ugyanis arról érdeklődött, miért fizettek ki 157 millió forintot egyetlen természettudományos tanterem megvalósítására.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség még 2012 májusában írta ki azokat a pályázatokat, amelyek keretében összesen 14 milliárd forintot szántak az úgynevezett Öveges programra, vagyis a természettudományok oktatásának fejlesztésére. Ezen indult és nyert a szekszárdi önkormányzat is, amely két középiskolában alakított ki úgynevezett természettudományos labort (magyarul fizika és kémia szaktantermet) 310 millió forint értékben. A második, az I. Béla Gimnáziumban megvalósult labort márciusban adták át Hoffman Rózsa, köznevelésért felelős államtitkár jelenlétében.

A csütörtöki interpelláció közvetlen előzménye az volt, hogy Hadházy Ákos kikérte az önkormányzat hivatalától a második tanterem megvalósításának részletes költségeit. A képviselő először a saját blogján írta meg, majd a közgyűlésen is elmondta: elképesztően soknak találja az összeget, szerinte az már „a hűtlen kezelés határait súrolja”, különösen az, hogy a felújítás és a bútorok költségein túl a listán szerepelnek nehezen magyarázható kiadási tételek is.

Kémiai kísérlet egy iskolában – a kép illusztráció
©

Járulékos költségek

Annak a bruttó 157 millió forintnak ugyanis, amibe a teljes projekt került, csak valamivel több mint a fele az olyan kiadás, ami közvetlenül kapcsolódik a labor kialakításához. Maga a tanterem kialakítása és bútorozása bruttó 44,4 millió forintba került, amihez még hozzáadhatjuk a tervezés (1,1 millió) és a műszaki ellenőrzés (749 ezer) költségeit, a laborfelszerelést (25 millió), esetleg még infokommunikációs eszközöket, vagyis két intelligens táblát, egy projektort és 4 laptopot, illetve a szükséges szoftvereket (17,9 millió). A fentebb felsoroltak összesen 89,2 millió forintot tesznek ki.

A tanterem megvalósításán túl annak is voltak költségei, hogy elindult a projekt. A közbeszerzési tanácsadást a szekszárdi önkormányzat (és sok más fideszes vezetésű város) állandó közbeszerzési bonyolítója, a Provital Zrt. végezte bruttó 6,3 millióért. Bruttó ötmillió forintért készített megvalósíthatósági tanulmányt a pécsi székhelyű MSB Zrt., amely további 13,9 millióért a projektmenedzsment feladatait is vállalta. Működési költségek címén (papír, telefon, hatósági díjak) 4,7 millió forintot számoltak el. Ezek a tételek összesen 30 millióra rúgnak, a teljes költség 19 százalékára.

A pályázati kiírás szerint természetesen nem csak az infrastruktúra, hanem az oktatási módszertan is megújul. Az ehhez szükséges „pedagógiai szakmai koncepciót” a Studiorum Consulting Kft. készítette, bruttó 6,4 millió forintért. Ez azért is érdekes, mert elvileg az összes, az Öveges program keretében megvalósuló hasonló laborban nagyjából ugyanazt, hasonló módszerrel kellene tanítani a diákoknak, a szekszárdi példa viszont arra utal, hogy minden egyes tanteremhez újra és újra elkészíttetnek egy ilyen koncepciót.

©

Szerepel a listán még egy „admin modul, elektronikus dokumentálás, adatszolgáltatás” cím alatt futó tétel is. Ez magyarul egy olyan rendszer, amivel például a tanterem beosztását lehet vele követni, illetve videón rögzíthetik az ott folyó órákat, kísérleteket. Ezt bruttó 15,4 millió forintért valósította Commitment Zrt. Erről a cégről, illetve a körülötte kialakult cégcsoportról márciusban már írtunk, amikor húszmillió forint értékű megbízást kaptak egy tanulmány elkészítésére az úgynevezett Intézményi Adminisztrációs Rendszer (IAR) fejlesztéséről.

Érdekes még a listában „nyilvánosság, marketing, bemutató nap” címen szereplő tétel. A projekt népszerűsítését a Humán Aspektus Kft. végezhette, közel bruttó 16 millió forintért (ez a magánszemélyek tulajdonában álló cég 2011-ben alakult, a cégadatbázis szerint 2012-ben nettó négymillió forint forgalmat bonyolított). Az ünnepélyes átadás szervezésén túl (nettó 1,1 millió forint) a cégnek össze kellett hoznia két műhelykonferenciát pedagógusok számára (darabja egymillió forint), egy nyílt napot a szülők és a város lakossága, egyet a szekszárdi alsó tagozatos iskolások, kettőt pedig tanárszakos hallgatók számára (egyenként 1,8 millió forint).

A fenti eseményeken természetesen szerény vendéglátást is biztosítottak az érdeklődőknek és meghívottaknak, de a pogácsa, gyümölcs és kávé biztosan nem fogyott olyan mennyiségben, hogy túllépjék a kereteket. A részletes árlista alapján a cég egyébként nettó 560 ezer forintért küldött „folyamatosan” hírleveleket, ugyanannyiba került egy „internetes aloldal” készítése. A Humán Aspektus Kft. nettó 900 ezerért garantálta a folyamatos sajtómegjelenéseket, egy sajtóközlemény nettó 20 ezer forintért írtak (kettő is kellett belőle), egy hirdetőtábla 90 ezer forintba került, a fotódokumentáció pedig nettó 45 ezerért készült.

Munkafüzet tízmillióért?

Ez az egy pályázat önmagában megmutatja, hogy hányféle járulékos költség rakódik az uniós fejlesztésekre, anélkül, hogy bármilyen módon is szolgálná a kitűzött célok elérését: jelen esetben például, hogy kedvet kapjanak a diákok a természettudományos pályához. Bár önmagában a szekszárdi természettudományos labor 157 millió forintos költsége elenyésző az összes uniós pályázat kifizetései mellett, a pályázati eredmények adatbázisa szerint vidéken 44, a fővárosban 8, a szekszárdihoz hasonló nagyságrendű projektet támogatnak száz százalékban uniós forrásból.

A Közbeszerzési Értesítő adatbázisában keresve találhatunk is érdekes, a szekszárdihoz hasonló pályázatokhoz kapcsolódó kiírásokat: Veszprémben, Szolnokon, Mátészalkán és Berettyóújfaluban például szövegszerkesztésre kötöttek szerződést egyenként 10-15 millió forint értékben. A leírásokból kiderül, hogy ezért a pénzért lényegében a természettudományos kísérletekhez kell "szaktanári segédletet" és munkafüzeteket készíteni – természetesen minden tanteremfejlesztéshez külön-külön, hiszen az ajánlatokat az önkormányzatok vagy azok cégei kérik be, pedig az iskolák fenntartója egységesen az állami Klebelsberg Intézményfenntartó Központ.

Az illetékes bizottsági elnök a szekszárdi közgyűlés csütörtöki ülésén azzal hárította el a járulékos költségekkel kapcsolatos kérdést, hogy neki nem tiszte megítélni, milyen célra mennyit fordítottak: egyszerűen le van írva a pályázatban, mire mennyit lehet költeni. A fideszes képviselő demagógiának nevezte azt, hogy Hadházy átlagos pedagógusbérre számította át a szerződött összegeket. „Megfontolom, hogy feljelentést teszek” – mondta válasza végén a képviselő, aki szerint egykori képviselőtársa csak vádaskodik, és kétségbe vonja a becsületüket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szemben hajtott egy autós a forgalommal – de most egy versenypályán

Szemben hajtott egy autós a forgalommal – de most egy versenypályán

Rendszeresen nem fizetett egy autós a benzinkúton - 650 ezer forint a számlája

Rendszeresen nem fizetett egy autós a benzinkúton - 650 ezer forint a számlája

Ingyenessé tesz egy-egy mesét karácsonyig mindennap a BOOKR Kids

Ingyenessé tesz egy-egy mesét karácsonyig mindennap a BOOKR Kids