szerző:
Csikász Brigitta

Mintegy kétmilliárd forint lelépési pénzt követelnek a Citadella bérlői, aminek a jogalapját az állam vitatja. A terület birtokba vételét a bérlők nem akadályoznák, ha beruházásaik ellenértékét megkapnák. Az ügyben illetékes Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. szerint közérdekű fejlesztés nem történt, a beruházások csak az üzletet érintették – ez áll annak az akciónak a hátterében, melynek keretében a rendőrség lezárta hétfő reggel a Citadellát még a turisták elől is. Az ügyben feljelentések várhatók. A végrehajtás cikkünk megjelenésekor még zajlott.

Mintegy száz rendőr lepte el hétfőn reggel Budapest egyik, a turisták által leglátogatottabb helyét, a Citadellát, akiktől a sétányra sem tudtak bejutni turisták. Az állam nevében eljáró tulajdonos, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. hétfői nappal építési területté nyilvánította a Citadellát. Erre utalt a közleményében az MNV Zrt. is, amikor azt írta, hogy "az ingatlanon évtizedek óta nem volt jelentősebb felújítás, helyreállítás”, és hogy a bérlők csak az üzleti érdekeiket érintő beruházásokat hajtották végre.

A vagyonkezelő szerint jogerős bírósági végzés van arról, hogy a területet a bérlőknek már birtokba kellett volna adniuk, az akcióval lényegében ennek a döntésnek szereztek érvényt. Az MNV Zrt. a közleményében egyébként azt is kifogásolta, hogy a "Citadellán lévő reklámok és feliratok többsége elhelyezésükkel, illetve látványukkal megbontja a világörökségi helyszín egységes megjelenését és esetenként károsítja a várfalakat is”. A Citadella-terasz körüli cirkusz miatt elhíresült vállalkozó, Veres István kártérítést követel a megvalósult beruházásaikért, és beszámolt egy folyó perről is, ami még a Citadella-terasz elbontása miatti kártérítésről szól.

Vihar a körpanoráma körül

Még az első Orbán-kormány idején, 1999-ben kötött vagyonkezelői szerződést a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) a Citadella 4U Vagyonkezelő Kft.-vel, amellyel egy év múlva 40 évre szóló kontraktus született a Citadella hasznosításáról. A szerződésről nemsokára kiderült, a kulturális miniszter aláírása lemaradt a dokumentumról, így ennek érvényessége megkérdőjeleződött. A Citadella 4U elsősorban amiatt került az érdeklődés homlokterébe, mert engedély nélkül épített teraszt a Citadella lődombján, amit aztán hosszas huzavona után saját költségén kellett elbontania.

Azóta is tart az ezzel kapcsolatos polgári per: első fokon a bíróság 500 millió forint kártérítést ítélt meg. Tavaly októberben Veres István azt nyilatkozta a hvg.hu-nak, hogy a vállalkozás csak az első négy év alatt mintegy egymilliárd forintot ruházott be a Citadellán, a hely karbantartására pedig további félmilliárdot költöttek az azt követő mintegy másfél évtizedben. A fejlesztéseik ellenértékét szerették volna visszakapni, hogy teljesen elhagyják a területet, mondta akkoriban a Zóna taxit is korábban üzemeltető vállalkozó.

MNV: Jelentős közérdekű beruházás nem volt
A vagyonkezelő szerint az állami terület bérlői a tárgyalásokon „érdemi egyezségi ajánlatot egyszer sem tettek, és a Citadella átadását olyan – általuk részletesen nem is számszerűsített – követelések előzetes megtérítéséhez kötötték, amelyek jogalapját és ezzel együtt összegszerűségét sem lehet(ett) elismerni” - az MNV Zrt. egy évvel ezelőtt ezt írta a hvg.hu-nak a Citadella üzemeltetői és a vagyonkezelő közötti tárgyalásokról, hozzátéve, hogy a későbbi hasznosításról az érdemi döntésig nem nyilatkoznak.

A terület üzemeltetési joga jelenleg hat bérlő kezében van, miután a Citadella 4U (ami névváltoztatással Citadella Investment Vagyonkezelő Kft.-ként működött egy ideig) 2004-ben felszámolásba került. Előtte körülbelül egy évvel a társaság húsz év időtartamra hat vállalkozásnak adta tovább bérlői jogát. Köztük a Bankomat Bányászati Tanácsadó Társaság például a Citadella Szállodát üzemeltette, az erődítmény szabadtéri területét a vele azonos nevű ciprusi cég többségi tulajdonosa, a Mottone Holding Kft. kezelte. Az éttermet és a hozzá tartozó teraszt pedig Borza Tibor többségi és a Gastro Rop Kft. bérelte. Ez utóbbiban érdekelt Veres István az édesanyja réven, aki egyben a Mottone Kft. tulajdonosa is.

Érvénytelen szerződés?

Ezek az új szerződések, csakúgy, mint a már említett, 2000-ben megkötött vagyonkezelői megállapodás az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkára szerint érvénytelenek, mert azokhoz kellett volna az állam mint tulajdonos hozzájárulása, amit azonban a KVI nem adott meg. A tárca vizsgálata megállapította, hogy a terület használata nem felel meg a világörökségi törvényben foglalt követelményeknek sem. Ez alapján úgy határoztak, hogy a terület használóinak menniük kell a Citadelláról, és át kell azt adniuk a MNV Zrt-nek.

Az Emmi határozata miatt a vállalkozók a bírósághoz fordultak és kérték a birtokba adás végrehajtásának felfüggesztését, de ezt a bíróság idén március 12-én jogerősen elutasította. Ezután az MNV egy május 5-i közlemény tanúsága szerint felszólította a Citadella bérlőit, hogy április 30-ig kiürítve adják át a területet. A vagyonkezelő közölte azt is, hogy ha az átadási kötelezettségüknek nem tesznek eleget, akkor végrehajtást kezdeményez ellenük.

A terület átvételét lassította, hogy a kerület jegyzője tavaly november 5-én ideiglenes használatbavételi engedélyt adott a Citadella bérlőinek, amit a téli időszakra és a látogathatóság fenntarthatósága érdekében kaptak meg. Az MNV Zrt., amint erről tudomását szerzett, lépéseket tett az engedélynek a visszavonására, ami január 17-én megtörtént.

Végrehajtat az állam, a tervei még nem ismertek

A vagyonkezelő, a birtokunkba került minisztériumi végzés szerint, április 23-án tájékoztatta a minisztériumot, hogy elrendeli a végrehajtást a terület átvételére, miután a „tényleges birtokállapot a határozat jogerőre emelkedése óta nem változott”. Hétfőn lényegében erre került sor.

Az állam elképzeléseiről a Citadellával kapcsolatban egyébként nem sokat tudni. Még 2012-ben Gál András Levente, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium akkori államtitkára a hvg.hu-val közölte, felmerült, hogy kulturális rendezvényhelyszínként működtessék a Citadellát, de a vitás ügyek miatt rövid távon nem számolt saját hasznosítással. Az MNV legutóbbi kérdésfeltevésünkre azt válaszolta, hogy a Citadella hasznosításának megkezdéséhez nem szükséges, legyen előzetesen egy „kezelői, fejlesztői terv”, és hogy a birtokba vétel „nem áll összefüggésben a hasznosítás lehetőségeivel, csupán a köztulajdonban lévő műemlékegyüttessel kapcsolatos jogok érvényesítését jelenti”.

Azt mindenesetre az MNV mai közleményében leszögezte, „a világörökséghez tartozó Citadella kálváriájának végére pont kerül a mai akcióval”, és hogy a „Citadella használata, bemutatása és fejlesztése a Világörökségről szóló törvény szerint, csak egységes kezelési elvek alapján, átláthatóan, a világörökségi címhez méltó módon történhet”.

Még odébb a végkifejlet?

Feljelentést tervez az ügyészségen az MNV vezérigazgatójával és Emmi illetékes helyettes államtitkárával szemben többek között magánokirat-hamisítás, közokirat-hamisítás és hivatali visszaélés gyanúja miatt a Citadella egyik bérlője, az S.G.C. Kft., tudta meg a hvg.hu.

Ezt arra alapozná, hogy az MNV Zrt. (az Emmi hallgatólagos hozzájárulásával) tavaly november 13-án azt a tájékoztatást adta, hogy a bérlők részéről a teljesítés (az ingatlan birtokba adása) két nappal korábban maradéktalanul megtörtént. Áprilisban ezzel szemben az MNV azt közölte az Emmivel, hogy „a határozatban mint végrehajtható döntésben elrendelt kötelezettség teljesítése nem az előírásoknak megfelelően történt meg, a tényleges birtokállapot a határozat jogerőre emelkedése óta nem változott”. Ez pedig ellentétben áll a korábban közöltekkel. Ez azért is fontos, mert erre hivatkozva történt a mai – a bérlő szerint jogtalan – akció.

A végrehajtás cikkünk megjelenésekor még zajlott. A Citadella ugyan az állam birtokába kerül, de mivel kiürítési kötelezettsége nincs a cégeknek, semmit nem használhat az MNV, mert az nem az övé.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu non-base

Leltárral kezdődött a Citadella-terasz bontása

A Citadella-terasz területének átadás-átvételével, valamint a kávézóban a tárgyak leltározásával vette kezdetét a Citadella-terasz bontásának munkálata pénteken reggel. A Citadella 4-u Vagyonkezelő Kft. álláspontja szerint a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) "jogellenes határozatainak végrehajtásához jogellenes módon" kezdtek hozzá pénteken.

Csikász Brigitta Itthon

Citadella: jogvita a város felett

Egyes, jogilag releváns tények bejegyzésének elmaradása a hozzájuk fűződő joghatást nem érinti – jelenti ki az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997-es CXLI. törvény. Ezzel kapcsolatos a Citadella műemléki védettsége körül kirobbant vita, amelynek legújabb fejleményeként alkotmánybírósági eljárást kezdeményez a területen építkezni vágyó cég. Az objektum használója, a Citadella Investment Kft. szerint nem lelhető fel olyan irat, amelyből kiderül, hogy az erőd tulajdoni lapjára mikor és minek alapján vezették rá a műemlék bejegyzést. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) szerint a védettség tényét törvények rögzítik.

Rövidített munkaidővel spórol egy német autóipari cég, akkora a baj az ágazatban

Rövidített munkaidővel spórol egy német autóipari cég, akkora a baj az ágazatban

Jakus Ibolya: Kolbász és kerítés

Jakus Ibolya: Kolbász és kerítés

A pickup sikerének titka: 5+1 egy ok, amiért egyre népszerűbbek

A pickup sikerének titka: 5+1 egy ok, amiért egyre népszerűbbek

Új eljárással segítenének az éhező koalákon

Új eljárással segítenének az éhező koalákon

Több ezer háztartásban ment el az áram Zalaegerszegen

Több ezer háztartásban ment el az áram Zalaegerszegen

Karácsony Gergely is HÉV-ből csinálna metrót

Karácsony Gergely is HÉV-ből csinálna metrót