szerző:
MLF
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Közel húszmillió forintért készíthet tanulmányt egy olyan cég, amely pár hónapja még végleg ki akart vonulni a piacról. Az oktatási piacon a milliárdos állami megrendelések révén meghatározó részesedést szerzett cég korábban üzleti kapcsolatban állt a megbízást adó állami intézmény vezetőjével.

További milliókat költ a kormány az iskolákban használt adminisztrációs szoftverek fejlesztésére annak ellenére, hogy az idei tanévre 543 millió forintért már vett egy ilyen rendszert. A tavaly nyáron megvásárolt Magiszter bevezetése komoly botrányt okozott, van olyan fővárosi iskola, ahol a digitális napló használhatatlanságára hivatkozva ismét papíron vezetik a pedagógusok a hiányzásokat és a jegyeket.

Közel 20 millió forintos megbízást adott az oktatásért felelős minisztérium háttérintézménye, az Educatio az úgynevezett Intézményi Adminisztrációs Rendszer (IAR) fejlesztéséről, a programmal szemben támasztható követelményről szóló tanulmány elkészítésére. A Közbeszerzési Értesítőben március elején megjelent eredményhirdetés szerint a feladatot a Taninform Zrt., illetve ennek a cégnek a tulajdonosa, a Commitment Zrt. nyerte el – a két cég közösen indult az tenderen.

A Commitment és leányvállalata úgy nyert, hogy tavaly még azt tervezték, véglegesen kivonulnak a piacról, felszámolják a tevékenységüket. A vele szerződésben álló iskoláknak küldött októberi levelében a Commitment leszögezte: január 1-től bezárja a saját, Taninform nevű IAR-rendszerét, az intézmények pedig álljanak át az állam által biztosított Magiszterre, mely korábban a Taninform vetélytársa volt a piacon.

Átállási balhék

Botrányt okozott több iskolában is december és január folyamán, hogy a kormány háttérintézménye, az Educatio azt javasolta az igazgatóknak: álljanak át a Magiszter nevű szoftverre, és az év végén – a téli szünet folyamán – mentsék le, illetve vezessék át az összes adatot az érdemjegyektől a hiányzásokon keresztül az órarendig a korábban használt rendszerből.

©

Erre Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár december 20-án – egy nappal a téli szünet előtt – figyelmeztette az intézményvezetőket. Míg korábban az iskolák és a fenntartóik válogathattak 4-5 akkreditált szoftver közül, az idei tanévben megszűnt az erre költhető informatikai állami támogatás, helyette az állam egy darab, az iskolák által ingyenesen használható rendszert, a Magisztert tette elérhetővé.

A rendszert még nyáron vette meg az állam 543,4 millió forintért egy bonyolult eljárás keretében. A szoftvert az INFOtec nevű szegedi cég fejlesztette ki, amely eladta a hardverek kereskedelmével foglalkozó Kventa Kft.-nek. Ez a cég – két másik társával együtt – még 2009-ben nyert el egy közbeszerzést számítástechnikai eszközök beszállítására, az Educatio ezt a megállapodást vette elő és ennek keretében szerezte meg közvetett úton a Magiszer licencét egy tanévre. Az Educatio minden magyarországi – állami, alapítványi, egyházi – iskola számára ingyenesen tette elérhetővé a rendszert, igaz, leszögezte azt is, ha maradnak a régi szoftverüknél, akkor állami támogatásra nem számíthatnak, a fenntartás költségeit nekik kell előteremteni.

Miként arról a hvg.hu, az Index és az Origó is beszámolt, az átállással komoly gondok akadtak. Az adatkinyerés egyik napján, december 30-án a hvg.hu azt tapasztalta, hogy a Magiszter.net oldala elérhetetlen volt, nem lehetett belépni, a rendszer "Proxy Errort" jelzett. Január közepén az egyik fővárosi szakközép informatikusa azt mondta, két hétig próbálkoztak a Magiszterrel, de az nem tudott alkalmazkodni az iskolájuk igényeihez, így még mindig a régi szoftvert használták, amit a piacról éppen kiszoruló IT-cég egy ideig még ingyen biztosított számukra. Egy másik iskolában arról számoltak be a hvg.hu-nak, hogy az állandó problémák miatt inkább visszaálltak a papíralapú naplóra. Egy birtokunkba került, az iskolák rendszergazdái között folyt levelezés szerint még február közepén is a problémákról egyeztettek az egyes intézmények, az egyik rendszergazda szerint valakik fel is törték a rendszert. Az iskolák igazgatóinak az volt a legfőbb gondjuk, hogy tanév közepén kellett átállniuk. "Akartak ugyan kötelezni minket arra, hogy vezessük be a Magisztert, de végül hirtelen csend lett, és a tankerületi főnökünk azt mondta, hogy azt használhatunk amit akarunk. Ennek örültünk" – mondta egy fővárosi iskola informatikusa a hvg.hu-nak.

Az Emmi akkor arra hivatkozott a hvg.hu-nak küldött válaszlevelében, hogy az adminisztrációs rendszerre költött 543,4 millió „ötöde a 2012-ben normatív alapon” a különböző rendszerekre kifizetett 2,6 milliárdnak. Bár a rendszert egy egész tanévre vették meg, az átállás csúszása miatt az iskolák csak fél évig használhatják. Ráadásul csak a licenc került 543,4 millióba, a korábbi években kifizetett milliárdos informatikai támogatásban benne volt a tanárok oktatása, a fenntartás, a fejlesztés.

Értékes kapcsolati háló

Az Educatio most újabb 19,4 millió költ az Intézményi Adminisztrációs Rendszer továbbfejlesztésére. Ennek része az igények felmérése, egy leírás elkészítése arról, hogy mit kell tudjon egy ilyen szoftver, továbbá a nyertesnek javaslatokat – egy előtanulmányt – kell készítenie „a továbbfejlesztési tanulmány elkészítésének módjára”. Hogy pontosan milyen igényeket kell felmérniük, az Educatio honlapján közzétett, február 11-én aláírt szerződésből nem derül ki, az viszont igen, hogy a munkával 90 napon belül végezniük kell, tehát a Commitment és leánycége 222 ezer forintos napidíjért dolgozik.  

Két, az oktatási szoftverek piacáról éppen kivonuló cég – neve elhallgatását kérő – vezetője is azt mondta a hvg.hu-nak, információjuk szerint a kormány ezzel a megbízással készíti elő a Magiszter-licenc lejárta utáni szoftverbeszerzést. Ugyanakkor furcsának tartották, hogy ezt a munkát egy olyan cég végezheti, amely maga is rendelkezik ilyen szoftverrel, tehát akár indulhat is az újabb tenderen, amit legkésőbb a tanév vége fele ki kell írni, hogy ősszel az iskolák használhassák a IAR-t. Piaci források szerint akárhogy is alakul az új beszerzés, a Commitment mostani specifikációja mindenképpen befolyásolja majd a továbbfejlesztés irányát, hatással lesz a piacra.

Így néz ki az Educatiónál pályázó cégek kapcsolati hálója
©

A közbeszerzést hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás volt, azaz az Educatio az általa kiválasztott cégekkel tárgyalta le a szerződés feltételeit és az árat. A Közbeszerzési Értesítő szerint az állami intézmény azzal a Commitmen Zrt.-tel egyezett meg, amely a Magiszter bevezetése előtt piacvezető volt a maga szoftverével. A Commitment személyzete nem áll túl távol a nagyobbik kormánypárttól. Mint arról a hvg.hu két éve beszámolt, az oktatási piac egyik legeredményesebb cégét 2003-ban Guller Zoltán alapította, aki az első Orbán-kormány idején az oktatási tárca hallgatói irodáját vezette. A cég honlapján szakmai vezetőként feltűnő Környei László pedig Pokorni Zoltán volt szakminiszter helyettes államtitkára volt. A Commitment az elmúlt években több milliárd forint közbeszerzést nyert el.

A másik – vesztes – pályázó a Netkir Zrt. volt. Ez a cég sem ismeretlen a pályázat kiírói számára. A társaságot Sikala János és felesége alapította, ők egyben az Magisztert kifejlesztő INFOtec tulajdonosai. A Netkir vezérigazgatója, Vándor Tamás már dolgozott az Emminek, a minisztérium honlapja szerint korábban ő volt az oldal webmestere. Vándor az első Orbán-kormány idején együtt dolgozott Kerékgyártó Sándorral, aki az oktatási tárca főosztályvezetője volt. Kerékgyártó most az Educatio vezetője.

Korábban ő is kapcsolatban állt az Commitmenttel: 2010-ig vezetője volt a Top Net Trade Kft.-nek, amely egy 2009-es közbeszerzésen a Commitment alvállalkozója volt. Januárban az Átlátszó közérdekűadat-igénylésére küldött válaszban a helyettes államtitkár cáfolni igyekezett, hogy Kerékgyártó valaha is kapcsolatban állt volna az állam által megvett Magiszterrel. Sipos szerint az Educatio vezetője épphogy egy másik céggel állt korábban kapcsolatban: a commitmentes Taninformmal.

Megkérdeztük az Emmit, hogy miért volt szükség újabb közbeszerzési kiírására a Magiszter beszerzése után, továbbá mi terveznek arra az időszakra, ha lejár tanév végén a licenc, és nem tartják-e összeférhetetlennek a Commitment és a Netkir meghívását a tenderrel kapcsolatos tárgyalásokra. Válaszaikat megérkezésük után természetesen közöljük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eddig csak Szájer került célkeresztbe a partizók közül

Eddig csak Szájer került célkeresztbe a partizók közül

Több mint 300 autó adásvételi papírjával trükköztek csalók

Több mint 300 autó adásvételi papírjával trükköztek csalók

Több száz, gyermekekről készült fotót töltött fel az internetre egy 35 éves budapesti férfi

Több száz, gyermekekről készült fotót töltött fel az internetre egy 35 éves budapesti férfi