szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mindenáron európai parlamenti képviselő akart lenni Morvai Krisztinával, akivel szoros kapcsolatot ápolt, de miután a Jobbik vezetése itthon akarta tartani, megsértődött, majd „elszabadult hajóágyúvá vált” – röviden így magyarázták a Jobbikban a hvg.hu-nak, hogy kezdődött a szerdán nyílt szakításba torkolló elválási folyamat a párt és Gaudi-Nagy Tamás között. Pedig a képviselő a Jobbik egyik „arca”, legaktívabb parlamenti embere volt.

„A jövőben sok sikert kívánunk nemzeti jogvédő tevékenységéhez, melyet – reméljük – nem mások rovására, több körültekintéssel és nagyobb felelősséggel fog végezni" – ezzel a kissé didaktikus hangnemű Jobbik-közleménnyel ért véget Gaudi-Nagy Tamás,és a radikális párt, sokáig kifejezetten szorosnak mondható kapcsolata. Más kérdés, hogy Gaudi-Nagy sosem volt formálisan a Jobbik tagja. Ugyanakkor hosszú évek óta folyamatosan részt vett a Jobbik által szimbolikusnak tekintett ügyek képviseletében, a párt egyik „arca” volt, Vona Gábor és Volner János mellett a legtöbbet ő szerepelt a Jobbik nevében a médiában, ráadásul az előző ciklus parlamentjének legaktívabb tagja volt.

Így – mint azt a hvg.hu-nak több jobbikos képviselő is megerősítette -, „bérelt helye” lett volna  a mostani ciklusban is a frakcióban, nagyon sokáig mindenki biztosra, sőt természetesnek vette forrásaink szerint, hogy Gaudi-Nagy biztos befutó helyet kap a Jobbik listáján. Még úgy is, hogy a parlamenti létszámcsökkentés miatt már régóta köztudott volt: a 2010-ben 47 fővel megalakult (kilépések miatt végül 43-an fejezték be - a szerk.) frakció tagjainak nagy része még jó szereplés esetén is más munkát nézhet majd magának. Ez korábban  - információink szerint - komoly belső feszültségeket is okozott, többen ennek tudták be például, hogy tavaly tavasszal a Hetekben cikk jelent meg arról, hogy Volner János elnökségi tag több volt vállalkozása egy „iregszemcsei cégtemetőben” végezte.

©

„Gaudi-Nagy Tamásra kifejezetten számított Vona Gábor és a párt elnöksége is az új parlamentben, mert szakmai munkájával mindenki meg volt elégedve” – mondta ezzel kapcsolatban egy forrásunk. Az érintett azonban másképp gondolta: feltűnő volt, hogy a politikus nagyon gyakran járt Brüsszelbe, bár egy jobbikos szerint ettől függetlenül is kifejezetten szeretett nemzetközi ügyekkel is foglalkozni, például a vajdasági Temerinben elítélt magyarokéval.

Brüsszelbe vágyott

Mindebben a pártvezetés támogatta volna továbbra is, de csak úgy, hogy Gaudi-Nagy a magyar parlament tagja lesz. Több forrásunk is arról beszélt ugyanakkor, hogy az ügyvéd „nemzetközi szintre szerette volna emelni a civil jogvédő tevékenységet”. Ennek jegyében tagja volt az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének is. Jobbikos források szerint Gaudi-Nagy kifejezetten Brüsszelben képzelte el a jövőjét, EP-képviselő szeretett volna lenni. Morvai Krisztinával egyébként is kifejezetten szoros volt a viszonya, a belga fővárosban gyakran látták őket egymás társaságában (Morvai legutóbb kedden a Kossuth téren „Tomikának” szólította).

A Jobbik vezetése azonban más döntést hozott tavaly decemberben. „Bármennyire is kedveltük Tamást, egyértelmű volt, hogy Morvai Krisztina személyében lesz civil jogvédőnk Brüsszelben, így mindenki egyetértett, hogy rajta kívül a fiatal tehetségeknek kell lehetőséget biztosítani, Tamás pedig maradjon inkább itthon” – mondta egy forrásunk. Csakhogy Gaudi-Nagy Tamás ebbe nem tudott belenyugodni, és onnantól – többek egyöntetű megállapítása szerint – „elszabadult hajóágyúhoz” kezdett hasonlítani.

Gaudi-Nagy sajtótájékoztatót tart Morvai Krisztinával
©

Információink szerint a pártban végül már arra is nyitottak voltak, hogy mégis kerüljön fel az EP-listára, de Gaudi-Nagy egyre kezelhetetlenebbnek bizonyult, márpedig Vona és stábja vaskézzel irányította az áprilisi választások előtti kampányt, és  hasonló szigor érvényesül az európai parlamenti kamányban is. Úgy tudjuk, a pártelnök többször leült Gaudi-Naggyal beszélgetni, győzködte, ám a képviselő hozzáállása mégsem változott. Forrásaink szerint azért sem értették Gaudi-Nagy hozzáállását, mert még a radikális szárny vezéralakjának számító, parlamenti irodájának ajtaján a Kuruc.infót reklámozó Novák Előd is elfogadta az új irányt, támogatta az új imázs kialakítását.

Gaudi-Nagy tavaly decemberben a parlamentben például szembeszállt egy teremszolgával, aki el akarta tőle venni a molinót, amivel a "kommunista luxusnyugdíjak" ellen tiltakozott. Nem sokkal később egy bizottsági ülésen trágár szavak hagyták el a száját, ami miatt büntetést szabtak ki rá, és amiért még a Jobbik is elhatárolódott tőle. Karácsony előtt Párizsban keveredett konfliktusba a reptéri biztonsági szolgálat munkatársaival, januárban pedig Strasbourgban rendezett jelenetet az Európa Tanács parlamenti közgyűlésén, ahol az osztrák kancellár ellen tüntetett.

Az, hogy Gaudi-Nagyot Pörzse Sándorhoz és a pártigazgató Szabó Gáborhoz hasonlóan sem az országgyűlési, sem az EP-választásokon nem indítják, a párthoz közel álló sajtónak és a Jobbik-híveknek is feltűnt. Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője feburárban az Echo Televízióban még cáfolta, hogy elégedetlenség vezetett oda, hogy ezeket a politikusokat nem indították. Amikor viszont arról kérdezte a riporter Mirkóczkit, hogy mi lesz velük az új ciklusban, a szóvivő csak Pörzse (pártelnöki tanácsadó) és Szabó (pártigazgató) jövőjéről tudott beszámolni. Amikor pedig Volner Jánost Gaudi-Nagyról kérdezték egy oroszlányi fórumon, akkor azt közölte, majd ha kormányra kerülnek, a parlamentből kieső politikus lehet a Vona-kabinet elszámoltatási kormánybiztosa.

Nem illett az új imázsba

A kezelhetetlen jogászra így már nem csak a pártvezetés nem tudott hatással lenni, Gaudi-Nagy megnyilvánulásai kezdtek kényelmetlenné válni a Jobbik kampánystratégiája szempontjából is, amelyik kifejezetten mérsékeltebb, „jólfésültebb” képet igyekeztek sugallni a pártról, elsősorban Vona Gábor pártelnökről (ennek volt egyik szimbolikus eleme a kölyökvizslás fotó). A Jobbik a kampányban már az Európai Unióhoz való viszonyán is igyekezett finomhangolni, így például Vona több nyilatkozatában is azt hangsúlyozta, hogy nem akarják kiléptetni az országot az EU-ból, csak át akarják írni a csatlakozási szerződést, meg akarják akadályozni, hogy külföldiek földet vásárolhassanak. Még Morvai is "európai életszínvonalat", "európai béreket" ígér a plakátjain.

Gaudi-Nagy ehhez képest a parlamenti ülésszak utolsó napján kidobta az épület ablakán az európai uniós zászlót - ezért maximális pénzbírságot szabtak ki rá. Jellemző, hogy ebben az a Lenhard Balázs volt a társa, akit még 2012-ben kizártak a Jobbikból, mert feljelentette Szegedi Csanádot. (Lenhard később azt mondta a hvg.hu-nak, azért került ki a pártból, mert, bár hű maradt a Jobbik eszméihez, a „párton belüli kamarillapolitikához nem volt tehetsége”.)

©

Beindult tehát egy centrifugális folyamat, aminek csúcsát jelentette végül a keddi tüntetés a földtörvény ellen, amin a Gaudi-Nagy által felheccelt résztvevők közül többen leköpködték és lehazaárulózták Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét, de szidalmazták Hende Csaba és Fazekas Sándor minisztereket is. Gaudi-Nagy később azt mondta, Pásztor örüljön, hogy ennyivel megúszta, mert a „hazaárulók lámpavason szokták végezni”, ráadásul – az Index hangfelvétele szerint – még a téren Szabó Gábor Jobbik-pártigazgatót szintén hazaárulónak nyilvánította, mert szó nélkül elment a tüntetők mellett, nem állt be közéjük. Ezután nem is nagyon jöhetett más, mint az akciót „minősíthetetlennek” nevező Jobbik közlemény, és a nyílt szakítás.

Nem épp liberális jogvédő

Gaudi-Nagy Tamás 1990-ben kezdte a jogi egyetemet, ahol Schiffer András jelenlegi LMP-társelnök évfolyamtársa volt – őt egyébként, a köztük lévő ideológiai különbségek ellenére, kifejezetten dicsérte a 2006-os őszi események ügyében végzett jogvédő munkája miatt. 1998-ban szakvizsgázott, azóta ügyvédként dolgozik.

„2002-től olyan időszak köszöntött ránk, amikor a balliberális kormányok módszeresen üldözték a politikai ellenállási mozgalmakat, de különösen a parlamenten kívüli erőket” – mondta Gaudi-Nagy a 2011-ben megjelent, Jogvédők a nemzet szolgálatában című riportkötetben megjelent interjúban. Bár korábban is képviselt ügyvédként kártérítési perben olyan tüntetőt, akit bilincsben vittek el demonstrációról, a változás szimbolikus dátumának 2002. július 4-ét tartja, amikor Budaházy György és társai lezárták az Erzsébet hidat, hogy a szavazatok újraszámlálását követeljék.

Ügyvédként a bíróságon Vona Gáborral
©

„A hídlezárás, majd a Kossuth téri és az Astoria környéki csata nagyon kemény és egyértelmű üzenet volt arra, hogy ezután nem fogja szó nélkül hagyni a társadalom nemzeti elkötelezettségű része azt, amit a hatalom művel, de a hatalom sem habozik az erő nyelvét alkalmazni” – mondta az eseményekről. Gaudi-Nagy a történtek után már ügyvédként képviselt egy fiatalembert, akit rendzavarással vádoltak, mivel belerúgott egy kordonba a Kossuth téren, később pedig a kormányellenes tüntetések állandó szereplőjévé váló Budaházyt is védte több büntetőeljárásban.

Ezekben az években fogalmazódott meg az ügyvéd-politikusban, hogy Magyarországon a liberális alapon álló jogvédelemnek ugyan megvannak a kiépült intézményei, de nincs olyan szervezet, amely „elkötelezett lett volna a nemzeti jogvédelem iránt”. Gaudi-Nagy úgy fogalmazott: „A liberális jogvédelem a cigányokat szereti jogvédelemben részesíteni; meg a melegeket, különböző más csoportokat, de mindig kimarad a nemzet iránt elkötelezettek köre.” Ezért az ő „ösztönzésére” egy csoport „nemzeti elkötelezettségű ügyvéd” 2004-ben létrehozta a Nemzeti Jogvédő Alapítványt.

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat igazán a 2006 őszi események után vált ismertté, amikor számos, a demonstrációk idején őrizetbe vett embert védtek, illetve képviseltek kártérítési perekben. Gaudi-Nagy később képviselte a Magyar Gárda Egyesületet is az ügyészség által a feloszlatásért indított eljárásban, és az ügyet egészen a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságáig vitte – sikertelenül. Miután 2009 nyarán, a gárda feloszlatása után a rendőrség őrizetbe vette a gárdista ruhában tüntetőket, Gaudi-Nagy képviselte a bíróságon Vona Gábort, a Jobbik elnökét is.

A különböző perekben Gaudi-Nagy többször is összetűzésbe került az eljáró bírókkal, számos alkalommal szabtak ki rá rendbírságot, esetenként még ki is akarták vezettetni a tárgyalóteremből. Provokatív fellépése miatt többször is bepanaszolták a Budapesti Ügyvédi Kamaránál (BÜK), tavaly év végén például azért indult ellene fegyelmi eljárás, mivel egy tárgyaláson megkérdezte a bírótól, hogy nem zsidó származású-e (az eljárás eredményéről a kamara nem adott a nyilvánosságnak tájékoztatást – mindenesetre Gaudi-Nagy ma is aktív ügyvédként szerepel a BÜK adatbázisában).

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kozák Danuta: Hiba csúszott a rendszerünkbe

Kozák Danuta: Hiba csúszott a rendszerünkbe

Két év, 10 ezer halott, de felelősségre vonás nincs a rohingya népirtás ügyében

Két év, 10 ezer halott, de felelősségre vonás nincs a rohingya népirtás ügyében

Kibontották az álmennyezetet, hatvanezer méhet találtak mögötte

Kibontották az álmennyezetet, hatvanezer méhet találtak mögötte

Van, ahol következménnyel jár, ha valaki befotóz egy nő szoknyája alá

Van, ahol következménnyel jár, ha valaki befotóz egy nő szoknyája alá

Kövér László: Kommunista találmány, hogy a politika és a vallás két különböző dolog

Kövér László: Kommunista találmány, hogy a politika és a vallás két különböző dolog

Meghalt Szaxi Maxi

Meghalt Szaxi Maxi