szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szalai Piroska, aki a nők munkaerő-piaci helyzetéért felelt, arról ír, hogy népesedési fordulat történt 2012-ben. Míg 2009-ben és 2011-ben az EU-n belül Magyarországon volt a legalacsonyabb a termékenységi arány, mostanra több országra sikerült ráverni.

Megtörtént a demográfiai fordulat első lépése azzal, hogy a magyarországi termékenységi arány (ami azt mutatja meg, hogy hány gyereke születik egy anyának) 1,34-re emelkedett 2012-ben és ezen a szinten maradt tavaly is - írta Szalai Piroska, a Napi Gazdaság keddi számában megjelent cikkében. A szülések száma 2012-ben 90,3 ezerre nőtt - írta.

A Nemzetgazdasági Minisztériumnak a nők munkaerő-piaci helyzete javításáért felelős volt miniszteri biztosa kiemelte, hogy 2009-ben és 2011-ben Magyarország jegyezte a legalacsonyabb rátát az Európai Unión belül. A mostani növekedéssel viszont megelőztük Spanyolországot, Lengyelországot és Portugáliát.

Szalai Piroska szerint nagy probléma, hogy évről évre kevesebb szülőkorú nő van Magyarországon. Az 50 éves kort betöltők egyre többen vannak, miközben a 15 éves kort elérők száma nem növekszik annyival - ezért nehezebb a népességcsökkenés szintjének fenntartása.

A miniszteri biztos szerint a gyed extra bevezetésével minden esély megvan arra, hogy a termékenységi ráta az idén, de legkésőbb jövőre meghaladja az 1,4-es értéket.

A népesedési fordulatról kedden a Szalai cikkével megegyező tartalmú közleményt is kiadott a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Két hete a KSH arról adott hírt, hogy negatív rekordot döntött idén februárban a gyerekszülések száma.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt a megújult plugin hibrid Mitsubishi Outlander

Itt a megújult plugin hibrid Mitsubishi Outlander

Bruce Springsteen 500 dolláros bírságot kapott

Bruce Springsteen 500 dolláros bírságot kapott

75 ezer forinttal alacsonyabb a mediánbér az átlagnál

75 ezer forinttal alacsonyabb a mediánbér az átlagnál